Το Ηράκλειο τιμά τον πολιούχο του, Άγιο Μηνά

το-ηράκλειο-τιμά-τον-πολιούχο-του-άγιο-766552

Τον προστάτη του Άγιο Μηνά τιμά σήμερα το Ηράκλειο με κατάνυξη και πλήθος εκδηλώσεων με πάνδημη συμμετοχή.

Ήδη από χθες οι Ηρακλειώτες συνέρρεαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά για να προσκυνήσουν την εικόνα και τα Ιερά Λείψανα του Αγίου αλλά και να συμμετάσχουν στον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό.

litaneia-agios-mhnas-3

Σήμερα, ανήμερα της εορτής, οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με τη Συνοδική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η λιτάνευση του Λειψάνου και της Εικόνας του Αγίου Μηνά, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

agios-mhnas2

Η διαδρομή της λιτανείας θα είναι η καθιερωμένη, καθώς η πομπή από την οδό Αγίου Μηνά θα κατευθυνθεί στην πλατεία Αρκαδίου μέσω της Κυρίλλου Λουκάρεως και κατόπιν θα διασχίσει την οδό 1821 και από τον Σταυρό στο Μεϊντάνι θα κινηθεί κα πάλι πίσω στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό μέσω της Ίδης, της λεωφόρου Καλοκαιρινού και της οδού Αγίου Μηνά.

Η αεροπορική επίδειξη

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον Άγιο Μηνά θα κορυφωθούν και φέτος το μεσημέρι με την αεροπορική επίδειξη από την ομάδα «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας, που έχει εντάξει την εορτή του πολιούχου του Ηρακλείου στο πρόγραμμά της.

zeys-epid-3

Το επίκεντρο της επίδειξης θα είναι ο ανοιχτός χώρος στον Καράβολα, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν και αυτήν τη φορά χιλιάδες Ηρακλειώτες, προκειμένου να παρακολουθήσουν τους εντυπωσιακούς ελιγμούς του F-16 με χειριστή τον επισμηναγό Δημήτρη Βολακάκη.

Τα στελέχη της ομάδας «Ζευς» θα βρίσκονται στην περιοχή του Καράβολα από τις 10 το πρωί, για δια ζώσης συναντήσεις γνωριμίας με το κοινό. Το κύριο μέρος της αεροπορικής επίδειξης αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στη μία το μεσημέρι.

Το θαύμα του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο

Ένα από τα σημαντικότερα θαύματα του Αγίου Μηνά που διασώζει η παράδοση είναι και εκείνο του 1826 στο Μεγάλο Κάστρο.

Σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή saint.gr μετά την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, οι Οθωμανοί προχώρησαν σε σφαγές χιλιάδων αμάχων σε διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου. Από τους πρώτους που πλήρωσαν τα αντίποινα της επανάστασης ήταν και οι κάτοικοι της Κρήτης.

Μεταξύ των χιλιάδων θυμάτων ήταν ο Μητροπολίτης Κρήτης, οι Επίσκοποι Χανίων, Κνωσού, Χεροννήσου, Λάμπης, Σητείας κ.α. οι οποίοι εσφάγησαν, την 24η Ιουνίου 1821 μ.Χ., στον περίβολο του Μητροπολιτικού Ναού του Ηρακλείου. Μάλιστα ο ιερουργών ιερέας εσφάγη πάνω στην Αγία Τράπεζα!

Πέντε χρόνια αργότερα, το 1826 μ.Χ., οι Τούρκοι του Ηρακλείου σχεδίαζαν να προβούν σε σφαγή των Χριστιανών, και πάλι στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, στις 18 Απριλίου, ημέρα του Πάσχα, την ώρα της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας για να πιάσουν τους Χριστιανούς απροετοίμαστους. Για αντιπερισπασμό έβαλαν φωτιά σε διάφορα απομακρυσμένα σημεία της πόλης, ενώ οπλισμένα στίφη είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ναό, περιμένοντας την ώρα της αναγνώσεως του Ευαγγελίου για να εισβάλουν και να αρχίσουν την σφαγή.

Μόλις όμως άρχισε η ανάγνωση εμφανίσθηκε ένας ασπρομάλλης ηλικιωμένος ιππέας που έτρεχε γύρω από το ναό κραδαίνοντας το ξίφος του και κυνηγώντας τους επίδοξους σφαγείς οι οποίοι τράπηκαν πανικόβλητοι σε φυγή. Έτσι σώθηκαν οι πολύπαθοι Χριστιανοί του Ηρακλείου από τον φοβερό κίνδυνο.

Οι Τούρκοι νόμισαν ότι ο καβαλάρης ήταν μουσουλμάνος πρόκριτος απεσταλμένος από τον Διοικητή της πόλης για να ματαιώσει την σφαγή. Όταν διαμαρτυρήθηκαν στον Διοικητή, αυτός τους διαβεβαίωσε ότι δεν γνώριζε τίποτε και μάλιστα διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος πρόκριτος δεν είχε βγει καθόλου από το σπίτι του.

Κατάλαβαν τότε οι Τούρκοι ότι επρόκειτο για θαύμα του Αγίου Μηνά, κοινοποίησαν το γεγονός στους Έλληνες και από τότε οι Mουσουλμάνοι σέβονταν ιδιαίτερα τον Άγιο, προσφέροντας μάλιστα και δώρα στο ναό του. Το θαύμα αυτό του Αγίου Μηνά καθιερώθηκε να τιμάται στο Ηράκλειο την Τρίτη της Διακαινησίμου, οπότε και εκτίθεται σε προσκύνηση, κατά τον εσπερινό, το ιερό λείψανο του Αγίου.]\

Πηγή: cretapost.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook