Τι συμβαίνει με τα πιστοποιητικά νόσησης, εμβολιασμού και την παράταση – Ποιοι μένουν ακάλυπτοι εντελώς ξαφνικά

τι-συμβαίνει-με-τα-πιστοποιητικά-νόση-1416275

Έπειτα από τη δημοσίευση περίπτωσης Χανιώτισσας που είδε το πιστοποιητικό νόσησής της να εξαφανίζεται από το gov.gr και ταυτόχρονα να λήγει και η ισχύς του, παρά την παράταση που δόθηκε στις αρχές Απριλίου στη διάρκειά τους από τους τρεις στους έξι μήνες, σειρά πολιτών απευθύνθηκε στο zarpanews.gr, αντιμετωπίζοντας παρεμφερή προβλήματα. Κάποιοι από αυτούς ήταν ανεμβολίαστοι, κάποιοι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις, κάποιοι είχαν νοσήσει με covid-19 πάνω από μια φορά και άλλοι μόνο μία, όλοι όμως έβλεπαν τα πιστοποιητικά νόσησης να μην μπορούν να ανανεωθούν με την παράταση που δόθηκε.

Βάσει της ΚΥΑ που είχε εκδοθεί στις αρχές Απριλίου, γίνεται σαφές ότι υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που δεν θα έχουν παράταση πιστοποιητικού νόσησης. Ταυτόχρονα, υπάρχει τουλάχιστον μια κατηγορία πολιτών για την οποία δεν υπήρξε ξεκάθαρη εξήγηση για το τί ισχύει γι΄αυτήν και τώρα αντιμετωπίζει με έκπληξη την αδυναμία να παραταθεί το πιστοποιητικό νόσησης της.

Χωρίς να μπαίνουμε σε νομικές λεπτομέρειες, ισχύουν τα εξής:

  • Όσοι έχουν κάνει μόνο μια δόση εμβολίου αν αυτό είναι μονοδοσικό και όσοι έχουν κάνει μόνο δύο δόσεις, αν το εμβόλιο είναι δύο δόσεων, λαμβάνουν αυτόματα παράταση ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 9 μήνες από 7 που ήταν πριν.
  • Σε περίπτωση που κάποιος έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου και μετά ασθένησε πριν προλάβει να κάνει τη δεύτερη, η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού, το οποίο ονομάζεται σε αυτή την περίπτωση πλήρους κάλυψης-ανάρρωσης και εμβολιασμού, αυξάνεται από τις 90 ημέρες σε 180 ημέρες.
  • Αν κάποιος είναι ανεμβολίαστος και έχει ασθενήσει με κορονοϊό, η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης αυξάνεται από τις 90 ημέρες σε 180 ημέρες μετά από τον μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι:α) Όσοι ανεμβολίαστοι είχαν αρρωστήσει μία φορά, θα μπορούν να παρατείνουν το πιστοποιητικό, αν δεν έχουν ήδη περάσει 180 μέρες από το τεστ. Χρειάζεται να το επανεκδώσουν από το gov.gr.β) Όσοι ανεμβολίαστοι είχαν αρρωστήσει δύο φορές και είχαν βγάλει και δεύτερη φορά πιστοποιητικό νόσησης με το παλιό καθεστώς, δεν θα μπορούν να το παρατείνουν, αν  η πρώτη φορά ήταν έξι μήνες πριν και παλαιότερα, γιατί οι 180 μέρες μετρούν μόνο από την πρώτη φορά.
  • Αυξάνεται η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού επαναμόλυνσης, το οποίο χορηγείται σε πολίτες που δεν πρόλαβαν να κάνουν την αναμνηστική δόση και αρρωσταίνουν για δεύτερη φορά εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού, από τις 90 ημέρες σε 180 ημέρες διάρκειας.

Η κατηγορία των πολιτών που βρίσκεται προ εκπλήξεως

Όπως φαίνεται, υπάρχουν και αρκετοί πολίτες που είχαν κάνει τη δεύτερη δόση, στη συνέχεια βγήκαν θετικοί στον κορονοϊό σε rapid test και το εννιάμηνο του πιστοποιητικού εμβολιασμού έληξε πριν λήξει το τρίμηνο που πιστοποιητικού νόσησης. Θεωρητικά, το πιστοποιητικό νόσησης θα έπρεπε να παραταθεί, αλλά αυτό δεν συμβαίνει και οι πολίτες αυτοί βλέπουν το μήνυμα ότι για την επανέκδοση του πιστοποιητικού απαιτείται έλεγχος PCR.

Για παράδειγμα, πολίτης ανέφερε (στοιχεία στη διάθεση του zarpanews.gr) ότι έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου στις 4 Ιουλίου 2021 και στις 5 Ιανουαρίου 2022 βγήκε θετικός σε rapid test και έβγαλε πιστοποιητικό νόσησης όπως δικαιούνταν, το οποίο έληξε στις 5 Απριλίου, ενώ και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ακόμα και με την εννιάμηνη διάρκεια, έληξε στις 4 Απριλίου. Πλέον, δεν μπορεί να παρατείνει το πιστοποιητικό νόσησης γιατί το σύστημα ειδοποιεί πως δεν έχει γίνει τεστ PCR, όπως φαίνεται παρακάτω:To zarpanews.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να ξεκαθαρίσει γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά μάταια.

Η μόνη λογική εξήγηση είναι πως αυτό συμβαίνει επειδή για ανεμβολίαστους χρειάζεται αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για να εκδοθεί πιστοποιητικό νόσησης. Όταν πολίτες όπως εκείνος που αναφέρουμε παραπάνω είχαν αρρωστήσει δεν θεωρούνταν ανεμβολίαστοι βέβαια και έτσι έβγαζαν πιστοποιητικό νόσησης μέσω rapid test. Τώρα όμως έχει περάσει το εννιάμηνο από τη δεύτερη δόση και θεωρούνται πάλι ανεμβολίαστοι. ‘Ετσι το σύστημα ζητάει PCR για να επανεκδώσει το πιστοποιητικό, αλλά τέτοιο τεστ φυσικά δεν υπάρχει.

Και δεν μπορεί να υπάρξει πια, γιατί οι άνθρωποι αυτοί έχουν αναρρώσει. Βρίσκονται όμως ξαφνικά απόλυτα ακάλυπτοι, δεν μπορούν να μπουν σε χώρους όπου απαιτείται πιστοποιητικό και κινδυνεύουν με πρόστιμα οι ίδιοι και οι εργοδότες τους, γιατί περίμεναν την παράταση του πιστοποιητικού νόσησης, την οποία δεν λαμβάνουν.

Είναι κάτι τελείως παράλογο. Δεν νοείται εκ των υστέρων το κράτος να ζητάει αναδρομικά PCR τεστ από κάποιους που δεν γίνεται να το ξανακάνουν και που δεν απαιτείτο να το κάνουν όταν είχαν αρρωστήσει. Ξαφνικά οι πολίτες αυτοί βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα και προβλήματα στη δουλειά τους, την ώρα που και εμβόλια έχουν κάνει και έχουν περάσει και την ασθένεια.

Δεν είναι σαφές αν αυτό ήταν ο στόχος της ΚΥΑ ή αν πρόκειται για σφάλμα στην υλοποίηση από το ηλεκτρονικό σύστημα, είναι όμως ξεκάθαρο ότι πρέπει να διορθωθεί.

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

3 thoughts on “Τι συμβαίνει με τα πιστοποιητικά νόσησης, εμβολιασμού και την παράταση – Ποιοι μένουν ακάλυπτοι εντελώς ξαφνικά

  1. Στα πιστοποιητικά νοσησης ανανεώθηκαν σημερα 7/4 οι ημερομηνίες και λήγουν σε 3 μήνες ολα! Ενώ χτες έβγαζαν το ίδιο μήνυμα για pcr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook