Τι αποφάσισαν οι πρυτάνεις για το νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ – Ποιοι διαφωνούν με το νομοσχέδιο Κεραμέως

Έντονο προβληματισμό για τον ρόλο των νέων Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ, όπως τα εισηγείται το υπουργείο Παιδείας, εξέφρασαν σήμερα στην έκτακτη διαδικτυακή Σύνοδό τους οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων, μετά από 6,5 ώρες συνεδρίασης.

Παρότι οι 17 από τους 22 εκλεγμένους πρυτάνεις (υπάρχουν και δύο πανεπιστήμια με διορισμένες Διοικούσες Επιτροπές) εκφράστηκαν εναντίον της συγκρότησης των νέων Συμβουλίων με την σύνθεση που εισηγείται ο νέος νόμος, ωστόσο, στη διάρκεια της Συνόδου έγινε πραγματική «μάχη» μεταξύ ολιγομελούς ομάδας πρυτάνεων, που υποστήριζε ότι δεν πρέπει να βγει απόφαση του οργάνου σχετικά με το θέμα, και μιας δεύτερης ομάδας, η οποία επέμενε ότι η συνεδρίαση πρέπει να λήξει με την έκδοση επίσημης απόφασης.

Όταν τελικά η πλειοψηφία εκφράστηκε υπέρ του να βγει τελικά ψήφισμα, τέθηκε νέος προβληματισμός από συγκεκριμένους πρυτάνεις: η απόφαση που θα βγει να είναι ομόφωνη.

Τελικά, αποφασίστηκε να εκδοθεί ομόφωνη απόφαση, από την υπογραφή της οποίας αποχώρισε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, που έκρινε ότι το περιεχόμενό της είναι χαμηλών τόνων και απονευρωμένο.

Υπέρ των νέων Συμβουλίων εκφράστηκαν τα πανεπιστήμια Αθηνών, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και Αιγαίου (αλλά και οι πρόεδροι του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Διεθνούς).

Κατά της συγκρότησής τους, όπως προτείνεται από την κυβέρνηση, τάχθηκαν τα πανεπιστήμια Κρήτης, Δυτικής Αττικής, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Θεσσαλίας, Χαροκόπειο, Μακεδονίας, Γεωπονικό, Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Οικονομικό Αθήνας, Καλών Τεχνών, Δυτικής Μακεδονίας. Απουσίαζαν τα πανεπιστήμια Πάτρας και Πειραιώς.

Τελικά, με το ομόφωνο ψήφισμά τους, οι πρυτάνεις εκφράζουν προβληματισμό για την συγκρότηση των Συμβουλίων Διοίκησης, όπως τα ορίζει ο νέος Νόμος που βρίσκεται σε διαβούλευση, αλλά και για την προστασία του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα των ανωτάτων Ιδρυμάτων.

Ακόμη, στο ίδιο κείμενο αναφέρουν ότι οι διατάξεις του νέου Νόμου, σε κάποιες περιπτώσεις, χρειάζονται επανασύνταξη και ζητούν ουσιαστικό διάλογο και διαβούλευση του υπουργείου Παιδείας και των διοικήσεων των ΑΕΙ, πριν την ψήφισή του.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα 6 του μήνα οι πρυτάνεις των ΑΕΙ θα έχουν νέα Σύνοδο, αυτή τη φορά με την παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, στην οποία και αναμένεται να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους, αλλά και να συζητήσουν συγκεκριμένα επί των λεπτομερειών του κειμένου.

Πηγή: in.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Με λίγα λογια τα κουμμουνια δεν δέχτηκαν και πιέζουν να μη το δεχτούν και οι υπόλοιποι !
    Γραφτε τους και προχωράτε σαν να μην υπάρχουν. Καποτε να καταλάβει ο κόσμος ότι οι αριστεροί κρατάνε την Ελλάδα φρεναρισμένη με όλες τις παρανομίες και τα εγκλήματα ενάντια στην ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας !
    Έχετε μπερδευτεί και δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι ο καθένας μπορεί να πιστεύει ότι θέλει όμως τους κανόνες και τους νόμους πρέπει να τους ακολουθούν ΟΛΟΙ άσχετα με την ιδεολογία τους για να πάει μπροστά η χώρα ! Όπως γίνεται στα πάντα, οταν δηλαδή εγώ είμαι χριστιανός ο άλλος που είναι καθολικός δεν μπορεί να μου απαγορεύσει το Πάσχα μου και να θέλει να γιορτάσω οταν θαχει αυτός Πάσχα ! Ο νόμος λέει να γιορτάσει ο καθένας το δικό του όποτε είναι το Πάσχα τους !
    Με την ίδια λογική αν ο γείτονας μου παίρνει μισθό 5.000 ευρώ γιατί είναι γιατρός σε νοσοκομείο και έχει φτιάξει μια σπιταρόνα δίπλα μου εγώ δεν μπορώ να απαιτήσω να το χαλάσει η να μου το χαρίσει γιατί έχω διαφορετικες αντιλήψεις περί ισότητας η δικαίου ! Τα αυτοκίνητα έχουν διάφορες τιμές, αν εχεις παίρνεις πορσε αν δεν εχεις παίρνεις τουγιοτα και δεν μπορείς βέβαια να απαιτήσεις αυτός που έχει λεφτά να μην πάρει Πορσε γιατί δεν συμφωνεί η ιδεολογία σου ! Συνέλθετε γιατί σας έχουν μπερδέψει τα μπούτια σας επίτηδες και σας κρατάνε εξαθλιωμένους τόσες δεκαετίες !

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ