Θλίψη για τον θάνατο του δημοσιογράφου Γιώργου Βότση – Η αντιδικτατορική δράση και η επιστολή στη 17Ν

θλίψη-για-τον-θάνατο-του-δημοσιογράφο-2280083

Μία από τις μεγαλύτερες μορφές του δημοσιογραφικού χώρου στην μεταπολίτευση, ο Γιώργος Βότσης, πέθανε σε ηλικία 88 ετών

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή με ανάρτησή του ο συνάδελφος και φίλος του Γιάννης Κουτζουράδης.

Ο Γιώργος Βότσης γεννήθηκε στην Λάβδανη Ιωαννίνων αλλά μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ είχε ήδη ξεκινήσει την δημοσιογραφική του σταδιοδρομία το 1957, σε ηλικία 19 ετών.

Μετά την επιβολή της χούντας των συνταγματαρχών, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης «Πατριωτικό Μέτωπο» (ΠΑΜ). Για την δράση του κατά του καθεστώτος καταδικάστηκε ερήμην σε φυλάκιση 5 ετών. Διέφυγε στο Λονδίνο προτού συλληφθεί.

Στη μεταπολίτευση έγινε γνωστός ως πολιτικός αρχισυντάκτης και αρθρογράφος της «Ελευθεροτυπίας». Στις 7 Μαρτίου του 1988, μετά την δολοφονία, την 1η Μαρτίου, του βιομήχανου Αλέξανδρου Αθανασιάδη Μποδοσάκη από την 17 Νοέμβρη, ο Βότσης έγραψε «ανοιχτή επιστολή» την οποία απηύθυνε στα μέλη της 17Ν με τίτλο «Άκου με, ένοπλε σύντροφε», ασκώντας δριμεία κριτική στις βίαιες και τρομοκρατικές μεθόδους της οργάνωσης. Η 17 Νοέμβρη του απάντησε στις 12 Μαρτίου με προκήρυξη η οποία εστάλη στην εφημερίδα «Το Έθνος και είχε τον τίτλο «Άξιος ο μισθός σου, άοπλε σύντροφε!»

Ήταν παντρεμένος με την δημοσιογράφο Λένα Παγώνη, και έχουν μία κόρη ενώ έχει και μία κόρη ακόμη από τον δεύτερο γάμο του με την Μιμή (Δήμητρα) Γαλανοπούλου.

 

Συλλυπητήρια δήλωση προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου

Με θλίψη αποχαιρετούμε έναν δημοσιογράφο με ελεύθερη, δυνατή και ανατρεπτική σκέψη και με σπουδαία αντιδικτατορική δράση.

Ο Γιώργος Βότσης με την προοδευτική του ματιά και τη μαχητική του γραφή, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για κάθε νέο δημοσιογράφο. Για την ανεξάρτητη πολιτική δημοσιογραφία, που σημάδεψε μια μεγάλη περίοδο της μεταπολίτευσης., Θα τον θυμόμαστε με θαυμασμό και απεριόριστο σεβασμό. Συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους οικείους και στους συναδέλφους του.

Πηγή: cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook