«Θα είναι ντροπή για τα Χανιά, το Παλιό Ψυχιατρείο να γίνει βίλες» – Απόγνωση για την έλλειψη στέγης, μπλόκο στα νέα AirBnb ζητά η δημοτική Αρχή
Από υψηλούς τόνους χαρακτηρίστηκε η συζήτηση για το στεγαστικό πρόβλημα στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων, θέμα που τέθηκε εκτός ημερησίας διάταξης από εκπαιδευτικούς που ζήτησαν παρέμβαση του Δήμου Χανίων με μίσθωση ξενοδοχείου από Σεπτέμβριο έως Ιούνιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Απαντώντας ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, τόνισε πως αυτό δεν προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο παρά μόνο για μικρούς ορεινούς ή νησιωτικούς δήμους.
Όσο για το αίτημα για διαμόρφωση κατοικιών σε δημοτικό ακίνητο, ο κ. Σημανδηράκης απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοιο κτήριο αλλά μόνο οικόπεδα στην περιοχή των Κεραμειών. Ωστόσο, ο κ. Σημανδηράκης σημείωσε πως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο εκπαιδευτικούς:
«Το δημοτικο συμβούλιο ως ένα σοβαρό πολιτικό όργανο πρέπει να δει το πρόβλημα συνολικά. Γιατί το ίδιο ισχύει και για στρατιωτικούς, για υγεινομικούς, για σώματα ασφαλείας, για δικαστικούς. Μέσω ΠΕΔ και ΚΕΔΕ, διεκδικούμε να ανοίξει το θεσμικό πλαίσιο και να μας δοθεί η δυνατότητα να το κάνουμε. Δεν ξέρουμε οι άλλοι Δήμοι όπως τα Κύθηρα, τι αριθμό εργαζομένων πρέπει να καλύψουν, ίσως κάποιες δεκάδες. Στα Χανιά είναι κάποιες εκατοντάδες. Δεν είναι ρεαλιστικό να στοχεύουμε στην λύση αυτού του προβλήματος με αυτόν τον τρόπο» σημείωσε εξηγώντας πως από την καταγραφή της δημοτικής περιουσίας προέκυψε πως «κτήρια δεν υπάρχουν, υπάρχουν κάποια οικόπεδα σε ημιορεινές περιοχές».
Όσο για τις πολιτικές πρωτοβουλίες που ζητά η δημοτική Αρχή, σημείωσε πως «πιέσαμε στην ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ να προσμετράται η εντοπιότητα ανεξαρτήτως αντικειμένου σε όλους τους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ» και ότι είναι απαραίτητος ο «περιορισμός στην βραχυχρόνια μίσθωση, να παύσει η δυνατότητα έκδοσης νέων αδειών στο κέντρο των Χανίων».
Πάντως οι αναφορές του δημάρχου για λαϊκισμό από μεριάς της αντιπολίτευσης, προκάλεσαν την απάντηση του κ. Λουτσέτη, ο οποίος σημείωσε ότι «θα είναι ντροπή για τα Χανιά να δούμε το παλιό ψυχιατρείο να γίνεται βίλες, να το παίρνει επενδυτής μεσω ΤΑΙΠΕΔ να παίρνει τον δρόμο του Αγίου Ματθαίου που έγινε πολυτελείς εστίες! Ενας δήμαρχος Χανίων θα έπρεπε να ξυπνάει και να κοιμάται με αυτήν την έγνοια: Δεν μπορούμε να έχουμε σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς, νοσοκομεία χωρίς γιατρούς, πυροσβεστική χωρίς πυροσβέστες!» τόνισε, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Είχε προηγηθεί αναφορά του δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Μακρέα, ο οποίος, απευθυνόμενος στην δημοτική Αρχή τόνισε ότι «εσείς έπρεπε να το βάζετε το θέμα όχι η αντιπολίτευση και να το έχετε βάλει το 2015 όχι σήμερα. Πού είναι το σχέδιο της δημοτικής Αρχής πού είναι το πλάνο της για το πώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα;».
Από την παράταξη «Όνειρο είναι τα Χανιά» ο δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Ζερβάκης ανέφερε πως «χαμηλοί μισθοί, ακριβή στέγη, τουριστική πίεση» έχουν οδηγήσει το πρόβλημα στο μη περαιτέρω: «Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε αρωγοί αλλά πρέπει να ενημερωθούμε για την ακίνητη περιουσία του Δήμου» τόνισε, προτείνοντας να δημιουργηθεί «δημοτικός ξενώνας εκπαιδευτικών».
Το στεγαστικό πρόβλημα των εκπαιδευτικών, περιέγραψε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Χρήστος Μπέλμπας, ζητωντας να αξιοποιηθεί η δημοτική περιουσία για να στεγαστούν εκπαιδευτικοί και γιατροί ενώ μετέφερε τις προθέσεις δημάρχων όμορων Δήμων για τον σκοπό αυτό.
«Αυτό που γίνεται είναι παρανοϊκό σε έναν νομό με 550 χιλιάδες κλίνες!» τόνισε, προτείνοντας να νοικιάσει ο δημος από 1 Σεπτεμβρίου έως 30 Ιουνίου ένα ξενοδοχείο.
Από την μεριά ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιώργος Μαυρογεννάκης, τόνισε πως είναι αναγκαίο να ανοίξει το θέμα αυτό και να βρεθούν λύσεις. Είναι αιτία η στέγη που οι εργαζόμενοι δεν προτιμούν πλέον τα Χανιά, όπως ανέφερε, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, κάθε χρόνο τουλαχίστον 500 αναπληρωτές έρχονται στην πρωτοβάθμια και 200 στην δευτερόβαθμια εκπαίδευση, από την υπόλοιπη Ελλάδα.
zarpanews.gr






