Τέσσερις μήνες «όμηροι» στο Τζιμπουτί – Το ξέσπασμα Έλληνα ναυτικού με χειρόγραφο σημείωμα αποκλειστικά στο zarpanews | Photos

τέσσερις-μήνες-όμηροι-στο-τζιμπουτ-978765

«Μαύρες Γιορτές» έκαναν οι τέσσερις Έλληνες ναυτικοί που εδώ και 4 μήνες παραμένουν «όμηροι», στα δύο πλοία «Πτολεμαίος» και «Αρίμπας», που βρίσκονται 3 μίλια ανοιχτά του Τζιμπούτι.

Οι Άγιες μέρες, που για τον περισσότερο κόσμο αποτελούν μια γιορτή αγάπης, ελπίδας και προσφοράς, για τους ναυτικούς στο Τζιμπουτί, δεν ήταν παρά μια ακόμη μέρα ιδιότυπης «ομηρείας» των χρεών των δύο πλοίων συμφερόντων του εφοπλιστή Αλέξανδρου Τσάκου, με σημαία Λιβερίας. Τα οποία, όπως αναφέρεται και στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εξωτερικών, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα, «ανήκαν σε εξωχώρια εταιρία του εφοπλιστή, η οποία και χρεοκόπησε. Την ίδια στιγμή, το Κράτος του Τζιμπουτί απαιτεί από τον πλοιοκτήτη να διασφαλίσει τα έξοδα ελλιμενισμού του πλοίου και δεν επιτρέπει την παλιννόστηση των ναυτικών.

Κόντρα λοιπόν σε ασθένειες, σε άθλιες συνθήκες, με λιγοστά, και πολλές φορές, τα στοιχειώδη τρόφιμα, ο καρδιοπαθής Μπουγιούκας, ο επίσης ασθενής, που χρήζει ιατρικής επέμβασης, Φάλκος, π Σιάκας και ο Κρητικός από την Ιεράπετρα, Καμινάκης παλεύουν όλο αυτό το διάστημα να επιβιώσουν, κάτω από θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 30 βαθμούς Κελσίου, με κουρελιασμένα νεύρα και καταρρακωμένη ψυχολογία.Διαβάζοντας κανείς το χειρόγραφο σημείωμα, κάτι σαν… ημερολόγιο καταστρώματος του α’ αρχιμηχανικού του «Πτολεμαίος» Γιώργου Μπουγιούκα, συνειδητοποιεί την απελπισμένη κραυγή αγωνίας και το SOS που εκπέμπουν, προς πάσα κατεύθυνση για να επιστρέψουν στην πατρίδα και να αγκαλιάσουν ξανά τους αγαπημένους τους ανθρώπους.

«Γιορτές με Viber από μακριά να μιλάμε και να θυμόμαστε καλές στιγμές παλαιότερα»  γράφει στις πρώτες αράδες του χειρόγραφου σημειώματος που σας παρουσιάζει το zarpanews.gr και συνεχίζει: «Την δημοσιοποίηση της περιπέτειάς μας ξεκίνησε η ανιψιά μου με την κόρη μου και τις κόρες του Φάλκου. Αλλιώς θα ήμαστε στα αζήτητα. Η υγεία μας, σωματική και ψυχική κοντά στο μηδέν είναι. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να τιμωρούν ενώ δεν έχεις ευθύνη, να μην έχεις ανθρώπινα δικαιώματα, να σου κλέβουν 4 μήνες ζωής, με το έτσι θέλω.

Μας έδωσαν εισιτήρια για 21/12 να φύγουμε. Ήρθε το πλήρωμα. Ο λιμενάρχης τους κάλεσε για meeting. Ποιος ξέρει τι τους είπε, τους φόβισε και γύρισαν πίσω στην πατρίδα τους. Σημειωτέον ότι το προηγούμενο πλήρωμα που ήρθε στο πλοίο «Πτολεμαίος», 9 άτομα, ούτε καν τους μίλησε. Ενώ αντίθετα για αυτούς είπε ότι δεν ήξερε ότι ήταν κατασχεμένο το πλοίο, οπότε αρνήθηκαν να ανέβουν στο πλοίο. Δεν θέλω να πιστεύω ότι θέλουν οι εμπλεκόμενοι φορείς να μείνουμε μέχρι το Φλεβάρη που είναι το δικαστήριο, γιατί αν συμβαίνει κάτι τέτοιο καλύτερα να στείλουν ιατροδικαστή να μας πάρει. Είμαστε Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες. Μεγάλη τύχη.

Που είναι τα δικαιώματά μας. Μας κρατάνε παράνομα και αδρανούν. Στην εγκατάλειψη ενός πλοίου το πλήρωμα πρέπει να έχει τη βοήθεια που έχουν και οι ναυαγοί, όχι να τιμωρούνται…» καταλήγει ο καρδιοπαθής κ. Μπουγιούκας, την ώρα, που το υπόλοιπο πλήρωμα των αλλοδαπών, προσπάθησαν να ξεγελάσουν τους εαυτούς τους, με κάτι σαν… χριστουγεννιάτικη γιορτούλα, εκείνος παρέμενε κλειδωμένος στην καμπίνα του. Φυλακισμένος στο «κελί» του, μην αντέχοντας την δυσωδία από τα σκουπίδια και τα έντομα, που ήταν έξω. Αναμφίβολα για τον Γιώργο Μπουγιούκα και τους υπόλοιπους ναυτικούς μας, η Πρωτοχρονιά της νέας δεκαετίας ήταν η πιο εφιαλτική της ζωής τους.

Σκούπιζε τα δάκρυα και γύριζε απ’ την άλλη για να μην τον βλέπουμε

Μία ώρα μετά την έλευση της πρωτοχρονιάς στην χώρα μας, η κόρη του α’ αρχιμηχανικού, Δέσποινα Μπουγιούκα με την μητέρα της “καρφωμένη” σε μια οθόνη υπολογιστή στο Ηράκλειο και η ανιψιά του Σταυρούλα στην Αθήνα «κολλημένη» στο τηλέφωνο, προσπάθησαν μέσω μιας ιδιότυπης «τηλεσυνδιάσκεψης» στο Viber, να «γιορτάσουν» με τον αγαπημένο τους το νέο χρόνο, περισσότερο για να αναπτερώσει ο ένας το ηθικό του άλλου.«Αυτές τις γιορτές τις περάσαμε στο…. Viber! Εγώ από την υπολογιστή, η ξαδέλφη μου από το κινητό και κόβαμε μια βασιλόπιτα… Του χα πει, “μπαμπά δεν θα κοιμηθείς, θα με περιμένεις να αλλάξουμε μαζί το χρόνο”. Κι είχαμε αντικριστά τα κινητά με τη μάνα μου και τη Σταυρούλα.

Ο πατέρας μου κάτω από μια γυμνή λάμπα, μας έβλεπε, άκουγε τις φωνές μας από την Ελλάδα και έκλαιγε. Όλοι κλαίγαμε. Εκείνος σκούπιζε που και που τα δάκρυά του και γύριζε απ’ την άλλη για να μην τον βλέπουμε και στεναχωριόμαστε. Κι ας έλειπε ως ναυτικός από το σπίτι τις περισσότερες γιορτές. Ξέραμε ότι ήταν η δουλειά του… Αυτή τη φορά όμως δεν είναι επιλογή του να είναι μακριά μας. Μου’ λεγε «μην ανησυχείς, είμαι καλά, είμαι δυνατός…». Αλλά εγώ τον καταλαβαίνω. Δεν ήθελε όμως να το δείξει. Έχει και την καρδιά του… Γιατί κατά τα’ άλλα είναι άνθρωπος που αντέχει σε δύσκολες καταστάσεις. Αυτό όμως που βιώνει εδώ και τρεις μήνες φαντάζει πάνω από τις δυνάμεις του» δήλωσε στο zarpanews η κόρη του κ. Μπουγιούκα, που όλο αυτό το διάστημα της ομηρίας του πατέρα της, έχει ξεχάσει το χαμόγελό του.Πολλοί ήταν αυτοί που ήλπιζαν ότι η πρόσφατη επιστροφή του πέμπτου ομήρου στο Αρίμπας, Αργύρη Τσαγκρή (δείτε ΕΔΩ) θα ανοίξει ο δρόμος για τον επαναπατρισμό και των υπολοίπων. Οι ενέργειες όμως που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως δεν είναι αρκετές, καθώς οι 4 ναυτικοί μας παραμένουν στο έλεος του Θεού.

«Δυστυχώς οι μέχρι τώρα ενέργειες που έχουν γίνει από το Υπουργείο Εξωτερικών δεν στάθηκαν ικανές να φέρουν πίσω τους αγαπημένους μας. Ενδεχομένως να χρειάζεται κάποια άλλη πρωτοβουλία, πιο δραστική από τα διαβήματα, για να δοθεί μία αποτελεσματική λύση. Χρειάστηκε η πρόσφατη κοινοβουλευτική παρέμβαση της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, Κυριακής Μάλαμα, για να παραδεχθεί στην γραπτή απάντηση του το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ότι τέσσερις Έλληνες ναυτικοί που βρίσκονταν στα ανοικτά του Τζιμπουτί “έχουν εγκαταλειφθεί από τον πλοιοκτήτη” δηλώνει στο zarpanews.gr η Δέσποινα Μπουγιούκα.

Στην σχετική του απάντηση προς την κα Μάλαμα το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας επεσήμανε ότι “ναυτικός θεωρείται ότι έχει εγκαταλειφθεί όταν, κατά παράβαση των απαιτήσεων της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, 2006 ή των όρων της σύμβασης εργασίας των ναυτικών, ο πλοιοκτήτης: (α) αποτυγχάνει να καλύψει το κόστος της παλιννόστησης του ναυτικού, ή (β) έχει αφήσει τον ναυτικό χωρίς τα απαραίτητα μέσα διαβίωσης και υποστήριξης, ή (γ) άλλως έχει μονομερώς διακόψει τους δεσμούς του με τον ναυτικό, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας του να πληρώσει τους συμβατικούς μισθούς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (02) μηνών.Παρά τις ανωτέρω παραδοχές, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να δρα ουσιαστικά στην κατεύθυνση της ανάληψης ευθυνών από τον συγκεκριμένο εφοπλιστή, ο οποίος διατηρεί ενεργές επικερδείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ούτε και πιέζει διπλωματικά το κράτος του Τζιμπουτί να διευκολύνει την επιστροφή των ανθρώπων. Επειδή, ήδη, έχουν παρέλθει πάνω από 100 ημέρες αδιεξόδου, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα κατατεθεί επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών, ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση να προσέλθει στην Ολομέλεια και να δώσει εξηγήσεις για όσα έχει πράξει, αλλά και για όλα όσα οφείλει να πράξει, ώστε να μην επιτρέπει κερδοσκοπικές συμπεριφορές του εφοπλιστικού κεφαλαίου σε βάρος των ναυτικών που στηρίζουν την ελληνική εμπορική ναυτιλία.

Η «φύλακας άγγελος» των ναυτικών μας

Πλην του πληρεξούσιου δικηγόρου των οικογενειών που χειρίζεται την υπόθεση, Νίκου Μιχαλινού, από την Ελλάδα, ο μόνος άνθρωπος που έχει δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον να λυτρώσει τους ναυτικούς από την «κόλαση» που βιώνουν είναι η κα Αικατερίνη Στουραΐτη. Η αμισθί, επίτιμη πρόξενος στο Τζιμπουτί, άνθρωπος, με όλη τη σημασία της λέξης, υψηλού επιπέδου και χαμηλό προφίλ, είναι ο «φύλακας άγγελος» των ναυτικών μας. Όλο αυτό το διάστημα έχει «οργώσει» υπουργεία και υπηρεσίες στην αφρικανική χώρα, προσπαθώντας να πιέσει τους ντόπιους αξιωματούχους, για την επιστροφή των «ομήρων» στην Ελλάδα. Για τους όποιους, μάλιστα βάζει απ’ την τσέπη της και τους αγοράζει τηλεφωνικές κάρτες, για να μπορούν να επικοινωνούν με τους δικούς τους, τρόφιμα, ξυριστικές μηχανές, για να μην αισθάνονται σα… ναυαγοί! Ακόμη και τώρα τα Χριστούγεννα τους έκανε δώρο σοκολατάκια!

Από τους ξένους πάλι, λόγω απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας στην αφρικανική χώρα, η γαλλική πρεσβεία στο Τζιμπουτί, προσπάθησε με την παρουσία του Γάλλου Πρέσβη να βοηθήσει.

Παράλληλα στο Τζιμπουτί το τελευταίο διάστημα έχει μεταβεί και εκπρόσωπος του International Transport Workers’ Federation (ITF) Seafarers. Πρόκειται για έναν διεθνή οργανισμό, με πάνω από 600.000 μέλη, που από το 1896 εργάζεται για την προστασία των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των ναυτικών, από όποια χώρα αν προέρχονται και σε όποιο καράβι να’ ναι.

Κι όλα αυτά την ώρα που τα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρία «Probulk Shipping & Trading», είναι ερμητικά κλειστά, τα τηλέφωνα «κομμένα» και ο «εξαφανισμένος» πλοιοκτήτης, Αλέξανδρος Τσάκος, πιθανώς να διαπραγματεύεται νέα deals εκατομμυρίων στις διεθνείς θάλασσες, αδιαφορώντας για τα χρέη, που κρατάνε επί 4 μήνες δέσμιες στο Τζιμπουτί, τέσσερις ανθρώπινες ψυχές.

zarpanews.gr

One thought on “Τέσσερις μήνες «όμηροι» στο Τζιμπουτί – Το ξέσπασμα Έλληνα ναυτικού με χειρόγραφο σημείωμα αποκλειστικά στο zarpanews | Photos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook