Τάσος Βάμβουκας: Να ανοίξει λογαριασμός δωρεών για το ίδρυμα Μίκη Θεοδωράκη

τάσος-βάμβουκας-να-ανοίξει-λογαριασμ-1493507

Ανακοίνωση, με την οποία προτείνει να ανοίξει ειδικός λογαριασμός όπου όποιος επιθυμεί, θα μπορεί να καταθέτει χρήματα για τη δημιουργία ιδρύματος Μίκη Θεοδωράκη, εξέδωσε ο πρώην δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας.

Αναφέρει:

«Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο η δημοτική αρχή επιχείρησε να εισαγάγει λίγο πριν την έναρξη του συμβουλίου, και χωρίς καμία ενημέρωση, πρόταση προσφοράς χρηματικού ποσού εκ μέρους γνωστού επιχειρηματία, ως δωρεά για το μουσείο που πρόκειται να λειτουργήσει στην πατρική οικία των Θεοδωράκηδων στον Γαλατά.

Μετά την αντίρρηση δημοτικών παρατάξεων, μεταξύ των οποίων και της δικιάς μας, το θέμα μετατέθηκε ώστε να υπάρξει πρώτα συνεννόηση με τον Σύλλογο Φίλων του Μίκη και τον πρόεδρο κ. Γιώργο Αγοραστάκη, νόμιμο εκτελεστή της διαθήκης του Μίκη.

Αυτό κρίνεται απαραίτητο ώστε να διασφαλιστεί ότι θα γίνουν σεβαστές οι επιθυμίες του Μίκη που έχουν δοθεί εγγράφως από τον ίδιο, αλλά και να τηρηθεί η διαδικασία που θα διασφαλίσει τη δημιουργία ενός μουσείου αντάξιου του έργου και της προσωπικότητας του Μίκη.

Η δημοτική αρχή, όμως, φαίνεται ότι θέλει να παρακάμψει το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Σύλλογο Φίλων βάζοντας το θέμα για τη λήψη απόφασης στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου, όπου διαθέτει «πλαστή» πλειοψηφία. Πιέζεται, προφανώς, από την αποτυχία της να βρει χρηματοδότηση για το σημαντικό αυτό έργο.

Επειδή, όμως, πρέπει να αποφύγουμε ως κοινωνία να αμαυρωθεί με οποιοδήποτε τρόπο και αντιπαράθεση η μνήμη του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη, που επέλεξε τα Χανιά και την Κρήτη ως τον τόπο της αιώνιας κατοικίας και προβολής του έργου του, θεωρώ απολύτως ανεύθυνη την στάση της δημοτικής αρχής και καταθέτω δημόσια μία πρόταση για να αποφύγουμε αρνητικές εξελίξεις.

Ο εντολοδόχος του Μίκη Γιώργος Αγοραστάκης προχωράει όπως είναι γνωστό, στην ίδρυση του ιδρύματος Μίκη Θεοδωράκη σύμφωνα με την επιθυμία του ίδιου. Το ίδρυμα στην συνέχεια, θα μπορεί νομίμως να χειριστεί το θέμα ίδρυσης και λειτουργίας του μουσείου και ουδείς άλλος σύμφωνα με τις εντολές του Μίκη.

Στο διάστημα που θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η δημιουργία του ιδρύματος, να ανοιχθεί ένας ειδικός λογαριασμός από τον Δήμο Χανίων όπου θα μπορούν να κατατίθενται δωρεές από ιδιώτες, μεταξύ των οποίων και η προσφορά του συγκεκριμένου επιχειρηματία. Στο τέλος ο Δήμος θα αποδώσει τα ποσά αυτά στο ίδρυμα Μίκης Θεοδωράκης.

Με αυτό τον τρόπο δεν αρνούμαστε και δεν κωλυσιεργούμε καμία σημαντική οικονομική προσφορά, σεβόμαστε την μνήμη του Μίκη και εξασφαλίζουμε την τήρηση μιας σωστής διαδικασίας που δεν θα διχάσει αλλά αντίθετα θα ωθήσει τη δημιουργία του πολυπόθητου μουσείου.

Διαφορετικά θα φανεί ότι εξυπηρετούνται σκοπιμότητες εντελώς αλλότριες με τις επιθυμίες του ίδιου του Μίκη, που δεν ταιριάζουν με την αξιοποίηση του τεράστιου κεφαλαίου που μας κληροδότησε και θα φανεί ότι η δημοτική αρχή δεν έχει κατανοήσει τον ρόλο και τις υποχρεώσεις της θέτοντας σε κίνδυνο αυτό το πολύ σημαντικό εγχείρημα για την κληρονομιά του Μίκη και τον τόπο μας.

Τάσος Βάμβουκας, τ. δήμαρχος Χανίων»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook