Τα συλλυπητήρια για τον θάνατο του Δημήτρη Κακαβελάκη

Θλίψη στα Χανιά από την είδηση του θανάτου του ποιητή Δημήτρη Κακαβελάκη.

Ο “ποιητής της Ειρήνης”, άνθρωπος των γραμμάτων γεννημένος στα Χανιά, λογοτέχνης και δημοσιογράφος, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών.

O Δημήτρης Α. Κακαβελάκης ήταν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νεοϋπερρεαλιστικής ποίησης στην Ελλάδα, με εμφανείς τις γλωσσσοκεντρικές αναφορές.

Στη διάρκεια της Κατοχής σχεδίασε τα πρώτα του ποιήματα που εξέδωσε σε μικρά φυλλάδια. Εργάστηκε για χρόνια (1970-1981) ως διευθυντής Δημοσίων σχέσεων στον ΔΟΛ. Στη διάρκεια της δικτατορίας με το ψευδώνυμο “Δημήτρης Λευκορείτης” δημοσίευσε τρία σημαντικά ποιητικά έργα τα: “Νήσος”, “Massa Confusa” και “Τυραννίες”. Στην ποίησή του έχουν αναφερθεί οι Γ. Σεφέρης, Τάκης Σινόπουλος, Μηνάς Δημάκης, Κίμων Φράιερ κ. ά.

Εκτός της ποίησης έχει δημοσιεύσει δοκίμια, αφηγήματα, ενώ έχει στο ενεργητικό του τρία θεατρικά έργα.

Σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, αναφορικά με την απώλεια του διαπρεπούς ανθρώπου των γραμμάτων, Δημήτρη Κακαβελάκη, επισημαίνει:

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα τον χαμό ενός διαπρεπούς συνδημότη μας, ανθρώπου των γραμμάτων, δημοσιογράφου, ποιητή, συγγραφέα, Δημήτρη Κακαβελάκη.
Ο Δημήτρης Κακαβελάκης αυθεντικός πνευματικός άνθρωπος και οραματιστής πορεύτηκε σιωπηρά αλλά ουσιαστικά, προσφέροντας, μέσω των ιδεών και των προσεγγίσεών του, στο σύνολο.

Με σεβασμό στον διανοούμενο άνθρωπο και στην ανιδιοτελή μακροχρόνια προσφορά του, εκ μέρους του Δήμου Χανίων και του Δημοτικού μας Συμβουλίου, εκφράζω στους οικείους του, τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια».

Ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλης Διγαλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση, με αφορμή το άκουσμα της απώλειας του Δημήτρη Κακαβελάκη:

«Ο Δημήτρης Κακαβελάκης αποτέλεσε, για δεκαετίες, μία φωτεινή μορφή των Γραμμάτων και του Πολιτισμού, ένα άξιο τέκνο των Χανίων και της Κρήτης γενικότερα. Οραματιστής, πνευματώδης, εξαιρετικά ευγενής, άνθρωπος με βαθιά και πολύπλευρη μόρφωση και πλούσιο ποιητικό και δημοσιογραφικό έργο, πορεύτηκε “με την ευθύνη του πνεύματος”, την παρρησία, το ήθος, την ευθυκρισία και την ταπεινότητα που σταθερά τον διέκριναν.

Η απώλειά του αποτελεί πλήγμα για τα Χανιά και ευρύτερα για τον κόσμο της λογοτεχνίας, της ποίησης και της δημοσιογραφίας. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του».

Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, στο άκουσμα του θανάτου του δημοσιογράφου, ποιητή και συγγραφέα Δημήτρη Κακαβελάκη, προέβη στην παρακάτω δήλωση:

“Η είδηση θανάτου του διακεκριμένου δημοσιογράφου, ποιητή και συγγραφέα Δημήτρη Κακαβελάκη γέμισε με θλίψη την τοπική κοινωνία των Χανίων και ιδιαίτερα της Καλυδωνίας Κολυμβαρίου του Δήμου Πλατανιά, απ όπου καταγόταν. Άνθρωπος πνευματικός, πολυσχιδής, εμπνευσμένος κι οραματιστής, άφησε το αποτύπωμά του στη σύγχρονη λογοτεχνία και ποίηση αλλά και στη δημοσιογραφία που με πάθος υπηρέτησε.

Ιδεαλιστής και υπέρμαχος της παγκόσμιας Ειρήνης, υπήρξε ο εμπνευστής και εισηγητής προς τον Μακαριστό τέως Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κκ. Ειρηναίου της πρότασης της ονομασίας του Ακρωτηρίου της Σπάθας σε “Ακρωτήριο της Ειρήνης”, με αποτέλεσμα τη συνάντηση ηγετών και προσωπικοτήτων παγκοσμίου κύρους (μεταξύ των οποίων οι αείμνηστοι Ούλοφ Πάλμε και Μελίνα Μερκούρη) με βασικό θέμα την Παγκόσμια Ειρήνη.

Θα τον θυμόμαστε όχι μόνο για το σπουδαίο έργο του που αφήνει ως παρακαταθήκη αλλά και για τη σεμνή, διακριτική και ευγενική του προσωπικότητα και παρουσία.
Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια, στην οικογένειά του και στους οικείους του…”

Συλλυπητήριο Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Νικολάου Καλογερή
για την αποδημία του Δημήτρη Κακαβελάκη.

Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε την αποδημία του Δημήτρη Κακαβελάκη, ενός σημαντικού Πνευματικού Ανθρώπου, που τίμησε με το πολύπλευρο έργο του, αλλά και με τη στάση ζωής του, τον τόπο μας, την Ελληνική Σκέψη και τα Ελληνικά Γράμματα.
Δημοσιογράφος, Ποιητής, Συγγραφέας, Διανοούμενος με στέρεες και υψηλές αξίες, ο Κακαβελάκης θα βρίσκεται πάντα ανάμεσά μας, με το Λόγο του και το Ήθος του. Αξέχαστος.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του κορυφαίου λογοτέχνη, πρωτοποριακού ποιητή, διανοούμενου, διακεκριμένου δημοσιογράφου και Εταίρου του Ιδρύματος ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΚΑΒΕΛΑΚΗ με σημαντικό έργο στην έρευνα και μελέτη του έργου του Ελευθερίου Βενιζέλου, αποφάσισε ομόφωνα:

– να εκφράσει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος
– να καταθέσει στη μνήμη του, αντί στεφάνου, χρηματικό ποσό σε κοινωφελή σκοπό
– να δημοσιευθεί το παρόν στον Τύπο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ