Τα κουνούπια έχουν «προτιμήσεις»: Πότε μας βάζουν «στο μάτι» – Τί τα ελκύει

Τα κουνούπια αγαπούν τον ιδρώτα, η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο τσιμπήματος, και ο τύπος ομάδας αίματος είναι σημαντικός παράγοντας υπενθυμίζουν επιστήμονες επικαιροποιώντας τα τσιμήματα και τους κινδύνους.

Άτομα με ομάδα αίματος Ο

Ο τύπος αίματος είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την προσέλκυση των κουνουπιών. Και τα άτομα με ομάδα αίματος Ο είναι τα πιο περιζήτητα και δέχονται επίθεση από αυτά τα έντομα. Συγκεκριμένα, αν έχετε αυτή την ομάδα αίματος, έχετε 83% περισσότερες πιθανότητες να σας προτιμήσουν από άτομα με ομάδες αίματος Α, Β ή ΑΒ. Από την άλλη, τα άτομα με ομάδα αίματος Α είναι τα λιγότερο τσιμπημένα από τα κουνούπια.

Δεν είναι γνωστό ακριβώς γιατί τα άτομα με τον τύπο αίματος της ομάδας Ο προσελκύουν περισσότερο τα κουνούπια, αλλά μελέτες δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει. Μια πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι τα θηλυκά βασίζονται σε πρωτεΐνες στο αίμα μας για να παράγουν γόνιμα ωάρια. Τα αρσενικά κουνούπια τρέφονται με νέκταρ και δεν τσιμπούν τον άνθρωπο.

Έγκυες γυναίικες

Τα κουνούπια χρησιμοποιούν διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το αέριο που εκπνέουμε, για να βρουν τους στόχους τους. Και μπορούν να αναγνωρίσουν μελλοντικά θύματα από απόσταση 50 μέτρων. «Τα μεγαλύτερα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων, εκπέμπουν περισσότερο CO2 από τα άτομα με μέσο βάρος», είπε ο Δρ Sujay Dutta του Τμήματος Λοιμωδών Ασθενειών στο Los Robles Hospital & Medical Center στην Καλιφόρνια, ΗΠΑ Αμερική. Τα κουνούπια μπορεί επίσης να παρουσιάσουν αυξημένη εσωτερική θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Καταναλωτές αλκοόλ

Πολλοί προτιμούν να απολαμβάνουν μια κρύα μπύρα σε ένα μπάρμπεκιου στην αυλή ή στη βεράντα μετά από μια μέρα εργασίας. Η συμβουλή των ειδικών είναι να αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο το αλκοόλ στην ύπαιθρο, γιατί η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο τσιμπήματος από κουνούπια. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί τα κουνούπια έλκονται από το αλκοόλ, αλλά είναι αποδεδειγμένο ότι το αλκοόλ είναι το μόνο ποτό που προσελκύει αυτά τα έντομα.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν τρόφιμα που να αποτρέπουν τα κουνούπια σύμφωνα με τον Δρ. Dutta ο οποίος τονίζει ότι είναι αβάσιμοι ισχυρισμοί ότι το σκόρδο ή οι μπανάνες απομακρύνουν τα κουνούπια.

Αθλητές

Τα κουνούπια αγαπούν τον ιδρώτα. Ελκύονται από χημικές ουσίες που βρίσκονται στον ιδρώτα, επομένως να είστε προετοιμασμένοι να δεχτείτε επίθεση εάν σκοπεύετε να παίξετε τένις ή ποδόσφαιρο σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο τσιμπήματος εάν πίνετε πολύ νερό κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Αυτό μειώνει την ποσότητα των χημικών ουσιών στον ιδρώτα. «Αν ενυδατώνεστε σωστά, η εφίδρωση θα είναι πιο αραιωμένη», εξηγεί ο Δρ Sujay Dutta.

ertnews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΛαμία: Κρίσιμα μέτωπα στη φωτιά στο Πετρωτό Δομοκού
Επόμενο άρθροΠυροσβεστική: 65 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ