Συγκλονίζουν ο γιός και η κόρη δύο μελών του συνεργείου στην Ερέτρια: «Είναι τρομακτικό, είδα πράγματα που δεν μπορώ να αναφέρω»

συγκλονίζουν-ο-γιός-και-η-κόρη-δύο-μελώ-1201226

Για το τραγικό δυστύχημα στην Εύβοια, όταν τρία μέλη συνεργείου σκοτώθηκαν από ηλεκτροπληξία μίλησε στο protothema.gr ο μικρότερος από τους τρεις γιους του 55χρονου Γιώργου Τόσκα, χειριστή του γερανοφόρου οχήματος.

Ο Θανάσης Τόσκας υποστήριξε ότι υπήρχαν κενά ασφαλείας και επισήμανε ότι εάν υπήρχαν σώματα ασφαλείας για να τραβήξουν την τεράστια τάση του ρεύματος, οι τρεις νεκροί ίσως να ζούσαν.

«Ο πατέρας μου εργαζόταν σε εργολάβο της “ΑΚΤΩΡ”. Είναι πολλά τα κενά ασφαλείας και πολλές οι αμέλειες της εταιρίας, αλλά και της ΔΕΗ. Να ξεκινήσω πρώτα από τους εργοδηγούς, οι οποίοι έπρεπε να είναι παρόντες στα έργα αλλά και στα σημεία εργασίας, ότι δεν είχαν μεριμνήσει για την ασφάλεια τους και για το αυστηρό πρόγραμμα των εργασιών, που δεν πρέπει να γίνονται εκτός σχεδιαγράμματος.

Φανταστείτε πως τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για τις επικίνδυνες εργασίες, όπως αυτή, δεν είχαν τις δικλείδες ασφαλείας που πρέπει σε περίπτωση κινδύνου, η οποία και προέκυψε, στοιχίζοντας την ζωή του πατέρα μου και άλλων δύο εργατών. Δεν είχαν ένα σώμα ασφαλείας το οποίο θα μπορούσε να τραβήξει όλο το ηλεκτρικό φορτίο και οι άνθρωποι να ζήσουν. Όλα αυτά κανονικά έπρεπε να υπάρχουν και ευθύνονται οι εταιρίες» είπε πικραμένος.

Τι τους είπαν οι ελεγκτές που έφτασαν στο σημείο

Ο 31χρονος γιος του άτυχου χειριστή γερανού αναφέρθηκε στα όσα τους είπαν οι ελεγκτές που έφτασαν στο σημείο. Όπως είπε, όλα ξεκίνησαν από την κοπή ενός καλωδίου και την ένωσή του με καλώδιο υψηλής τάσης 24.000volt κάτι που οδήγησε σε ακαριαίο θάνατο τους τρεις εργάτες, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά ο τέταρτος.

«Ο δικός μου πατέρας ήταν ο χειριστής, πατούσε στη γη. Έκανε κύκλωμα όλο το πεδίο γύρω από τις εργασίες. Τους χτύπησαν 24.000 volt. Τα καλώδια είχαν δύο τάσεις, το ένα χαμηλή και το άλλο υψηλή. Όταν κόπηκε το καλώδιο, οι δύο τάσεις ενώθηκαν. Όπως μας έχουν πει, είχαν κόψει την χαμηλή τάση και είχαν αφήσει ανοικτή την υψηλή με τα 24.000volt. Το καλώδιο κόπηκε χωρίς να ξέρουμε γιατί. Όταν έπεσε, ακούμπησε στην υψηλή τάση και μετά έκανε κύκλωμα όλο το ηλεκτρικό ρεύμα και έφτασε μέχρι εκεί που έφτασε και τους πήρε όλους» είπε χαρακτηριστικά.

«Βρήκαν τα λάστιχα του φορτηγού λιωμένα από το ρεύμα»

Συγκλονίζει όμως και η περιγραφή του 31χρονου γιου του χειριστή, για το πως είχαν στηθεί οι εργάτες αλλά και το πώς σώθηκε ο ένας από τους δύο εναερίτες, που βρισκόντουσαν πάνω στην κολώνα την μοιραία στιγμή της ένωσης των δύο καλωδίων.

«Αυτός που σώθηκε είναι ο εναερίτης, που έπεσε από την κολώνα και νομίζω πως έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα στο πόδι του. Ήταν γαντζωμένος στην κολώνα. Σκοτώθηκε άλλος ένας εναερίτης, που βρισκόταν πάνω στην κολώνα και ο πατέρας μου, που ήταν ο χειριστής. Δίπλα του ήταν ένας εργάτης ο οποίος βρισκόταν δίπλα στο φορτηγό και δεν κρατούσε καν σώμα του φορτηγού και πέρασε το ρεύμα μέσα από το έδαφος. Η τάση που χτύπησε τους ανθρώπους ήταν τρελή. Το καλώδιο έκανε γείωση κάτω στο χώμα και τους χτύπησε. Τα λάστιχα του φορτηγού τα βρήκαν λιωμένα από το ρεύμα. Είναι τρομακτικό, είδα πράγματα που δεν μπορώ να αναφέρω» ψανέφερε μιλώντας στο protothema.gr.

Στο σπίτι του 45χρονου Άλεξ Μπρούκα που επί δυο ώρες βρισκόταν νεκρός πάνω στην κολόνα της ΔΕΔΔΗΕ, η θλίψη και ο πόνος έχουν φωλιάσει για τα καλά.

Κανένα από τα μέλη της οικογένειας δεν μπορεί να πιστέψει το κακό που τους έχει βρει, καθώς ο πατέρας τους υπήρξε στυλοβάτης, αλλά και εκείνος που φρόντιζε καθημερινά να μην λείπει τίποτα από τα τρία του παιδιά, που καμάρωνε και αγαπούσε.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr η 20χρονη κόρη του Άλεξ Μπρούκα, Κέρτα, ο 45χρονος ήταν έμπειρος εναερίτης και μάλιστα αγαπούσε τόσο πολύ τη δουλειά του που σε λίγους μήνες θα ήταν και πτυχιούχος ηλεκτρολόγος: «Ζούμε την απόλυτη τρέλα. Προσπαθούμε να δούμε τι θα κάνουμε με τον πατέρα μας και πως θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο του ταξίδι στην Αλβανία. Tη δουλειά αυτή ο πατέρας μου την έκανε πάρα πολλά χρόνια. Μάλιστα φέτος θα τελείωνε και την σχολή του ηλεκτρολόγου. Θα έπαιρνε το πτυχίο του κι έτσι θα σταματούσε να αναβαίνει στις κολώνες. Δυστυχώς άλλοι έκαναν το λάθος, άλλοι δεν ήξεραν τη δουλειά και μας πήραν τον πατέρα μας μέσα από τα χέρια».

Σύμφωνα με την 20χρονη Κέρτα που εύχεται οι Αρχές να ψάξουν καλά την υπόθεση και να ρίξουν τις ευθύνες όπου χρειάζεται, ο άτυχος 45χρονος συνεργαζόταν πολλά χρόνια με το συγκεκριμένο συνεργείο: «Εύχομαι οι αρχές που έχουν αναλάβει τις έρευνες να ψάξουν καλά την υπόθεση διότι έτσι ξαφνικά τίποτα δεν έγινε. Ο πατέρας μου δεν ήταν η πρώτη φορά που δούλευε. Τουλάχιστον 15χρόνια ασχολείται με τις κολώνες. Την ήξερε καλά την δουλειά. Στο συνεργείο αυτό, δούλευε εδώ και πολλά χρόνια και μάλιστα ήταν ο μοναδικός που ανέβαινε στις κολώνες γιατί ήξερα καλύτερα από το κάθε ένα την δουλειά. Τον εμπιστευόντουσαν και δεν τον άλλαζαν με τίποτα».

Η κηδεία του 45χρονου Άλεξ Μπρούκα θα γίνει αν όλα πάνε όπως τα υπολογίζει η οικογένεια σήμερα στην Αλβανία: «Προσπαθούμε να συντονίσουμε την κηδεία του που θα γίνει μάλλον αύριο στην Αλβανία. Τον περιμένει η μάνα του που δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που έχει συμβεί. Είμαστε τρία παιδιά ήμουν η πρώτη του χαρά. Προσπαθούμε να συμπαρασταθούμε ο ένας στον άλλον, αλλά είναι δύσκολο για όλους μας».

Υπενθυμίζεται ότι για την τραγωδία έχουν συλληφθεί ο εργοδηγός, ο υπεύθυνος του μηχανικού έργου, καθώς και η επιβλέπουσα των εργασιών που οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα της Χαλκίδας με τις κατηγορίες για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook