Στρατής Φλεμετάκης: Να δημιουργήσουμε μια Κρήτη που θα είναι περήφανη για το παρελθόν της και αισιόδοξη για το μέλλον της
«Είμαι διατεθειμένος να εργαστώ μαζί με εσάς για να δημιουργήσουμε μια Κρήτη που θα είναι περήφανη για το παρελθόν της και αισιόδοξη για το μέλλον της» δηλώνει σε συνέντευξή του, ο Στρατής Φλεμετάκης, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη «Για την Κρήτη μας, συνεχίζουμε» με τον Σταύρο Αρναουτάκη.
«Ως επαγγελματίας του τουρισμού και της εστίασης, πιστεύω ότι ο τουρισμός στην Κρήτη έχει ακόμα να δώσει πολλά, αρκεί να ανοίξουμε τους ορίζοντες μας και να αναπτύξουμε περαιτέρω το τουριστικό προϊόν μας με στόχο πάντα να καταστήσουμε το νησί μας έναν αειφόρο προορισμό» τονίζει.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
1. Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν στην απόφαση να θέσετε υποψηφιότητα για περιφερειακός σύμβουλος και πως πιστεύετε ότι μπορείτε να συμβάλλετε στο έργο της Περιφέρειας;
Δεν είναι η πρώτη φορά που θα ασχοληθώ με την τοπική αυτοδιοίκηση και που ζητώ από τους συμπολίτες μου τη στήριξή τους. Από το 2019 είμαι Πρόεδρος στην Κοινότητα Βάμου και δεν έχω σταματήσει να ασχολούμαι με τον τόπο όπου γεννήθηκα, μεγάλωσα και δραστηριοποιούμαι, τον Αποκόρωνα. Η υποψηφιότητά μου για την Περιφέρεια Κρήτης είναι για μένα το επόμενο μεγάλο βήμα αλλά και μία πολύ απαιτητική πρόκληση.
Η υποψηφιότητά μου και ιδιαίτερα με το ψηφοδέλτιο του Σταύρου Αρναουτάκη πηγάζει κυρίως από την έγνοια μου να διαμορφώσουμε ένα μέλλον για την Κρήτη και τα Χανιά για το οποίο θα είμαστε περήφανοι και θα μπορούμε με ασφάλεια να μεταβιβάσουμε στα παιδιά μας. Θεωρώ ότι πέρα από την διάθεση να εργαστώ, έχω και τη διάθεση να μάθω. Νομίζω ότι με γνώμονα αυτό μπορώ να συμβάλλω και με την επαγγελματική μου εμπειρία στον τομέα του τουρισμού αλλά και με τις επιστημονικές μου γνώσεις ως απόφοιτος της Γυμναστικής Ακαδημίας στην προετοιμασία αλλά και στον μετασχηματισμό του νησιού μας σε έναν τόπο που θα διασφαλίζει την ευημερία της κοινωνίας μας και θα αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες μας.
2. Συχνά εκφράζετε τον προβληματισμό σας για τις νέες δύσκολες προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία του νησιού. Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχει θέσει ο συνδυασμός «Για την Κρήτη μας, συνεχίζουμε» στο τομέα αυτό;
Θεωρώ ότι μετά τις δύσκολες στιγμές που βίωσαν και βιώνουν οι συνάνθρωποί μας στην Θεσσαλία, στον Έβρο, στην Εύβοια αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας με τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες, ο καθένας μας θα πρέπει να ανησυχεί για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη ζωή μας η κλιματική αλλαγή. Η Κρήτη μας είναι μια εξαιρετικά όμορφη και πλούσια σε φυσικό πλούτο περιοχή.
Την ίδια όμως ώρα αντιμετωπίζει και αυτή μεγάλες προκλήσεις και εξαιρετικά δύσκολες νέες συνθήκες, όπως η κλιματική αλλαγή, για τις οποίες πρέπει να προετοιμαστεί και να προσαρμοστεί κατάλληλα. Πιστεύω ότι το κλειδί σε αυτό το θέμα είναι η γρήγορη προσαρμογή σε αυτές τις νέες συνθήκες. Η επιστήμη μπορεί και πρέπει να είναι δίπλα μας και να ακούσουμε αυτά που μας λένε και να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας και τις δράσεις μας.
Ο Σταύρος Αρναουτάκης έχει αποδείξει ότι μπορεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει τέτοιους είδους πολιτικές και δράσεις. Ήδη από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους έχουν διατεθεί συνολικά 270 εκ. ευρώ σε σειρά δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την εξοικονόμηση ενέργειας. Για την περίοδο 2024-2028 και με βάση τον πρόγραμμά μας, θα διατεθούν 205 εκ. ευρώ από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους για την αντιμετώπιση συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής και την Πράσινη μετάβαση.
Τέτοιες δράσεις είναι μεταξύ άλλων η εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτήρια, η κατασκευή επιπλέον έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, η ανάπτυξη ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή, κοινόχρηστων χώρων αστικών κέντρων/οικισμών και η αναβάθμιση δικτύων και εγκαταστάσεων διαχείρισης υδάτων.
3. Δραστηριοποιείστε στον επιχειρηματικό τομέα και πιο συγκεκριμένα στον τουρισμό. Γνωρίζετε τον κλάδο. Ποιες οι προτεραιότητες που έχετε θέσει ως συνδυασμός;
Οι προτεραιότητες, που έχουν τεθεί από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και επικεφαλής του συνδυασμού «Για την Κρήτη μας, συνεχίζουμε» αποτυπώνονται ευκρινώς και πολύ εύστοχα. Άλλωστε οι προτεραιότητες είναι εύλογο και απολύτως χρήσιμο να προκύπτουν από μία σύνθεση των προβλημάτων που ανακύπτουν αλλά και των μελλοντικών προκλήσεων και ευκαιριών. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η στήριξη της τοπικής οικονομίας στην ολότητα της. Άλλωστε όλοι κλάδοι της οικονομίας είναι αλληλένδετοι.
Ως επαγγελματίας του τουρισμού και της εστίασης, πιστεύω ότι ο τουρισμός στην Κρήτη έχει ακόμα να δώσει πολλά, αρκεί να ανοίξουμε τους ορίζοντες μας και να αναπτύξουμε περαιτέρω το τουριστικό προϊόν μας με στόχο πάντα να καταστήσουμε το νησί μας έναν αειφόρο προορισμό. Η Περιφέρεια έχει διαθέσει ήδη 712 εκ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για την ενίσχυση της Κρήτης ως τουριστικός προορισμός όχι μόνο με την παραδοσιακή έννοια του όρου αλλά και με τη στήριξη δράσεων για να ανταπεξέλθουν επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση και να επεκτείνουν τους ορίζοντες τους σε νέες μορφές.
Οι μελλοντικοί στόχοι που έχει θέσει ο Σταύρος Αρναουτάκης είναι: να παραμείνει η Κρήτη ένας αειφόρος προορισμός, επιτυγχάνοντας τους στόχους της ψηφιακής και της Πράσινης Μετάβασης, να κατακτήσει τις αγορές που ακόμα δεν έχει, από Ασία, Αμερική, Ωκεανία, Αραβικό Κόλπο, μέσα από ένα στοχευμένο πρόγραμμα τουριστικής προβολής, να αξιοποιήσουμε τα οφέλη που θα προκύψουν από την κατασκευή του νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι, μέσα από την ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη, να διασφαλίσουμε την ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη στο Βόρειο και Νότιο μέτωπο της Κρήτης, στην ενδοχώρα του νησιού, όλους τους μήνες του χρόνου, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα του νησιού για όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και τέλος να ενθαρρύνουμε τη σύζευξη του τουρισμού με τον τοπικό πολιτισμό και την κρητική γαστρονομία. Είναι στόχοι που και με αντιπροσωπεύουν, είναι ρεαλιστικοί και κυρίως είναι προσαρμοσμένοι στην νέα διεθνή πραγματικότητα.
4. Ποιο είναι το μήνυμα σας μερικά μόνο 24ωρα προς τους/τις ψηφοφόρους πριν τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου;
Πιστεύω βαθιά ότι μπορούμε να αποτελέσουμε μέρος μίας προσπάθειας για την αλλαγή και τη βελτίωση της κοινωνίας μας. Πιστεύω επίσης ότι η Κρήτη διαθέτει ισχυρή δυναμική, αλλά την ίδια ώρα πρέπει να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις που απαιτούν προγραμματισμό και δουλειά. Είναι καιρός να επενδύσουμε στην αειφόρο ανάπτυξη, στην προώθηση της επιχειρηματικότητας, στη διαφύλαξη του φυσικού μας πλούτου και στη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Είμαι διατεθειμένος να εργαστώ μαζί με εσάς για να δημιουργήσουμε μια Κρήτη που θα είναι περήφανη για το παρελθόν της και αισιόδοξη για το μέλλον της. Για να ξεκινήσω όμως αυτό το απαιτητικό ταξίδι η ψήφος των συμπολιτών μου είναι πολύτιμη. Ζητώ την υποστήριξή σας για να μπορέσουμε να φέρουμε αλλαγές που θα βελτιώσουν τη ζωή όλων μας






