Στη Σητεία η Χριστιάνα Καλογήρου για τον 7ο διεθνή διαγωνισμό ελαιόλαδου | Photos

στη-σητεία-η-χριστιάνα-καλογήρου-για-τ-1416662

Στην τελετή έναρξης του 7ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιόλαδου «ATHENA 2022» στη Σητεία, που τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργιών Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, απηύθυνε χθες το απόγευμα χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας του ΥπΑΑΤ Χριστιάνα Καλογήρου.

Στον διεθνή αυτό διαγωνισμό ελαιόλαδου διαγωνίζονται φέτος περισσότερα από 500 δείγματα από 24 χώρες. Την τριήμερη αξιολόγηση θα κάνουν 31 κριτές από 12 χώρες (Χιλή, Αυστραλία, Βραζιλία, Κροατία, Τυνησία, ΗΠΑ, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αγγλία και Ισραήλ).

Η Γενική Γραμματέας τόνισε τη σημασία της ιχνηλασιμότητας και της τυποποίησης, μεταφέροντας τη βούληση του Υπουργού Γιώργου Γεωργαντά για την αμέριστη στήριξη του κλάδου. Τα ΠΟΠ ελαιόλαδα με τα ιδιαίτερα βιοδραστικά τους στοιχεία, την υψηλή τους ποιότητα και τα μοναδικά τους χαρακτηριστικά, αποκτούν περαιτέρω προστιθέμενη αξία και ανταγωνιστικότητα στη διεθνή αγορά. Η Σητεία, μια περιοχή όπου ο πολιτισμός της ελιάς είναι ταυτόσημος με την ιστορία της, έχει ενταχθεί στον παγκόσμιο χάρτη του ελαϊκού γίγνεσθαι και η φετινή φιλοξενία του «ATHENA 2022» το επιβεβαιώνει.

Προτεραιότητα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποτελεί η δημιουργία μιας σύγχρονης πλατφόρμας για την ανάρτηση από τα ελαιοτριβεία, όλων των παραγόμενων ποσοτήτων ΠΟΠ/ΠΓΕ ελαιόλαδων, ώστε να υπάρχει μία άμεση απεικόνιση όλου του παραγόμενου ΠΟΠ ελαιόλαδου στη Χώρα μας.

Η κα. Καλογήρου συνεχάρη τον δήμαρχο Γιώργο Ζερβάκη, τον Αντιδήμαρχο Νικόλαο Μακρυνάκη, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λασιθίου Θωμά Χαριτάκη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας Νίκο Διαλυνά και τον πρόεδρο της Ένωσης Σητείας ΑΕΣ Μανώλη Μαυροματάκη για τις άοκνες προσπάθειές τους για την ανάδειξη του ΠΟΠ ελαιόλαδου Σητείας και την προώθησή του στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Ακολούθως, επισκέφθηκε την έκθεση ΠΟΠ ελαιόλαδου όπου παρουσιάζονται μοναδικά ελαιόλαδα, εξαιρετικής γεύσης και υψηλής διατροφικής αξίας, από 29 παραγωγούς της περιοχής του Λασιθίου. Η Γενική Γραμματέας συνομίλησε τη Σοφία Σαββιδάκη και τη Εμμανουέλα Σημαιάκη που παράγουν το ιδιαίτερο προϊόν ελαιόλαδου με μέλι, που αναμφισβήτητα αποτελεί το «χαβιάρι» της Σητείας. Επίσης, συνεχάρη την εταιρία PHYSIS OF CRETE, η οποία διαθέτει και επισκέψιμες εγκαταστάσεις, για την παραγωγή ελαιόλαδου που περιέχει 1088 πολυφαινόλες.

 

«Κοινός μας στόχος η ανάδειξη και προώθηση του ελληνικού ελαιόλαδου, που το μεράκι των ανθρώπων και η ιδιαιτερότητα του φυσικού περιβάλλοντος μετατρέπουν σε ανεκτίμητο θησαυρό», δήλωσε η κα. Καλογήρου.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook