Σώζουν τις επιδοτήσεις αλλά όχι τις ιδιοκτησίες: Τι προβλέπει η τροπολογία για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις στο “παρά ένα” του Κτηματολογίου στα Χανιά
Με τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, η Κυβέρνηση ξεμπλοκάρει τις επιδοτήσεις για χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης και στα Χανιά, στο “παρά ένα” της ανάρτησης του Κτηματολογίου που θα γίνει στις 25 Μαϊου.
Σύμφωνα με την τροπολογία που ήδη ψηφίστηκε στην Βουλή, οι επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ θα δωθούν κανονικά από την ΑΑΔΕ ακόμα και αν τα αγροτεμάχια εμφανιστούν στην ανάρτηση με ιδιοκτήτη το ελληνικό δημόσιο εφόσον ο αγρότης-κτηνοτρόφος τα εμφανίζει στη δήλωσή του την τελευταία τριετία.
Με τον τρόπο αυτό, όπως εκτιμούν νομικοί, ανακουφίζονται προσωρινά τουλάχιστον χιλιάδες αγρότες των οποίων τα ακίνητα έχουν πάρει δασική χρήση και άρα θα δηλωθούν ως δημόσια ενώ το πρόβλημα “μετατίθεται” σε επόμενο χρόνο αφου γίνεται ξεκάθαρο ότι η τροπολογία αφορά αποκλειστικά και μόνο τις επιδοτήσεις και δεν συνιστά χορήγηση ή τεκμήριο κυριότητας!
Μάλιστα ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο στην αποπληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης το πρόβλημα εμφανίστηκε ειδικά σε νομούς όπου έχει γίνει ανάρτηση όπως η Ροδόπη, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν οι τοπικοί βουλευτές.
Πάντως, όπως εξηγούν στο zarpanews.gr μηχανικοί και δικηγόροι, η τροπολογία αυτή είναι εντελώς άσχετη με αυτά που έχει ζητήσει το ΤΕΕτδΚ και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων και για τα οποία έχουν δεσμευτεί οι Χανιώτες βουλευτές ενώ πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν λύνει θέματα ιδιοκτησίας ούτε πρόκειται για υποχώρηση του δημοσίου έναντι ιδιωτών για θέματα κατοχής.
Άλλωστε η τροπολογία που αναμένουν οι Χανιώτες, θα είναι “κομμένη και ραμμένη” στα αιτήματα και τις ιδιαιτερότητες διαχρονικού ιδιοκτησιακού (γαιοκτησιακού) καθεστώτος της Κρήτης.
Πάντως,η ανάρτηση της ερχόμενης Δευτέρας πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα προχωρήσει χωρίς τροπολογία, χωρίς δηλαδή να έχει αποσύρει το ελληνικό δημόσιο τις δηλώσεις ιδοκτησίας για τις δασικές εκτάσεις (τα 2/3 του νομού Χανίων) ενώ τα όποια πιθανά νομοθετικά μέτρα και παρεμβάσεις θα αφορούν κυρίως την διόρθωση των πρόδηλων και την ενίσχυση της “άμυνας” του πολίτη για την υπεράσπιση της περιουσίας του.
Δείτε την τροπολογία
Συγκεκριμένα η νέα νομοθετική ρύθμιση, για τη «διευθέτηση ζητημάτων επί αγροτεμαχίων με ενεργή αγροτική δραστηριότητα», όπως ψηφίστηκε στη Βουλή προβλέπει ότι:
«1.Έως την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών του άρθρου 7 του ν. 2664/1998 (Α’ 275) αγροτεμάχια που:
α) εμφανίζονται στο Εθνικό Κτηματολόγιο με αρχικό δικαιούχο κυριότητας το Ελληνικό Δημόσιο,
β) είναι καταχωρημένα στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποβολής Δηλώσεων (Ο.Σ.Δ.Ε.) τα τρία (3) τελευταία έτη πριν από το έτος ενίσχυσης, και
γ) αποδεδειγμένα σ’ αυτά ασκείται ενεργή γεωργική δραστηριότητα,
λογίζεται ότι βρίσκονται στη διάθεση του παραγωγού που υπέβαλε την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, για τις ανάγκες εφαρμογής των παρεμβάσεων και καθεστώτων ενίσχυσης της κοινής αγροτικής πολιτικής.
Η παρούσα εφαρμόζεται και επί των εκκρεμών αιτήσεων ενίσχυσης, διοικητικών ελέγχων και διαδικασιών πληρωμής που αφορούν το έτος υποβολής 2025.
2. Η εφαρμογή του παρόντος ισχύει αποκλειστικά για τη χορήγηση ενισχύσεων για καλλιεργούμενες εκτάσεις στο πλαίσιο της κοινής αγροτικής πολιτικής, δεν θίγει δικαιώματα τρίτων και δεν συνιστά αναγνώριση ή τεκμήριο κυριότητας, άλλου εμπραγμάτου ή ενοχικού δικαιώματος υπέρ του δηλούντος παραγωγού και δεν επηρεάζει τις διαδικασίες οριστικοποίησης ή διόρθωσης των πρώτων εγγραφών του Κτηματολογίου, της κύρωσης των δασικών χαρτών και τις εκκρεμείς δίκες με αντικείμενο τη διεκδίκηση των αγροτεμαχίων ή την αναγνώριση εμπραγμάτων ή ενοχικών δικαιωμάτων και τη διόρθωση των πρώτων εγγραφών.
3. Στα αγροτεμάχια της παρ. 1, για όσο χρόνο τελούν υπό καθεστώς ενίσχυσης και όχι πέραν της οριστικοποίησης των οικείων πρώτων εγγραφών, δεν επιβάλλονται διοικητικά μέτρα και κυρώσεις από το Δημόσιο για την αγροτική χρήση τους και η εκτέλεση των σχετικών διοικητικών πράξεων που έχουν εκδοθεί αναστέλλεται».

zarpanews. – Φανή Νικηφοράκη






