Σαλάτα με μαυρομάτικα και μελιτζάνες

Του Άκη Πετρετζίκη

Συστατικά

  • 2 μελιτζάνες
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. νοστιμιά
  • 450 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
  • 2 φύλλα δάφνης

Για τη σύνθεση

  • 100 γρ. ντοματίνια
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε βαζάκι
  • 1 κ.σ. δυόσμο
  • 1 κ.σ. βασιλικό

Για το dressing

  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.γ. νοστιμιά
  • 80 γρ. ταχίνι
  • χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 2-3 κ.σ. νερό
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
  • Κόβουμε τις μελιτζάνες κυδωνάτες και τις απλώνουμε σε ταψί με τη φλούδα προς τα κάτω.
  • Βάζουμε στο ταψί τα σκόρδα σε φέτες, το ελαιόλαδο, τη νοστιμιά και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Παράλληλα, σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, βάζουμε τα μαυρομάτικα, τα φύλλα δάφνης και βράζουμε 20-25 λεπτά.
  • Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

Για τη σύνθεση

  • Στο μπολ σερβιρίσματος βάζουμε τα μαυρομάτικα, τις μελιτζάνες, τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, την πιπεριά σε λεπτές λωρίδες, τον δυόσμο και τον βασιλικό ψιλοκομμένους.

Για το dressing

  • Σε ένα γουδί βάζουμε το σκόρδο σε φέτες και χτυπάμε να σπάσουν.
  • Προσθέτουμε τη νοστιμιά, το ταχίνι, τον χυμό από το λεμόνι, το κύμινο και ανακατεύουμε. Αν βγει πολύ πηχτό μπορούμε να αραιώσουμε με το νερό.
  • Περιχύνουμε τη σαλάτα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με ελαιόλαδο.

akispetretzikis.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ