Σαλάτα με μαυρομάτικα και μελιτζάνες
Του Άκη Πετρετζίκη
Συστατικά
- 2 μελιτζάνες
- 2 σκ. σκόρδο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. νοστιμιά
- 450 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
- 2 φύλλα δάφνης
Για τη σύνθεση
- 100 γρ. ντοματίνια
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε βαζάκι
- 1 κ.σ. δυόσμο
- 1 κ.σ. βασιλικό
Για το dressing
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 κ.γ. νοστιμιά
- 80 γρ. ταχίνι
- χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
- 1 κ.σ. κύμινο
- 2-3 κ.σ. νερό
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες κυδωνάτες και τις απλώνουμε σε ταψί με τη φλούδα προς τα κάτω.
- Βάζουμε στο ταψί τα σκόρδα σε φέτες, το ελαιόλαδο, τη νοστιμιά και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Παράλληλα, σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, βάζουμε τα μαυρομάτικα, τα φύλλα δάφνης και βράζουμε 20-25 λεπτά.
- Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Για τη σύνθεση
- Στο μπολ σερβιρίσματος βάζουμε τα μαυρομάτικα, τις μελιτζάνες, τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, την πιπεριά σε λεπτές λωρίδες, τον δυόσμο και τον βασιλικό ψιλοκομμένους.
Για το dressing
- Σε ένα γουδί βάζουμε το σκόρδο σε φέτες και χτυπάμε να σπάσουν.
- Προσθέτουμε τη νοστιμιά, το ταχίνι, τον χυμό από το λεμόνι, το κύμινο και ανακατεύουμε. Αν βγει πολύ πηχτό μπορούμε να αραιώσουμε με το νερό.
- Περιχύνουμε τη σαλάτα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με ελαιόλαδο.
akispetretzikis.com