Ρέθυμνο και Ηράκλειο απειλούνται με lockdown – «Βράζουν» οι επιχειρηματίες στη Μύκονο

ρέθυμνο-και-ηράκλειο-απειλούνται-με-lockdown-1245959
Φωτογραφία αρχείου

Οι επιχειρηματίες της εστίασης και της διασκέδασης κάνουν λόγο για ψυχρολουσία και βρίσκονται στα κάγκελα – Τι ζητούν από την κυβέρνηση

Τα δεκάδες πάρτι στη Μύκονο οδήγησαν στην αιφνίδια απόφαση του Νίκου Χαρδαλιά να επιβάλει έκτακτα μέτρα στο νησί, όπου τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες ημέρες.

Τα μέτρα έχουν χαρακτηριστικά τοπικού lockdown και περιλαμβάνουν απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας από τη 1:00 έως τις 6:00 και απαγόρευση της μουσικής καθ’ όλο το 24ωρο.

Οι επιχειρηματίες της εστίασης και της διασκέδασης κάνουν λόγο για ψυχρολουσία και βρίσκονται στα κάγκελα καθώς ματαιώνονται πολλές εκδηλώσεις ηδη από την Κυριακή, όπότε και τίθενται σε εφαρμογή οι εκδηλώσεις.

Δεν είναι όμως μόνο η Μύκονος που ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές. Υπάρχουν ακόμα 5 περιοχές και συγκεκριμένα ορισμένα νησιά των Κυκλάδων και συγκεκριμένοι νομοί της Κρήτης ( Ρέθυμνο και Ηράκλειο) που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου το τελευταίο χρονικό διάστημα και είναι το ενδεχόμενο να επιβληθούν και εκεί έκτακτα μέτρα είναι στο τραπέζι.

Το παρασκήνιο της απόφασης για τα μέτρα lockdown

Το υψηλότατο επιδημιολογικό φορτίο κορονοϊού οδήγησε την κυβέρνηση στη λήψη έκτακτων μέτρων στο «νησί των ανέμων». Σύμφωνα με το OPEΝ η έκρηξη των κρουσμάτων στη Μύκονο αγγίζει το 248% μέσα σε μία εβδομάδα έφερε το πρώτο τοπικό lockdown εν μέσω τουριστικής περιόδου και με το νησί να «βουλιάζει» από κόσμο.

Τις προηγούμενες ημέρες, τα πάρτι και οι συναθροίσεις σε beach bar η και ιδιωτικές βίλες του νησιού ήταν ανεξέλεγκτα και τα μέτρα προστασίας ανύπαρκτα ακόμα και στα σοκάκια του νησιού.

Για την εφαρμογή των μέτρων από σήμερα ενισχύεται η αστυνόμευση στη Μύκονο, ενώ συζήτηση γίνεται και για την αύξηση των ξενοδοχείων καραντίνας, καθώς το μοναδικό που υπάρχει στο νησί είναι γεμάτο. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ένας 18χρονος Ιταλός, θετικός στον κορωνοϊό, να αναζητεί για μία ολόκληρη ημέρα δωμάτιο, προκειμένου να περάσει την καραντίνα του.

Οι πέντε περιοχές που απειλούνται με Lockdown:

Σύμφωνα με το OPEN, εκτός από τη Μύκονο, στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών έχουν μπει πέντε νησιωτικές περιοχές της χώρας, στις οποίες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Συγκεκριμένα τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού παρουσιάζουν αύξηση άνω του 500%. Αυτές είναι:

  • η Πάρος
  • η Ίος
  • η Σαντορίνη
  • το Ρέθυμνο
  • το Ηράκλειο

Στα «κάγκελα» επιχειρηματίες και τοπικές Αρχές

Μετά τις αιφνίδιες ανακοινώσεις για μίνι lockdown στη Μύκονο, οι τουριστικοί φορείς φοβούνται ότι θα τιναχθεί στον αέρα η υπόλοιπη θερινή σεζόν και ότι θα υπάρξει «κύμα» ακυρώσεων και αποχωρήσεων επισκεπτών. Όπως αναφέρουν στο ethnos.gr, πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης – διασκέδασης αλλά και ξενοδόχοι έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στις επιχειρήσεις τους και περίμεναν την τουριστική σεζόν και το άνοιγμα των κλειστών χώρων εστίασης και διασκέδασης για τους εμβολιασμένους πολίτες ώστε να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του νησιού Αλέξανδρος Κουκάς τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ ότι «δεν το περιμέναμε» και αν σημειώνει πως τα μέτρα ήρθαν πολύ απότομα στο νησί, το οποίο φιλοξενεί 20.000 άτομα. «Τα μέτρα καταστρέφουν τον τουρισμό του νησιού ολοσχερώς», πρόσθεσε εκφράζοντας την ελπίδα να μην υπάρξει παράταση πέραν της 26 Ιουλίου. Μάλιστα τόνισε ότι η Μύκονος ανήκει στους πρωτεργάτες του εμβολιασμού.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς υποστήριξε ότι θα είναι χειρότερο για τη δημόσια υγεία να πάνε στα άλλη νησιά οι επισκέπτες της Μυκόνου μετά τα μέτρα που εφαρμόστηκαν. Παράλληλα τόνισε ότι «συνεργαστήκαμε πάντοτε με όλες τις αρμόδιες Αρχές, βοηθήσαμε στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, στηρίξαμε έμπρακτα το Κέντρο Υγείας, προμηθεύσαμε με τα απαραίτητα μέσα προστασίας όσους είχαν ανάγκη. Μετά την έναρξη του προγράμματος Εμβολιασμού ενημερώσαμε τους πολίτες για τα οφέλη και τη σημασία του εμβολιασμού με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε από τα νησιά με τα υψηλότερα ποσοστά του εμβολιασμού στην Ελλάδα στον ντόπιο πληθυσμό».

Για το γεγονός ότι εκτραχύνθηκε η κατάσταση, ο δήμαρχος επέρριψε ευθύνες στις Αρχές τονίζοντας πως «μόλις χθες μετά από ενάμιση χρόνο που το ζητάμε καθιερώθηκε διοικητικό πρόστιμο από την κυβέρνηση για τα πάρτι με αντίτιμο». Τέλος κάλεσε την Πολιτεία να αναθεωρήσει την απόφαση. «Γιατί εάν δεν θα τα αναθεωρήσει το μόνο που θα πετύχει είναι απλώς οι επισκέπτες να αποκτήσουν ένα κίνητρο να πάνε σε άλλα νησιά, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα είναι αποτελεσματικό για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Τι ζητούν οι επιχειρηματίες

Οι επιχειρηματίες της Μυκόνου ακούγοντας με έκπληξη τα όσα ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, αναμένουν πλέον τον ΦΕΚ, και ζητούν, να ενταχθούν οι αντιπροτάσεις τους, που αναγράφονται παρακάτω:

  • Να τηρηθεί η προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού και να μην περιοριστούν τα δικαιώματα των εμβολιασμένων
  • Να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζομένων στην εστίαση, την διασκέδαση και τον τουρισμό ( αν και η Μύκονος έχεις το ποιο υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης. Να καλυφθούν νομικά οι επιχειρήσεις που δεν θα συνεργάζονται με ανεμβολίαστους υπαλλήλους.
  • Οι εμβολιασμένοι να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, χωρίς εκπτώσεις ( δηλαδή με μουσική) και χρονικούς περιορισμούς.
  • Οι ανεμβολίαστοι να ανανεώνουν με rapid ή pcr την υγιεινομική τους κάλυψη ανά 72 ώρες για να μπορούν να απολαμβάνουν τα δικαιώματα όσων δεν νοσούν.
  • Να συνυπολογιστεί για την εξαγωγή των στατιστικών δεδομένων ότι στο νησί βρίσκονται γύρω στους 200.000 κάτοικοι και τουρίστες ( εύκολα από αφίξεις – αναχωρήσεις πλοίων και αεροπλάνων εξάγονται οι αριθμοί) και να μην ανάγονται επί των 10.000 κατοίκων τα ημερήσια κρούσματα καθώς ο αριθμός επί των 100.000 είναι πλασματικά υπερπολλαπλάσιος.
  • Να αφαιρούνται από τα κρούσματα που εντοπίζονται στο Διεθνές αεροδρόμιο της Μυκόνου, όσοι προέρχονται από διπλανά νησιά που απλώς χρησιμοποιούν την Μύκονο ως ενδιάμεσο σταθμό για αναχώρηση ή άφιξη.
  • Να εφαρμοστεί ουσιαστικά και αυστηρά η ΚΥΑ για τα παράνομα πάρτι στις βίλες με την παρουσία δικαστικού λειτουργού
  • Έχουμε υποστεί πολλά! Ακόμη 11 ημέρες χαμένες είναι ένας επαγγελματικός αιώνας για εμάς.
  • Άμεσα να τηρηθεί η πρωθυπουργική δέσμευση και να αναθεωρηθεί η απόφαση του κ. Χαρδαλιά, αλλά να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις μας που θεωρούμε ότι μπορούν να αποτελέσουν και βάση εφαρμογής συνολικότερα.

Τα έκτακτα μέτρα για τη Μύκονο

Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην Μύκονο αποφασίστηκε :

Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, αρχής γενομένης από σήμερα ώρα 18:00.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, τα έκτακτα μέτρα ισχύουν από το Σάββατο 17 Ιουλίου έως και τη Δευτέρα 26 Ιουλίου στις 7:00 το πρωί, με ενδιάμεση επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης. «Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι τόσο στη Μύκονο, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση», ανέφερε ο κ. Χαραδαλιάς και κατέληξε:

«Καλούμε τους κατοίκους, επισκέπτες και επαγγελματίες του όμορφου νησιού μας σε πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς και τις Αρχές του νησιού στην άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών ενημέρωσης και ελέγχου τήρησής τους, έτσι ώστε σύντομα να ελεγχθεί και να περιοριστεί η διασπορά του ιού και η Μύκονος να επιστρέψει στην κανονικότητα της».

Πηγή: ethnos.gr

2 thoughts on “Ρέθυμνο και Ηράκλειο απειλούνται με lockdown – «Βράζουν» οι επιχειρηματίες στη Μύκονο

  1. Μύκονος ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων 82%,αυστηροί έλεγχοι σε λιμάνια και αεροδρόμια αλλά χθες lockdown… Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε… Φταίνε οι κάτοικοι, φταίνε οι τουρίστες, φταίει ο άνεμος που έφερε τον ιό… Δεν φταίει όμως ο Κούλης και η υπέρκομψη Μαρέβα με τις λίστες και τις offshore…

  2. Γεια σας Κύριε Κώστα , είστε απόλυτα «εύστοχος» και μιας και διαθέτετε δεδομένα σχετικά με ποσοστά εμβολιασμένων , μήπως θέλετε να διαφωτίσετε και εμάς ποιο είναι το ποσοστό τη συγκεκριμενη χρονική περίοδο συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στο νησί??

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook