«Μεθοδευμένη απόπειρα συγκάλυψης στην υπόθεση Βαλυράκη – Πώς την αποτρέψαμε»

μεθοδευμένη-απόπειρα-συγκάλυψης-στ-688879

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, μετά την κλήση -με την ιδιότητα του κατηγορουμένου από πρόθεση- δύο ψαράδων, οι οποίοι αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή στις 24 Μαϊου.

Για να φτάσουμε πάντως στη διαμόρφωση των νέων δεδομένων είχε προηγηθεί ένας μεγάλος δικαστικός αγώνας από την οικογένεια του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, καθώς η υπόθεση είχε τεθεί αρχικά στο αρχείο από τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Κι αυτό παρά τις μαρτυρίες που έκαναν λόγο για βίαιη επίθεση στον Σήφη Βαλυράκη από επιβαίνοντες σε άλλο σκάφος την 24η Ιανουαρίου 2021, όταν και βρέθηκε νεκρός.

“Οργιο αυτό που έγινε στην υπόθεση αυτή”

Από τη δική του μεριά, ο δικηγόρος της οικογένειας Βαλυράκη, Κώστας Παπαδάκης, μιλώντας στο tvxs.gr πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω επισημαίνοντας:  “Προφανώς και υπήρξε μεθοδευμένη συγκάλυψη. Διερωτώμαι μάλιστα τι θα συνέβαινε εάν στη θέση του Βαλυράκη ήταν κάποιος ανώνυμος, κάποιος συνήθης ύποπτος ή κάποιος άνθρωπος του περιθωρίου, από αυτούς που υπερασπίζω. Είναι όργιο αυτό που έχει γίνει στην υπόθεση αυτή”.

Σημειώνει μάλιστα με νόημα ότι “η οικογένεια Βαλυράκη βρήκε απρόσμενα εχθρούς στα πρόσωπα εκείνων που είχαν το καθήκον να συνδράμουν στη διαλεύκανση της αλήθειας”.

“Δεν αποτελεί απλώς προσωπική μου εκτίμηση κάτι τέτοιο” συνεχίζει ο ίδιος και προσθέτει: “Υπενθυμίζω ότι η οικογένεια Βαλυράκη έχει υποβάλει μήνυση στον εισαγγελέα που χειριζόταν την υπόθεση καθ’ όλη τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης και είναι ο ίδιος που εξέδωσε την απορριπτική διάταξη.  Η οικογένεια λοιπόν του έχει υποβάλει μήνυση για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος. Επίσης έχει υποβάλει μηνύσεις για τα ίδια αδικήματα και εναντίον των προϊσταμένων του Λιμενικού Χαλκίδας και Ερέτριας, των επικεφαλής δηλαδή των αρμόδιων τμημάτων κατά τη διάρκεια των ερευνών. Να έχετε υπόψη πως όλες οι εν λόγω μηνύσεις, αν και είχαν απορριφθεί αρχικά, κερδήθηκαν ύστερα από προσφυγές που κάναμε. Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί μόνο η απόφαση για την απαλλακτική απόφαση εισαγγελέα”.

Ο κύριος Παπαδάκης υπογράμμισε δε πως “το γεγονός ότι η υπόθεση σήμερα βρίσκεται στον ανακριτή οφείλεται στο γεγονός ότι έγινε δεκτή η προσφυγή μας κατά της απορριπτικής διάταξης του αρχικού εισαγγελέα. Επίσης, έγινε δεκτή από την Εισαγγελία του Αναθεωρητικού του Στρατοδικείου Αθηνών η προσφυγή μας κατά της διάταξης που απήλλασσε του λιμενικούς, διατάζοντας παράλληλα την συνέχιση της προκαταρτικής εξέτασης”.

“Υπό διερεύνηση το κίνητρο των δραστών αλλά και όσων επιχείρησαν τη συγκάλυψη’

Σε ερώτηση αναφορικά με τα κίνητρα ο κύριος Παπαδάκης απαντάει: “Δεν γνωρίζω τα κίνητρα. Θα με απασχολήσει το κίνητρο από την στιγμή που θα υπάρξει βεβαιότητα ότι αυτοί είναι οι δράστες. Όταν μιλάω για βεβαιότητα δεν αναφέρομαι σε μένα -γιατί εγώ είμαι βέβαιος- αλλά στην ανάκριση”.

Προσθέτει πάντως ότι “το ερώτημα για τα κίνητρα βέβαια δεν έχει να κάνει μόνο με αυτά των δραστών, αλλά και με εκείνα του εισαγγελέα και των λιμενικών στην απόπειρα συγκάλυψης. Είναι πολύ ευρύτερος ο προβληματισμός μου”.

“Ανήθικος ο ισχυρισμός για απόπειρα αποκόμισης αποζημίωσης από την οικογένεια Βαλυράκη”

Ο κύριος Παπαδάκης αναφέρεται και στα σενάρια που διακινήθηκαν περί προσπάθειας της οικογένειας Βαλυράκη να λάβει χρήματα από ασφαλιστική εταιρεία, βγάζοντας τον θάνατό του εγκληματική ενέργεια.

“Ρωτήστε όποιον ασφαλιστή θέλετε: Υπάρχει διαφοροποίηση στην ασφάλεια ζωής αν πεθάνει κάποιος από ατύχημα και αν πεθάνει κάποιος από εγκληματική ενέργεια; Αυτός ο ισχυρισμός δεν είναι μόνο εξ ορισμού άτοπος, αλλά είναι και ανήθικος. Βέβαια σε όλες τις δικογραφίες υπάρχουν σχετικές απαντήσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες, ότι δηλαδή καμιά τέτοια σύμβαση δεν υπήρχε” αναφέρει, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με το γεγονός πως τα εν λόγω σενάρια αποτέλεσαν μέρος της υπερασπιστικής γραμμής των κατηγορουμένων τονίζει:

“Αυτό δείχνει και την ποιότητα των κατηγορουμένων. Δεν αρκούνται δηλαδή να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, να πουν “δεν ήμουν εγώ’. Πάνε ένα βήμα παραπέρα. Ισχυρίζονται πως δεν ήταν εγκληματική ενέργεια και προσπαθούν να πείσουν πως η οικογένεια του θύματος προσπαθεί να αποδείξει κάτι τέτοιο για να πάρει λεφτά. Αυτό και μόνο για μένα είναι η ισχυρότερη απόδειξη της ενοχής τους. Κάποιος που δεν είναι ένοχος ο ίδιος προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό δεν υποστηρίζει ότι το θύμα έχασε τη ζωή του από ατύχημα. Που το ξέρει στο κάτω-κάτω της γραφής από τη στιγμή πους, όπως ισχυρίζεται, δεν ήταν εκεί;”

Τέλος, αναφορικά με τις απειλές που έχουν καταγγελθεί εις βάρος βασικών μαρτύρων της υπόθεσης ο κύριος Παπαδάκης διευκρινίζει ότι  “αυτά έχουν γίνει από την πρώτη μέρα. Οι τελευταίες εξελίξεις ευτυχώς συντείνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Οι μάρτυρες δηλαδή ξανακατέθεσαν, οι καταθέσεις τους είναι ακόμη πιο προσεγγιστικές για την ενοχή των δραστών, ενώ αποκάλυψαν και την στοχοποίηση που υπέστησαν. Παράλληλα, έχουν αρχίσει να “ανοίγουν και άλλα στόματα”, να εμφανίζονται δηλαδή κάποιοι που δηλώνουν πως το σκάφος των δραστών δεν ήταν στο λιμάνι την ώρα του φονικού. Έχουν αρχίσει λοιπόν τα στοιχεία να ισχυροποιούνται” καταλήγει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook