«Είναι η Αρχαία Κυδωνία» – Τι δήλωσε η προϊσταμένη της Αρχαιολογίας για τα ευρήματα στο κέντρο των Χανίων

είναι-η-αρχαία-κυδωνία-τι-δήλωσε-η-1582516

Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα σχηματίσει αρκετά σαφή εικόνα η Εφορεία Αρχαιοτήτων για τα αρχαία που εντοπίστηκαν την Τετάρτη στα έργα που διεξάγονται στη Χατζημιχάλη Γιάνναρη, αλλά σύμφωνα με όσα δήλωσε στο zarpanews.gr η προϊσταμένη της Εφορείας, Ελένη Παπαδοπούλου, ήδη είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για κατάλοιπα κτιρίων της Αρχαίας Κυδωνίας.

«Η σημερινή πόλη είναι κτισμένη πάνω στην αρχαία πόλη και πρόκειται για κτιριακά κατάλοιπα από τον 4ο αιώνα προ Χριστού. Εμείς κάνουμε διερεύνηση τώρα, διενεργούμε ανασκαφή και την επόμενη Τρίτη ή Τετάρτη θα έχουμε περισσότερα στοιχεία», ανέφερε η κα Παπαδοπούλου.

Το έργο ανάπλασης των οδών Χατζημιχάλη Γιάνναρη και Σκαλίδη επηρεάζεται από τα ευρήματα, ωστόσο, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αναμένεται να προχωρήσει:

«Ο εργολάβος έχει σταματήσει στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά στο άλλο τμήμα του έργου, δυτικά της Αγοράς, συνεχίζονται οι εργασίες. Η έρευνα θα δείξει, αν δεν υπάρχουν αρχαιότητες μέχρι τη Χατζημιχάλη Γιάνναρη, «θα μποροεί να γίνει μια μικρή παράκαμψη στο χαντάκι που σκαβεται. Περιμένουμε το χαντάκι του ΔΕΔΔΗΕ να δούμε αν υπάρχουν και εκεί κτιριακά κατάλοιπα. Πιθανόν τα κτίρια να είναι στην επίχωση της τάφρου», προσέθεσε.

Για το επιφανειακό τμήμα του έργου πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει ζήτημα, με την κα Παπαδοπούλου να λέει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να καλυφθούν τα σκαμμένα με το όποιο πεζοδρόμιο ή άσφαλτο στη συνέχεια.

zarpanews.gr

13 thoughts on “«Είναι η Αρχαία Κυδωνία» – Τι δήλωσε η προϊσταμένη της Αρχαιολογίας για τα ευρήματα στο κέντρο των Χανίων

  1. ΝΑΙ ΤΟ ΞΕΡΑΜΕ ΟΤΙ ΟΛΗ Η ΠΟΛΗ ΕΧΕΙ ΑΡΧΑΙΑ ΑΠΟ ΚΑΤΩ! ΤΑ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΘΑΥΜΑΖΟΥΜΕ!
    ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ 10 ΜΕΡΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ; ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΕΤΕ? ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ!!
    ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΠΩΣ ΤΑ ΤΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΕΚΕΙ; ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΟΛΗ ΤΗ ΓΙΑΝΝΑΡΗ ΚΑΙ ΘΑ ΞΗΛΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ 66;;;;
    ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!
    ΙΔΙΕΣ ΦΩΝΕΣ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ… ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΤΑ ΞΑΝΑΕΒΑΛΑΝ ΚΑΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ… ΤΖΑΜΠΑ ΑΡΧΑΙΟΜΟΥΡΜΟΥΡΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ….

  2. Όλα μια χαρά και όλα στον κατάλληλο χρόνο ειδικά τώρα που έχουμε γιορτές να κλείσουν τα καταστήματα στον πιο πολυσύχναστο δρόμο της πόλης μας!!. ΑΛΛΟ ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στον δήμαρχο της πόλης μας για την επιλογή της ημερομηνίας των εσκαφών!!!
    Μόνο μην τον ξεχάσουμε όλοι μας στις επόμενες εκλογές!!!

    1. Για να καταλάβω δηλαδή ποια είναι η κατάλληλη εποχή κατά την δική σου γνώμη? Μέσα στην τουριστική σαιζόν που θα γινεται ο κακος χαμος? Αντί να δεις το θετικό ότι θα φτιάξουνε τα άθλια πεζοδρόμια από την δεκαετία του 80 εσύ θα ψάξεις να βρεις το παραμικρό για να παραπονεθείς.
      Αλλά μερικοί δυστυχώς τα βλέπετε όλα τα έργα μέσα από το κομματικό πρίσμα. Μιζέρια φουλ ρε παιδί μου σε αυτή την πόλη. Πήγαινε μια βόλτα στο Ρέθυμνο και πες μου μετά γιατί εκείνοι έχουν προχωρήσει έτη φωτός μπροστά. Επειδή είδαν τα έργα και τις αναπλάσεις σαν κάτι θετικό για να βελτιώσουν την πόλη τους. Οι περισσότεροι Χανιώτες λέτε ότι αγαπάτε την πόλη σας αλλά στην πράξη φαίνεται ότι την μισείτε και αντί να χαρείτε που θα γίνει πιο βιώσιμο το κέντρο παραπονιόσαστε ασύστολα! Και εκλογές να γίνουν, όποιος και να βγει για δήμαρχος πάλι τα ίδια θα λέτε. Δεν αλλάζετε με τίποτα και μετά σας φταίνε όλοι οι άλλοι. Πιο εγωκεντρική κοινωνία από τα Χανιά απλά δεν υπάρχει….
      Βρισε με οσο θες αυτη ειναι η γνωμη μου

      1. Μας δουλευεις τωρα; Ας ξεκινουσαν στα μεσα του Οκτωβρη και θα ειχαν 2 μηνες και… να τα ολοκληρωσουν! Και νεκρους μηνες. Ή το πιο απλό ας ξεκινουσαν 10 Γεναρη που δεν υπαρχει σοβαρη κινηση εως τον Απριλη! Επισης μιλησε μου για ταιμινγκ, μαλλον εχεις ξεχασει οτι καλοκαιριατικο εσκαβαν τη Σηφακα και περνουσαν ολα τα αμαξια απο την παλια πολη και την Ποτιε…
        Μιας και μιλας για εκλογες, ολα αυτα ειναι εγκεκριμενα εργα της προηγουμενης δημοτικης αρχης! Απο δαυτην μονο καταργηση παρκιγνκ και κομμενα δεντρα εχουμε δει!
        Και τελος, στους ευρωπαικα κρατη, τα εργα γινονται και βραδυ οπου δν εχει κινηση και προφανως σε μηνες μη τουριστικες! Αλλα επισης εκει τα εργα τελειωνουν στην ωρα τους! Εδω ενα κηπο εκλεισαν και κοντευει να γινει το γιοφυρι της Αρτας… Μη μιλησω για αυτα τα εργα, που η Αγορα ειναι σκαμμενη 20 μερες και ειναι λες και την εσκαψαν χθες, χωρις προοδο! Μη μιλησω για τις οπτικες ινες που βαζουν στη Χαλεπα και αφηνουν ανοιχτα τα χαντακια….
        Μαθε λοιπον να μην καταδεχεσαι καταστασεις που μας πανε πισω! Προοδο θελουμε! Φυσικα θελουμε και εργα αλλα να γινονται στην ωρα τους και σωστα. Και φυσικα να τελειωνουν γρηγορα και στην ωρα τους

  3. Η κα Παπαδόπουλου δεινει το οκ να καλυφθούν τα αρχαία με πεζοδρόμιο. Δεν υπάρχει λέει κανένα πρόβλημα.
    Η κα Παπαδόπουλου είναι διευθύντρια αρχαιολογίας.
    Γελάει ο κόσμος και κλαίμε τον μισθό της.

  4. Τα αρχαία να τα βγάλουν στην επιφάνεια να τα βλέπουμε. Πεζοδρόμια δεν χρειάζονται. Ούτε αυτοκίνητα στο κέντρο. Να πεζοδρομηθεί το κέντρο να τελειώνουμε.

  5. ΕΛΑ ΔΗΜΑΡΧΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ!!!!
    ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΒΡΕ ΑΔΕΡΦΕ! ΕΡΓΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΑΧΑΛΟ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ!
    ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΧ! ΜΕΤΑ ΘΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΄΄ΑΝΑΠΛΑΣΗ΄΄

  6. Θέλω να απαντήσω στον Άλεξ που δεν έχει βάλει ούτε το κανονικό του όνομα αλλά ήδη έχει απαντήσει σωστά ο Σύντεκνος σε κάποια από αυτά που έχουν ειπωθεί .
    Καταρχήν δεν είμαι καν πολιτικοποιημένος και για αυτό γράφω με το όνομα μου κι το επίθετο , είμαι από τους πρώτους που θέλουν να δουν την πόλη μας να προοδεύει και φυσικά υπάρχουν επιλογές στο χρονικό των εργασιών ώστε να είναι λιγότερο ζημιογόνες για τις επιχειρήσεις της πόλης μας που κάποιες ματώνουν για να τα βγάλουν πέρα .
    Επίσης αν περνάτε συχνά από εκεί που γίνονται τα έργα ίσως και συναντήσετε κάποιον μέσα στο αυλάκι που έχει ανοιχτεί να εργάζεται με το ένα χέρι το Σκαλιδάκη και με το άλλο το κινητό τηλέφωνο ώστε να μην χάνετε ο χρόνος για το γρήγορο κουκούλωμα και την πεζοδρόμηση . Οποίος κατάλαβε .. κατάλαβε …
    Και σε καμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιήσω ύβρις για οποιονδήποτε , η γνώμη ειναι ελεύθερη άλλωστε ειναι το μόνο που μας έχει απομείνει και όσοι έχουν την δυνατότητα να κάνουν τα θετικά σε πράξη ειναι και πιο ευνοημένοι !!

  7. όπως βλέπομε η πόλη επεκτείνετε δυτικά, σε 200 χρόνια θα ερημωθεί, και τότε θα έχουν τα Χανιά τη δική τους αντίστοιχοι Κνωσό.
    Τζάμπα λεφτά σε ποδηλατοδρόμους πεζοδρόμια & αναβάθμισης.

  8. Η κα Παπαδόπουλου είναι σίγουρα αρχαιολόγος ή απλά δημόσιος υπάλληλος; Το οτι πρόκειται για την αρχαία κυδωνία είναι προφανές. Τι θα ήταν η Φαιστός; Όφείλει να αγνοήσει τις όποιες πολιτικές-εμπορικοσυλλογικές πιέσεις και να ψάξει περι τινος πρόκειται πριν δώσει ελαφρά τη καρδία το οκ να καλυφθούν τα αρχαία με πεζοδρόμιο. Εκτός και εαν έχει την εντύπωση ότι το μουσείο μας σφίζει από σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα…

    1. Εχεις απόλυτο δίκιο.
      Δυστηχώς όμως οι συμπολίτες μας Χανιώτες είναι υποανάπτυκτοι και θέλουν αυτοκίνητο, τσιμέντο, καφέ και κακό θάνατο. Δεν τους ενδιαφέρει η ιστορία…..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook