«Άνοιξαν» και για την Ελλάδα οι παραγγελίες για το διαστημικό ίντερνετ του Έλον Μασκ

άνοιξαν-και-για-την-ελλάδα-οι-παραγγ-1146017

«Άνοιξαν» και για την Ελλάδα οι προπαραγγελίες για το δορυφορικό ίντερνετ του Έλον Μασκ από την εταιρεία του, Starlink.

Η δυνατότητα προπαραγγελίας είναι διαθέσιμη πλέον και στην Ελλάδα, μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας, που είναι θυγατρική της SpaceX του Έλον Μασκ. Η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη στα μέσα με τέλη του 2021.

Σύμφωνα με το Money Review, ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου η είσοδος της Starlink στην αγορά υπηρεσιών σύνδεσης με το διαδίκτυο αναμένεται να προκαλέσει κλυδωνισμούς στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, καθώς αν και τιμολογείται ακριβότερα θα παρέχει 100% κάλυψη της ελληνικής επικρατείας και υπόσχεται ταχύτητες που φτάνουν και τα 150 mbps.

Ο εξοπλισμός και το κόστος της υπηρεσίας

Οι χρήστες για να συνδεθούν με το «δορυφορικό ίντερνετ» χρειάζονται ένα δορυφορικό πιάτο όμοιο με εκείνο της δορυφορικής τηλεόρασης. Οι δορυφόροι της Starlink συνδέονται με έναν επίγειο σταθμό εν προκειμένω στην Ελλάδα. Ο επίγειος σταθμός αναμένεται να αναπτυχθεί είτε στην Νεμέα είτε στις Θερμοπύλες, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σημειώνεται ότι με την εισαγωγή της διεύθυνσης στα ελληνικά στην αρχική σελίδα της Starlink, ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να προχωρήσει στην παραγγελία.

Η υπηρεσία στοιχίζει 99 ευρώ τον μήνα και το κόστος του εξοπλισμού κυμαίνεται γύρω στα 499 δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση τέτοιου τύπου συνδέσεων δεν απαιτεί χρόνο και τεχνογνωσία. Σύμφωνα με την Starlink οι ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν εύκολα μέσω της εφαρμογής που είναι ήδη διαθέσιμη στο App Store και Google Play για iOS όσο και για Android συσκευές αντίστοιχα και είναι Portable δηλαδή μπορεί να μεταφερθεί για παράδειγμα και στο εξοχικό των χρηστών αν βέβαια υπάρχει κάλυψη.

Πόσο γρήγορο είναι το ίντερνετ του Έλον Μασκ;

Η δοκιμαστική λειτουργία της Starlink έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ και στον Καναδά με τους περίπου 10.000 χρήστες της υπηρεσίας να καταγράφουν ταχύτητες που ξεπερνουν τα 100 Mbps στο «κατέβασμα” (download speed) και τα 20 Mbps στο «ανέβασμα” (upload speed), ενώ ο χρόνος απόκρισης δεν ξεπερνά τα 31 milisecond.

Σήμερα οι δορυφορικές υπηρεσίες internet δίνουν ταχύτητες έως 24 Mbps, ο χρόνος απόκρισης είναι σημαντικά υψηλότερος ενώ οι περισσότερες έρχονται με ημερήσιο ή μηνιαίο όριο στον όγκο δεδομένων.

«Κατά τη δοκιμαστική περίοδο οι χρήστες μπορούν να αναμένουν ταχύτητες από 50 Mbps έως 150 Mbps και χρόνους απόκρισης από 20ms έως 40ms στις περισσότερες τοποθεσίες καθώς ενισχύουμε το σύστημα Starlink. Θα υπάρχουν και περίοδοι χωρίς σύνδεση. Καθώς βάζουμε περισσότερους δορυφόρους σε τροχιά, εγκαθιστούμε περισσότερους επίγειους σταθμούς και βελτιώνουμε το λογισμικό μας οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και latency καθώς και οι χρόνοι λειτουργίας θα βελτιώνονται δραστικά», αναφέρει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της.

Να σημειωθεί ότι το δορυφορικό internet που φιλοδοξεί να παρέχει η Starlink διαφέρει με αντίστοιχα δορυφορικά δίκτυα που κυκλοφορούν, γιατί υπόσχεται ότι σταθερή σύνδεση με υψηλές ταχύτητες αλλά και εξαιρετικά χαμηλό χρόνο απόκρισης (latency) τα οποία επιτυγχάνονται με τις συστοιχίες των μικροδορυφόρων που θέτει σε τροχιά σε χαμηλή απόσταση από τη γη.

Αυτό μάλιστα μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο για απομακρυσμένες περιοχές ή νησιωτικές στην περίπτωση της χώρας μας, οι οποίες και δεν περιλαμβάνονται στις άμεσες προτεραιότητες των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook