Προοπτικές για το χανιώτικο μέλι της καλοκοιμηθιάς μπορεί να ανοίξει έρευνα του ΜΑΙΧ και του ΑΠΘ

προοπτικές-για-το-χανιώτικο-μέλι-της-κ-1353492

Ένα είδος μελιού που παράγεται σχεδόν αποκλειστικά στα Χανιά και ελάχιστα στο Ρέθυμνο από το φυτό καλοκοιμηθιά, θα ερευνηθεί ώστε να ταυτοποιηθούν τα διατροφικά χαρακτηριστικά του, από το ΜΑΙΧ και το ΑΠΘ. Η έρευνα αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια και αποτελεί απαραίτητο βήμα για να μπορεί το μέλι αυτό να πωλείται ξεχωριστά, ή ακόμα και να χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ, αν και είναι πρόωρο σήμερα να μιλάει κανείς για μια τέτοια εξέλιξη.

Η καλοκοιμηθιά (ή αλλιώς αντωναΐδα) είναι ενδημικό αρωματικό φυτό της Κρήτης που φύεται σε μικρότερο υψόμετρο από τη μαλοτήρα και αρκετά μεγάλες ποσότητες μελιού παράγονται από αυτή, χωρίς όμως να πωλούνται ξεχωριστά. Το μέλι της καλοκοιμηθιάς αναμιγνύεται με άλλα είδη μελιού, ενώ από μόνο του είναι ένα αρωματικό και ελαφρύ μέλι.

Το κονδύλι για την έρευνα, ύψους 33.000 ευρώ, εξασφάλισε από ευρωπαϊκούς πόρους η Περιφέρεια Κρήτης, με τον αντιπεριφερειάρχη, Νίκο Καλογερή, να βλέπει «ζεστά» το σχετικό αίτημα του Μελισσοκομικού Συλλόγου Χανίων «Η Μέλισσα» κι έτσι τον Δεκέμβριο υπεγράφησαν οι σχετικές συμβάσεις ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης και στα ερευνητικά κέντρα του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του ΜΑΙΧ.

Για την έρευνα θα χρειαστεί να συγκεντρωθούν δείγματα που θα αποσταλούν στα εργαστήρια για εξέταση και στο τέλος της διετίας το μέλι της καλοκοιμηθιάς θα αποκτήσει «ταυτότητα», ώστε να είναι σαφές τι περιέχει, τι διαφορά έχει από άλλα είδη μελιού και ποια είναι τα ακριβή διατροφικά του χαρακτηριστικά.

Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο σε παραγωγούς να πωλούν το μέλι αυτό ξεχωριστά, αν το επιθυμούν φυσικά. Σε περίπτωση που το προϊόν γίνει δημοφιλές, δεν αποκλείεται στο μέλλον να γίνουν ενέργειες για τον χαρακτηρισμό του μελιού αυτού ως προστατευμένης ονομασίας προέλευσης, καθώς δεν παράγεται σε άλλες περιοχές.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook