Προκηρύσσει διαγωνισμό για το ποδηλατοδρόμιο ο Δήμος Χανίων! Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου

προκηρύσσει-διαγωνισμό-για-το-ποδηλα-982323

Ειδήσεις ανέδειξε η συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο δημαρχείο Χανίων για το ποδηλατοδρόμιο. Όπως ανακοινώθηκε, ο Δήμος Χανίων προκηρύσσει διαγωνισμό ο οποίος θ’ αφορά την ολική ανακατασκευή του ποδηλατοδρομίου!

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα διημείφθησαν, ο στόχος είναι το ποδηλατοδρόμιο να τεθεί σε λειτουργία σε δύο χρόνια από σήμερα!

Η προοπτική αυτή φαντάζει πολύ αισιόδοξη; Ενδεχομένως… Το σίγουρο είναι ότι βάσει των εξαγγελιών που υπήρξαν στην συνέντευξη Τύπου όπου μίλησαν ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης και δύο αντιδήμαρχοι, αθλητισμού, Στέλιος Μιχαηλάκης και τεχνικών υπηρεσιών, Γιώργος Ξανθουδάκης, αλλά και ο Ολλανδός κατασκευαστής, Σάντερ Ντούμα, η βούληση είναι αυτή. «Ήδη έχει υπάρξει επικοινωνία με το υπουργείο Αθλητισμού για να δούμε πώς μπορούμε να έχουμε μια βοήθεια, όχι μόνο στο κομμάτι της χρηματοδότησης, αλλά στο κομμάτι των διαδικασιών γιατί πρόκειται για ένα εξειδικευμένο έργο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σημανδηράκης, λέγοντας για το μείζον ζήτημα που δεν είναι άλλο από το κόστος, τα εξής: «Μπορεί να καλυφθεί και από ιδίους πόρους. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα… Από ‘κει και πέρα, την ίδια στιγμή, διερευνούμε τρόπους ώστε να μην είναι από ιδίους πόρους. Δεν είναι όμως αυτή τη στιγμή το πρόβλημα το κόστος υλοποίησης, αλλά να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις ειδικές διαγωνιστικές διαδικασίες που χρειάζεται η επίστρωση, που ήταν το βασικό κομμάτι στο οποίο υπήρχαν δυσκολίες. Δεν υπήρχε, δηλαδή, εύκολος τρόπος ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τη μελετική διαδικασία που προβλέπεται για ν’ ανατεθεί ουσιαστικά σ’ έναν συγκεκριμένο και εξειδικευμένο τεχνικό», τόνισε ο δήμαρχος Χανίων.

Ενδιαφέρον στη συνέχεια είχαν τα λόγια από τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών, Γιώργο Ξανθουδάκη, ο οποίος εξήγησε πώς θα προχωρήσει ο διαγωνισμός.

«Έχουμε πάρει απόφαση ν’ ασχοληθούμε συνολικά με το έργο», σημείωσε. «Θα προχωρήσουμε σ’ έναν κανονικό διαγωνισμό όσον αφορά τις υποδομές, τον περιβάλλοντα χώρο, τα λουτρά και όλα όσα έχουν βανδαλιστεί, όπως τα μηχανολογικά. Σε συνεργασία με το υπουργείο θα προχωρήσουμε στην τελική επιφάνεια (της πίστας) όπου εξειδικεύεται ο κ. Ντούμα και ίσως να είναι και από τους καλύτερους κατασκευαστές στον κόσμο. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες εγκρίσεις γιατί δεν είναι ένα έργο που ξεκινά από το μηδέν, καθώς σε αυτή την περίπτωση τα τεχνικά έργα του Δημοσίου ξεπερνούν τα 4-5 χρόνια. Νομίζω ότι από το σημείο που ξεκινάμε και είναι αρκετά προχωρημένο, σε δύο χρόνια -το πολύ- το ποδηλατοδρόμιο θα μπορεί να είναι έτοιμο! Αυτό το λέω με απόλυτη ασφάλεια γιατί όσο κι αν καθυστερήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο άλλο ιδιαίτερο πρόβλημα, σε δύο χρόνια, το ποδηλατοδρόμιο θα μπορεί να λειτουργεί, όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει».

Επίσης ο κ. Ξανθουδάκης επεσήμανε πως επειδή ολοκληρώθηκε η δικαστική διαμάχη που υπήρχε για το ποδηλατοδρόμιο, έχουν ξεπεραστεί, όπως σημείωσε, όλες οι νομικές δεσμεύσεις. «Σαφέστατα αυτά τα έργα θέλουν και πολιτική βούληση, όμως με το να τελειώσει το δικαστήριο ελευθερώθηκε ο δρόμος», είπε χαρακτηριστικά. «Για τον προϋπολογισμό δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ακρίβεια, ακόμα είναι πολύ πρώιμο. Δυστυχώς και στην πρωινή αυτοψία φάνηκε ότι οι βανδαλισμοί συνεχίζονται, τα μηχανολογικά για παράδειγμα δεν υφίστανται… Σε κάθε περίπτωση, η βούληση είναι να προχωρήσουμε σε ολική ανακατασκευή», ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του ο κ. Ξανθουδάκης.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Ολλανδός κατασκευαστής, ο οποίος τοποθετήθηκε για το τεχνικό μέρος του έργου λέγοντας τα εξής: «Είμαι χαρούμενος που ήμουν εδώ πριν τόσα χρόνια και τώρα, επιτέλους θα ολοκληρωθεί το έργο. Έχετε έναν πρωταθλητή κόσμου και Ευρώπης χωρίς ποδηλατοδρόμιο στα Χανιά… Πρέπει να κάνουμε ένα καλό ποδηλατοδρόμιο, η βάση μπορούμε να πούμε ότι είναι καλή, πρέπει να κάνουμε μετρήσεις και να δούμε πώς θα κάνουμε μια ασφαλή ζώνη με τα κατάλληλα υλικά, τα αποδυτήρια, τα μπάνια κτλ. Αν φτιαχτεί πριν το καλοκαίρι θα είναι ιδανικό… Θα κάνουμε το καλύτερο. Θα κάνω μια αναφορά με τα έξοδα και θα δούμε το κόστος. Οι προδιαγραφές του ποδηλατοδρομίου είναι διεθνείς. Μπορείς να κάνεις και Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά οι εξέδρες δεν επαρκούν. Η πίστα μπορεί να στηρίξει όμως Ολυμπιακούς και κυρίως διεθνείς αγώνες».

Τέλος, η λιτή αναφορά από τον Στέλιο Μιχαλάκη, που ήταν αυτός που από την πρώτη στιγμή «έτρεξε» τη διαδικασία με το ποδηλατοδρόμιο, προσκαλώντας στα Χανιά τον κ. Ντούμα, ήταν η εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Σημανδηράκη για την εμπιστοσύνη που μου έχει δείξει συνολικά, να μου αναθέσει την θέση του υπεύθυνου Αθλητισμού. Εάν ολοκληρωθεί το ποδηλατοδρόμιο θα γίνει πράξη ένα όνειρο που είχε για πολλά χρόνια, καθώς οπότε επισκεπτόμουν το γήπεδο στα Καθιανά δε μου άρεσε καθόλου αυτή η εικόνα που έβλεπα. Από τη θέση που έχω μου δίνεται αυτή η ευκαιρία και πραγματικά ήμουν λίγο… πεισματάρης, αλλά βλέπω ότι πλέον παίρνει το δρόμο του και είμαι ευχαριστημένος».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook