Πρόεδρος ΕΚΑΒ για κορονοϊό: «Το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο, αλλά δεν ξέρω μέχρι πότε» – Τι είπε για ασθενοφόρα, δυσκολίες

πρόεδρος-εκαβ-για-κορονοϊό-το-πρόβλη-1186690

Στην εκπομπή της Ευτυχίας Πενταράκη και του Γιώργου Κολομπάκη, στον Zarpa Radio 89,6, μίλησε το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου. Ο κ. Παπαευσταθίου τόνισε ότι η εξελιξη της πανδημίας απαιτεί υπευθυνότητα από όλους, καθώς οι δυνατότητες του συστήματος υγείας είναι πεπερασμένες:

«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έχουμε επισημάνει ότι αυτός είναι ένας αγώνας συλλογικός και δεν αφορά μονάχα το υγειονομικό σύστημα. Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι οφείλουμε να προστατέψουμε τις ευπαθείς ομάδες, τις οικογένειές μας, όσους ερχόμαστε σε επικοινωνία αλλά και τον εαυτό μας. Οι δυνατότητες των υγειονομικών συστημάτων είναι πεπερασμένες σε όλο τον κόσμο. Οι κλίνες στα νοσοκομεία είναι αυτές που είναι, έχουν ανοίξει επιπλέον κλίνες σε όλη τη χώρα αλλά υπάρχουν και άλλες παθήσεις. Και όσο περισσότερες κλίνες φτιάχνουμε για τον κορονοϊό, τόσο λιγότερες απομένουν για τα υπόλοιπα.»

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ έδειξε ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση, ενώ εκτίμησε ότι πιθανόν θα απαλλαγούμε από τους περιορισμούς στα τέλη του 2021:

«Δεν ξέρω αν θα φτάσουμε σε στιγμές όπως αυτές που είδαμε στο εξωτερικό. Πρέπει να συνεχίσουμε να φερόμαστε υπεύθυνα. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι διαχειρίσιμο σε όλη τη χώρα, αλλά αν συνεχίσουμε στον σημερινό ρυθμό, δεν ξέρω μέχρι πότε θα είναι διαχειρίσιμο. Προσπαθούμε και το υγειονομικό προσωπικό πανελλαδικά καταβάλλει προσπάθειες στον μέγιστο βαθμό, αλλά θέλουμε τη βοήθεια όλων, γιατί είμαστε όλοι πολίτες αυτού του κράτους. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος γιατί το πρόγραμμα των εμβολιασμών προχωράει καλά και πιστεύω ότι προς το τέλος αυτής της χρονιάς, αν φερθούμε υπεύθυνα, να ανακτήσουμε μεγάλο μέρος της κανονικότητάς μας

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, εν μέσω πανδημίας, κάποιοι καλούν το ΕΚΑΒ για ασήμαντους λόγους:

«Στο προηγούμενο κύμα, πέρσι, είχαν μειωθεί σε βαθμό 40% ως 50% οι κλήσεις στα ασθενοφόρα για όχι σοβαρά περιστατικά non-covid. Δυστυχώς, στην τωρινή περίοδο δεν βλέπουμε αντίστοιχη μείωση σε τέτοια περιστατικά και επίσης βλέπουμε ότι πολλά από τα περιστατικά αυτά δεν είναι πράγματι επείγοντα. Δεν μπορεί να σου ζητάει κάποιος να τον πας στο νοσοκομείο με το ασθενοφόρο επειδή έχει χτυπήσει στο χέρι. Ας το προσέξουμε αυτό, γιατί μια άσκοπη κλήση στερεί το ασθενοφόρο από ένα πραγματικά επείγον περιστατικό.»

Ο κ. Παπαευσταθίου αναφέρθηκε επίσης στους αριθμούς των κλινών που έχουν αναπτυχθεί στην Αττική:

«Στο Λεκανοπέδιο έχουμε 319 κλινες ΜΕΘ covid. Οι απλές κλίνες είναι περίπου 2100. Τα στάνταρ των ΜΕΘ πληρούνται παντού. Στη Θεσσαλονίκη είχαμε κάποια στιγμή τις λεγόμενες πολυδύναμες ΜΕΘ, αλλά τώρα έχουμε μονάχα καθαρόαιμες κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για τον κορονοϊό.»

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ ρωτήθηκε για τις δυσκολότερες στιγμές που βίωσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας:

«Μια από τις δυσκολότερες στιγμές που είχα βιώσει ήταν όταν είχα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για περίπου 40 μέρες για να διαχειριστούμε την τεράστια έξαρση που είχε η πανδημία στη Βόρεια Ελλάδα και το αντιμετωπίσαμε, με απώλειες μεν αλλά χωρίς να καταρρεύσει το υγειονομικό σύστημα. Στο λεκανοπέδιο τώρα, είναι επίσης μια πολύ δύσκολη στιγμή.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook