Προχωράει η προγραμματική σύμβαση για τα Νεώρια στο παλιό λιμάνι των Χανίων | Photos

Την συγκεκριμενοποίηση όρων και στοιχείων της μελέτης για την αποκατάσταση, συντήρηση και αξιοποίηση των Νεωρίων στο παλιό λιμάνι Χανίων υπερψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων το απόγευμα της Τετάρτης.

Η σύμβαση της μελέτης έχει περάσει και από τους υπόλοιπους τρεις συναρμόδιους φορείς, την Περιφέρεια Κρήτης, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Πολυτεχνείο Κρήτης και πλέον εγκρίθηκε και από τον Δήμο Χανίων.

Η απόφαση που πέρασε ομόφωνα από το σώμα, αφορούσε ουσιαστικά σε κάποιες διευκρινιστικές διορθώσεις και προσθήκες στο σχέδιο που θα εκτελέσει την μελέτη το Πολυτεχνείο Κρήτης όπως είχε , οι οποίες ζητήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με το έργο.

Από μεριάς της τεχνικής ολοκλήρωσης της μελέτης, ο Αντώνης Μυλωνάς, αρχιτέκτονας μηχανικός, ως προϊστάμενος του γραφείου προγραμματικής σύμβασης της παλιάς πόλης Χανίων, ανέλυσε το χρονικό που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης των Νεωρίων χρηματοδοτείται από κοινού και με ποσοστό 50% έκαστος, από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χανίων και φτάνει τα 440.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ (24%).

Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι η απαρχή έρχεται το φθινόπωρο του 2016 από την τότε δημοτική αρχή με αίτημα της προς την Περιφέρειας Κρήτης ώστε να γίνει η χρηματοδότηση της προγραμματικής, ενώ προσέθεσε ότι ουσιαστικά η συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση για το ερευνητικό πρόγραμμα εκτείνεται σε δύο φάσεις: πρώτον η ιστορική τεκμηρίωση και αυτοψία του χώρου ώστε να συντηρηθεί με παράλληλη διερεύνηση των πιθανών χρήσεων (6 μήνες), ενώ το δεύτερο κομμάτι αναλύει την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου για την ανάδειξη του μνημείου (8 μήνες), όπως αναλύεται στους παρακάτω πίνακες:Η διάρκεια της σύμβασης είναι 20 μήνες συνολικά, με δυνατότητα παράτασης ενός έτους, ενώ ανάμεσα στα δύο σκέλη αναμένεται να γίνει η δημοσιοποίηση των στοιχείων και των ευρημάτων κατά την ερευνητική διαδικασία.Διαπιστώνει δε ότι όσον αφορά στις κτιριακές εγκαταστάσεις των νεωρίων, δεν έχει γίνει η παραμικρή παρέμβαση από το 1999.

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν ο Παναγιώτης Σημανδηράκης είπε ότι ο Δήμος Χανίων οφείλει να αποδεικνύει την αγαστή συνεργασία που έχει με την ακαδημαϊκή κοινότητα και ότι η γνώση που παράγεται επιστρέφει έμπρακτα στην πόλη, αυτό σηματοδοτεί η σύμπραξη με το Πολυτεχνείο Κρήτης.Τόνισε παράλληλα, πως το Δημοτικό Συμβούλιο έχει την κύρια ευθύνη για τα όσα θα γίνουν για την χρήση και ανάδειξη των μνημείων και θα έχει λόγο οποτεδήποτε κριθεί αναγκαίο.

Ως μέλη της επιτροπής για την παρακολούθηση του έργου είναι ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιώργος Ξανθουδάκης με αναπληρωματικό του τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Γιάννη Γιαννακάκη. Υπηρεσιακός εκπρόσωπος είναι ο Αντώνης Μυλωνάς και αναπληρωματικό η Ζωή Εύδου, πολιτικός μηχανικός της υπηρεσίας.

Τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεωνΠαπαδογιάννης: Συγχαρητήρια στον πρώην Δήμαρχο, Τάσο Βάμβουκα που είχε την πρόθεση να συνεργαστεί με το Πολυτεχνείο Κρήτης για το πολυσήμαντο αυτό έργο για τα Χανιά.Δαμιανάκης: Τώρα είναι η ευκαιρία που η γάγγραινα της γραφειοκρατίας να σέρνεται επί χρόνια στις διαδικασίες ώστε να εγκριθεί ενώ θα πρέπει να να δούμε σοβαρά το πως θα δράσουμε για να διασώσουμε εκείνα τα μνημεία της πόλης. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε βέβαια και μια επιτροπή παρακολούθησης από το δημοτικό συμβούλιο, ώστε να ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις.Αρχοντάκης: Η προηγούμενη δημοτική αρχή με έξυπνο τρόπο έβαλε το Υπουργείο Πολιτισμού στην διαδικασία λήψης αποφάσεων για όλα τα βήματα που θα ακολουθηθούν και θα αφορούν στο έργο.Βάμβουκας: Προσδοκούμε να ολοκληρωθεί άμεσα το έργο που έχουμε δρομολογήσει από το 2017, όταν ήμαστε δημοτική αρχή.Σαρρής: Το σημερινό συμβούλιο να αντιμετωπίσει με καλύτερο τρόπο και με πιο σωστά βήματαΒουρλάκης: Θα ψηφίσουμε την προγραμματική παρότι είμαστε αντίθετοι στη λογική που γίνεται αυτό. Θα θέλαμε όμως να γίνει και σε παρόμοια μνημεία αυτό, όπως πχ το Φρούριο Ιτζεδίν.

Ρίζος: Θα στηρίξουμε την τοποθέτηση ωστόσο θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τους τρόπους χρήσεις του μνημείου, δε θα ήθελα να δω τα Νεώρια μπαρ!

zarpanews.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ