Πώς να πλένετε και να στεγνώνετε τα μαξιλάρια

πώς-να-πλένετε-και-να-στεγνώνετε-τα-μαξ-1395610

Πώς πλένετε και στεγνώνετε τα μαξιλάρια σας. Είστε τόσο σχολαστικοί όπως με τα σεντόνια και το πάπλωμά σας; Επειδή τα μαξιλάρια μπορούν να φιλοξενήσουν ένα μείγμα από νεκρά κύτταρα και ακάρεα σκόνης και τα περιττώματά τους, είναι σημαντικό να δείχνετε την ίδια προσοχή όπως με οτιδήποτε άλλο στο κρεβάτι σας.

Ο Brian Sansoni, ανώτερος αντιπρόεδρος επικοινωνίας του American Cleaning Institute, δίνει στο marthastewart.com τις καλύτερες συμβουλές του για τον καθαρισμό και τη φροντίδα αυτού του ουσιαστικού στοιχείου του κρεβατιού.

Πώς να πλένετε τα μαξιλάρια

Τα περισσότερα μαξιλάρια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι γεμάτα με βαμβάκι, φτερό, πούπουλο και ίνες, μπορούν να καθαριστούν στο πλυντήριο με ζεστό νερό σε ήπιο κύκλο, εξηγεί ο Sansoni, αλλά διαβάζετε πρώτα την ετικέτα για οδηγίες καθαρισμού. «Το μαξιλάρι σας μπορεί να χρειάζεται στεγνό καθάρισμα», λέει.

Τα μαξιλάρια από αφρώδες υλικό είναι ένας κοινός τύπος που δεν πρέπει να μπαίνουν στο πλυντήριο ρούχων, επειδή η ανάδευση είναι πολύ σκληρή και πιθανόν να “σπάσει” το γέμισμα. Παρόλα αυτά, τα μαξιλάρια αφρού μπορούν να καθαριστούν στο σπίτι χρησιμοποιώντας άλλη μέθοδο. Μπορείτε να πλύνετε το αφαιρούμενο κάλυμμα (αν υπάρχει) σύμφωνα με τις οδηγίες καθαρισμού στην ετικέτα. Για να καθαρίσετε τον αφρό, αφαιρέστε τυχόν βρωμιά ή σκόνη που υπάρχει στο μαξιλάρι.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα μαξιλάρια;

Τα μαξιλάρια έχουν περισσότερη περίοδο χάριτος τα υπόλοιπα κλινοσκεπάσματα. Τα μαξιλάρια πρέπει να πλένονται καλά κάθε έξι μήνες. Για να διασφαλίσετε ότι τα μαξιλάρια σας είναι στα καλύτερά τους, σκεφτείτε να τα πλένετε τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες — ή τέσσερις φορές το χρόνο. Όσο για τις μαξιλαροθήκες, πλύντε τις με τα κλινοσκεπάσματα, που θα πρέπει να είναι μια εβδομαδιαία ρουτίνα καθαρισμού.

Ενώ το τακτικό πλύσιμο των μαξιλαριών σας είναι σημαντικό, είναι επίσης καλό να γνωρίζετε πότε να τα αντικαταστήσετε. Ο Sansoni προτείνει να αλλάζετε τα μαξιλάρια σας κάθε ένα με δύο χρόνια. Αυτό το χρονικό πλαίσιο υποστηρίζεται και από το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου , αν και ορισμένοι τύποι μαξιλαριών μπορούν να διαρκέσουν ακόμη περισσότερο .

Τα μαξιλάρια στο πλυντήριο ρούχων

Ο Sansoni συνιστά να τοποθετείτε τα μαξιλάρια κάθετα, ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν ζημιά και να αναδεύονται μόνο ένα ή δύο λεπτά στον ήπιο κύκλο. «Μετά το ξέβγαλμα, χρησιμοποιήστε τη λειτουργία στεγνό στύψιμο στο πλυντήριό σας τουλάχιστον δύο φορές για να μην έχουν υγρασία από τα μαξιλάρια», προσθέτει.

Πώς να περιποιηθείτε τα μαξιλάρια

Για το μαξιλάρι από αφρώδες υλικό, ο Sansoni συνιστά τον επιτόπιο καθαρισμό τυχόν λερωμένων περιοχών με ένα πανί βουτηγμένο σε ένα ήπιο διάλυμα σαπουνιού. Για άλλους τύπους μαξιλαριού, χρησιμοποιήστε λίγο απορρυπαντικό.

Πώς να στεγνώνετε τα μαξιλάρια

Είναι πολύ καλό να αφήνετε τα μαξιλάρια σας να στεγνώνουν στον αέρα. Μπορείτε επίσης να τους αφήσετε λίγο χρόνο στο στεγνωτήριο ανάλογα με το τι λένε οι οδηγίες καθαρισμού στην ετικέτα. Τα μαξιλάρια από αφρώδες υλικό, για παράδειγμα, ενέχουν τον κίνδυνο να πιάσουν φωτιά όταν έρθουν σε επαφή με θερμότητα. Σε περίπτωση που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το στεγνωτήριό σας, ο Sansoni συνιστά αρκετούς κύκλους για να εξασφαλίσετε ότι το μαξιλάρι θα στεγνώσει εντελώς.

Κατά το στέγνωμα στην απλώστρα, χτυπήστε απαλά ανά τακτά διαστήματα για ομοιόμορφο στέγνωμα και για να μην συσσωρευτεί μάζα σε ένα σημείο», λέει ο Sansoni. «Το να βάλετε μερικές μπάλες τένις (παλιό κόλπο) στο πλυντήριο μαζί με τα μαξιλάρια θα βοηθήσει επίσης στην αποφυγή συσσώρευσης».

Φροντίδα για πουπουλένια μαξιλάρια

Αν και τα πουπουλένια μαξιλάρια σας μπορεί να φαίνονται σαν να χρειάζονται ειδική φροντίδα, στην πραγματικότητα μπορούν να πλυθούν στο σπίτι. Φυσικά, θα ελέγξετε την ετικέτα φροντίδας, αλλά το πλύσιμο σε δροσερό νερό είναι συχνά αρκετό για τον καθαρισμό. «Πλένετε δύο από αυτά ταυτόχρονα για να διατηρήσετε το πλυντήριό σας ισορροπημένο κατά τη διάρκεια του κύκλου στυψίματος», λέει ο Sansoni. Αν πάλι φοβάστε ότι μπορεί να χαλάσουν, απευθυνθείτε στο καθαριστήριο για να έχετε ήσυχο το κεφάλι σας.

healthstories.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook