«Πόλεμος» για τον θρόνο των Ζουλού: Εν μέσω σκηνών χάους ανακοινώθηκε ο νέος βασιλιάς

Εν μέσω σκηνών χάους στο παλάτι των Ζουλού ορίστηκε την Παρασκευή το βράδυ ο νέος βασιλιάς της μεγαλύτερης εθνοτικής ομάδας της Νοτίου Αφρικής. Ο 46χρονος πρίγκιπας Μισουζούλου, πρωτότοκος γιος της εκλιπούσης βασίλισσας Μαντφόμπι και του εκλιπόντος βασιλιά Ζουελιτίνι είναι ο νέος βασιλιάς των Ζουλού, σύμφωνα με τη διαθήκη της μητέρας του, που διαβάστηκε δημόσια την Παρασκευή, αμέσως μετά την κηδεία της στη γη των Ζουλού, Κβα Ζουλού Νάταλ.

Δραματικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στο παλάτι των Ζουλού όταν ολοκληρώθηκε η ανάγνωση της διαθήκης της τρίτης συζύγου του βασιλιά, η οποία είχε οριστεί από τον Ζουελιτίνι με διαθήκη ενδιάμεση διάδοχος σε περίπτωση θανάτου του. Μέλη της βασιλικής οικογένειας των Ζουλού με φωνές εξέφρασαν την διαφωνία τους για τον νέο βασιλιά και οι σωματοφύλακες του παλατιού αναγκάστηκαν να βγάλουν έξω από την αίθουσα τον Μισουζούλου.

Τα ετεροθαλή αδέλφια του νέου βασιλιά προτείνουν ο βασιλικός οίκος να επιλέξει τον νέο μονάρχη

Σύμφωνα με την εφημερίδα South Africa’s Sunday Times, ο ετεροθαλής αδελφός του νέου βασιλιά, πρίγκιπας Θοκοζάνι, αμφισβήτησε την επιλογή του Μισουζούλου ενώ άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας τον καλούσαν να σταματήσει. Ο Θοκοζάνι ανέφερε πως η διαθήκη του πατέρα του δεν όριζε ποιος θα διαδεχθεί την ενδιάμεση διάδοχο (αντιβασίλισσα) και πρότεινε ο βασιλικός οίκος των Ζουλού να επιλέξει τον νέο βασιλιά.

Το λόγο πήρε ο πρωθυπουργός των Ζουλούπρίγκιπας Μανγκοσούτου Μπουτελέζι, ο οποίος είπε στον διαφωνούντα πρίγκιπα πως δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή να εκφράσει τις αντιθέσεις του. Τα 7 αμφιθαλή αδέλφια του νέου βασιλιά που καθόντουσαν στην πρώτη σειρά αποχώρησαν από την αίθουσα.

Αλλά και δύο πριγκίπισσες, κόρες της πρώτης συζύγου του Ζουελιτίνι, διαφώνησαν με την επιλογή του Μισουζούλου και υποστήριξαν πως η διαθήκη της βασίλισσας είναι πλαστή. Η βασίλισσα Μαντφόμπι είχε συντάξει διαθήκη με την οποία όριζε τον διάδοχό της στις 23 Μαρτίου, μία ημέρα πριν την ενθρόνισή της.

Ο βασιλιάς Γκούντγουιλ Ζουελιτίνι βασίλεψε στο έθνος των Ζουλού από το 1968 και απεβίωσε τον περασμένο Μάρτιο σε ηλικία 72 ετών. Ο Ζουελιτίνι είχε έξι συζύγους και 28 παιδιά, αλλά είχε απονείμει τον τίτλο της «Great Wife» και διαδόχου του στην βασίλισσα Μαντφόμπι, καθώς ήταν η μόνη με βασιλική καταγωγή, ως αδελφή του βασιλιά της Σουαζιλάνδης (Εσουατίνι).

Πράγματι, μετά τον θάνατο του Ζουελιτίνι η Μαντφόμπι κάθισε στον θρόνο των Ζουλού αλλά ένα μήνα μετά την ενθρόνισή της, πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Οι φήμες, σύμφωνα με τον Τύπο της Νοτίου Αφρικής, κάνουν λόγο για πιθανή δηλητηρίαση από άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Τα αίτια του αιφνίδιου θανάτου της στα τέλη Απριλίου δεν έχουν δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα.

Ο βασιλιάς των Ζουλού στη Νότιο Αφρική δεν έχει επίσημο ρόλο, αλλά είναι ο ηγέτης της μεγαλύτερης εθνοτικής ομάδας με μεγάλη επιρροή στα 11 εκατομμύρια των Ζουλού στη χώρα, αλλά και στους Ζουλού που ζουν σε Μοζαμβίκη, Μαλάουϊ και Ζιμπάμπουε. Ο Ζουελιτίνι λάμβανε ετήσια χορηγία από το κράτος ύψους πάνω από 3 εκατ. δολάρια για να συντηρεί σε χωριστά παλάτια τις έξι συζύγους και τα 28 παιδιά του.

protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ