Ποια είναι η συχνότερη αιτία τροχαίων, ποια μέρα… τρακάρουμε και πόσα ατυχήματα έχουμε φέτος στον ΒΟΑΚ – Αναλυτικά στοιχεία

ποια-είναι-η-συχνότερη-αιτία-τροχαίων-1118445

Σε σχετικά σταθερά επίπεδα από το 2012, όταν είχε παρουσιάσει απότομη μείωση, κυμαίνεται ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων επί του ΒΟΑΚ, με τη φετινή χρονιά να… ξεφεύγει από την πεπατημένη, αλλά ταυτόχρονα να αποτελεί σαφή εξαίρεση, καθώς οι μήνες της καραντίνας και η κατάσταση με την επιδημία έχουν μειώσει την κίνηση στον σημαντικότερο οδικό άξονα του νησιού, με αποτέλεσμα σαφώς λιγότερα ατυχήματα.

Τα στοιχεία της Τροχαίας ΒΟΑΚ, που δημοσιεύει το zarpanews.gr, δείχνουν ότι μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν σημειωθεί 6 τροχαία ατυχήματα, με 5 νεκρούς και 4 ελαφρά τραυματίες, αριθμός χαμηλός σε σύγκριση με προηγούμενα έτη. Η στατιστική αναφέρει ότι οι… χειρότερες μέρες του ΒΟΑΚ ήταν την τριετία 2009-2011, με πάνω από 60 ατυχήματα και πάνω από 20 νεκρούς κάθε χρόνο, ενώ στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα.

Τι συνέβη το 2012 και προέκυψε η μείωση; Ιδρύθηκε η Τροχαία ΒΟΑΚ, με τις εξαγγελίες να γίνονται τον Απρίλιο του 2011 από τον τότε υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μανώλη Όθωνα.

Παρόλα αυτά, ατυχήματα και τραγωδίες συνεχίζουν να συμβαίνουν στον ΒΟΑΚ, έστω και σε μειωμένους ρυθμούς. Τα στοιχεία παρακάτω είναι αναλυτικά:
Η στατιστική από το 2012 ως τον Σεπτέμβριο του 2020, δείχνει ότι τα βασικά είδη ατυχημάτων είναι η σύγκρουση οχημάτων (σχεδόν τα μισά ατυχήματα) και ακολουθεί η εκτροπή από το οδόστρωμα. Παραδόξως, στην τρίτη θέση είναι η παράσυρση πεζού, που, αν και συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 7%, κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει, καθώς δεν… προβλέπονται πεζοί στον ΒΟΑΚ:Στο ίδιο χρονικό διάστημα, τα στοιχεία δείχνουν ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό ατυχημάτων τραυματίζονται ή σκοτώνονται άτομα στην ηλικιακή ομάδα των 26-35 ετών, ενώ ακολουθούν οι 56+. Τα δύο τρίτα των παθόντων είναι οδηγοί, ενώ ακολουθούν επιβάτες και πεζοί:Στα αίτια των ατυχημάτων, η εικόνα είναι μικτή. Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα συγκεντρώνει σχεδόν 29%, αλλά στην πρώτη θέση υπάρχει η συγκεντρωτική κατηγορία «Λοιπά αίτια», που περιλαμβάνει σωρεία περιπτώσεων. Η υπερβολική ταχύτητα, ενώ θα περίμενε κανείς να είναι ψηλά, συγκεντρώνει μόλις 6,3%. Δείτε αναλυτικά:Η κατεξοχήν ημέρα ατυχημάτων είναι η Κυριακή, καθώς το ένα τέταρτο των συμβάντων σημειώνεται τότε, ενώ ακολουθεί η Πέμπτη. Τα λιγότερα ατυχήματα γίνονται την Τρίτη. Όμως, από νομό σε νομό η εικόνα παρουσιάζει μικροδιαφορές:Αν όμως πιστεύετε, βλέποντας τα στοιχεία αυτά, ότι τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται στον ΒΟΑΚ, κάνετε λάθος. Στην πραγματικότητα, στον ΒΟΑΚ συμβαίνει μόνο το 7,8% των τροχαίων στην Κρήτη. Το υπόλοιπο 92,2%, συμβαίνει στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο, επαρχιακό και δημοτικό:Το zarpanews.gr ευχαριστεί τον Διοικητή της Τροχαίας ΒΟΑΚ, Χρήστο Παπαδάκη, για τα στατιστικά στοιχεία.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook