Πικάντικος τραχανάς-ριζότο µε πελτέ και πρόβειο γιαούρτι
Αυτός ο ξινός τραχανάς με την προσθήκη του πελτέ χυλώνει ωραία και γίνεται σαν νόστιμο ριζότο. Ωραία ιδέα για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
Υλικά
Μερίδες: 4-5
- 250 γρ. τραχανά ξινό
- 1.200 ml νερό ή ζωµό κρέατος, καυτό
- 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ντοµατοπελτέ
- ½ κουτ. γλυκού µπούκοβο
- 6-8 λιαστά ντοµατάκια, ψιλοκοµµένα
- 200 γρ. πρόβειο γιαούρτι, σε θερµοκρασία δωµατίου
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τον πελτέ, το µπούκοβο, τα ντοµατάκια, λίγο πιπέρι και αλάτι.
- Ανακατεύουμε για 1΄ και προσθέτουμε τον τραχανά.
- Χαμηλώνουμε λίγο ακόμα τη φωτιά και ρίχνουμε τον ζωμό σε τρεις δόσεις, περιμένοντας να απορροφηθεί πρώτα η πρώτη δόση πριν προσθέσουμε την επόμενη.
- Μαγειρεύουµε περίπου για 25΄, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να χυλώσει σαν ριζότο.
- Αποσύρουµε το σκεύος από τη φωτιά και, αφού κρυώσει ελαφρά ο τραχανάς, προσθέτουµε το γιαούρτι ανακατεύοντας πολύ καλά.
- Σερβίρουµε τον τραχανά µε επιπλέον γιαούρτι και µπούκοβο.
olivemagazine.gr