Πέφτουν υπογραφές για το καλώδιο «γίγας» Ελλάδας – Αιγύπτου – Εξετάζονται εναλλακτικές οδεύσεις και από την Κρήτη

πέφτουν-υπογραφές-για-το-καλώδιο-γίγ-1293420

Ένα ακόμη βήμα για τη σύσφιξη των διπλωματικών σχέσεων τους κάνουν Ελλάδα και Αίγυπτος βρίσκοντας κοινό πεδίο στο χώρο της ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ο.Τ., την Παρασκευή 8 ή το Σάββατο 9 Οκτωβρίου στην Αθήνα, οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο Αιγύπτιος υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Μοχάμεντ Σακέρ Ελ-Μαρκάμπι θα υπογράψουν στην Αθήνα Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) που θα αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών με υποβρύχιο καλώδιο ισχύος 2 GW.

Στη σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης είχε αναφερθεί στον Ο.Τ. και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρουν πηγές, με το μνημόνιο οι δύο πλευρές αναμένεται να δηλώνουν την πρόθεση τους να διερευνήσουν τον κατάλληλο τρόπο της συνεργασίας τους για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου έργου.

Για την ηλεκτρική διασύνδεση εργάζονται εντατικά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο Διαχειριστές των Συστημάτων Ηλεκτρισμού των δύο χωρών ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος EETC.

Πράσινη ενέργεια στην Ε.Ε.

Κεντρικός στόχος του επενδυτικού σχεδίου – «μαμούθ» είναι το υποβρύχιο καλώδιο να μην σταματά μόνο στην Ελλάδα αλλά μέσω άλλων διασυνδέσεων να μεταφέρει «πράσινη» ενέργεια και στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη.

Στα πλάνα των δύο χωρών είναι η ηλεκτρική διασύνδεση να αποτελέσει την αφετηρία ενός ευρύτερου σχεδίου το οποίο προβλέπει τη μεταφορά «πράσινης» ενέργειας από μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που αναπτύσσονται στην Αίγυπτο στην καρδιά της Ε.Ε. Η ολοκλήρωση του προϋποθέτει επίσης επενδύσεις, αναφέρουν πληροφορίες, για νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις, όπως εκείνης της Ελλάδας με την Ιταλία αλλά και την ενίσχυση υφιστάμενων γραμμών μεταφοράς με τις βόρειες χώρες, όπως τη Βουλγαρία.

Ανταγωνιστικά projects

Οι Βρυξέλλες, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, επιθυμούν διακαώς τις διασυνδέσεις με αφρικανικές χώρες προκειμένου η Ευρώπη να πετύχει τους ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων.

Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί ότι αντίστοιχα projects διεκδικούν η Ιταλία με την Τυνησία και η Πορτογαλία με το Μαρόκο.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει εναλλακτικές οδεύσεις του υποβρυχίου καλωδίου που θα έρθει από την Αίγυπτο κι αυτές είναι η Κρήτη, η Αττική και η Πελοπόννησος.

Το έργο επίσης επιδιώκεται να υλοποιηθεί και σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το project.

Οι επαφές για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου κρατάνε από τον Νοέμβριο του 2020 όποτε και στην Αθήνα είχαν συναντηθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Τον περασμένο Μάιο είχε ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Κώστα Σκρέκα και Μοχάμεντ Σακέρ Ελ-Μαρκάμπι. Οι δυο υπουργοί είχαν συμφωνήσει τότε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας.

ot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook