Παράσταση διαμαρτυρίας για τους εποχικά εργαζόμενους του αεροδρομίου Χανίων – Δεν παίρνουν ούτε επίδομα ανεργίας

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στις 7/12 από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και εποχικά εργαζόμενους του αεροδρομίου έξω από την Αντιπεριφέρεια Χανίων και συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη από μέλη της Διοίκησης του Σωματείου. Στη συζήτηση από την πλευρά του Σωματείου τέθηκε το οξυμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι μετά την απόρριψη από τον ΟΑΕΔ, των αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας. Επίσης παραδόθηκε στον Αντιπεριφερειάρχη το υπόμνημα του Σωματείου που αναφέρεται στο πρόβλημα και στις απαιτήσεις και διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί συνάντηση του Σωματείου με την εργοδοσία της εταιρείας ΚΑΕ στο
αεροδρόμιο, όπου επίσης κατατέθηκε το υπόμνημα. Και στις 2 συναντήσεις από την πλευρά του Σωματείου ζητήθηκε να ασκηθούν πιέσεις ώστε να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι.

Απαιτούμε τώρα να διασφαλιστεί εισόδημα χωρίς καμία καθυστέρηση και προϋπόθεση για όλους τους εποχικά εργαζόμενους που πλέον είναι άνεργοι.

Οι εποχικά εργαζόμενοι όλο αυτό το διάστημα ζούμε στην κυριολεξία σε μεσαιωνικές συνθήκες. Παλεύουμε καθημερινά για την επιβίωσή μας με χαμηλότερα, λιγότερα ή και καθόλου εισοδήματα φέτος. Τα επιδόματα πείνας (όσοι τα πήραν) που μοίρασε η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2020 δεν έφτασαν φυσικά ούτε για τα απολύτως απαραίτητα καθώς οι υποχρεώσεις “τρέχουν” κανονικά σα να μη συμβαίνει τίποτα (ενοίκια, λογαριασμοί, φόροι κλπ).

Μέσα σε όλη αυτή την πραγματικά άθλια κατάσταση που βιώνουμε ήρθε πρόσφατα να προστεθεί και το κερασάκι στην τούρτα. Σε εποχικά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις του αεροδρομίου Χανίων, που δούλεψαν το πολύ 3 μήνες και ενώ φέτος εκδόθηκε σχετική διάταξη που προβλέπει την χορήγηση του ταμείου ανεργίας σε εργαζόμενους που συμπλήρωσαν μόλις 50 ένσημα, ο ΟΑΕΔ απέρριψε τις αιτήσεις για χορήγησή του. Η αιτιολογία είναι ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες 12μηνης λειτουργίας όπως είναι τα ΚΑ.Ε Α.Ε (Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών) φέτος δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εποχικότητας. Ας μας απαντήσουν οι κύριοι της κυβέρνησης και της εργοδοσίας πως θα ζήσουν οι εργαζόμενοι με 3 μηνιάτικα για όλο το χρόνο.

Επιπλέον υπάρχουν εργαζόμενοι που απασχολούνται ως εποχικοί σε εταιρίες 12μηνης λειτουργίας σε μεγάλους TourOperators, όπως η «TUI» αλλά και σε τουριστικά γραφεία, εταιρίες Handling, rent a car κ.α, όπου δεν προσελήφθησαν καθόλου τη φετινή σαιζόν και δεν δικαιούνται ούτε το εποχικό επίδομα αλλά ούτε και τα επιδόματα ειδικού σκοπού.

Απαιτούμε τώρα να διασφαλιστεί εισόδημα χωρίς καμία καθυστέρηση και προϋπόθεση για όλους τους εποχικά εργαζόμενους που πλέον είναι άνεργοι. Φέτος δουλέψαμε σε πρωτόγνωρες συνθήκες, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς αφού στο όνομα του “ανοίγματος” του Τουρισμού τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν κουρελόχαρτα. Όπως και σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας έτσι και στο αεροδρόμιο των Χανίων είδαμε τους μήνες αιχμής της σεζόν, τα αεροπλάνα να έρχονται και να φεύγουν με 100% πληρότητα, να στοιβάζονται οι επιβάτες στην κυριολεξία ο ένας πάνω στον άλλο, τα gate μέχρι και τον Οκτώβρη να είναι ασφυκτικά γεμάτα χωρίς να είναι δυνατόν να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα, τα τεστ για covid19 στις αφίξεις να είναι απειροελάχιστα σε σχέση με τον όγκο των τουριστών που κατέφτασαν στο νομό μας.

Αυτά φυσικά η κυβέρνηση τα έκανε γαργάρα στο όνομα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των μεταφορών. Τα ρίχνει όλα στην ατομική ευθύνη και προσφάτως στην απαγόρευση και την καταστολή των συγκεντρώσεων και ας τηρούνται αυστηρά τα απαιτούμενα μέτρα.

Οι εργαζόμενοι όλα τα προηγούμενα χρόνια με τη δουλειά μας χτίσαμε το λεγόμενο θαύμα του Τουρισμού από το οποίο τελικά τίποτα δεν κερδίσαμε. Αντ’αυτού είδαμετους μεγάλους επιχειρηματίες να βγάζουν αμύθητα κέρδη από τη δουλειά μας, ξεζουμίζοντάς μας για ένα ξεροκόμματο. Οι εργαζόμενοι στον αντίποδα, όσοι ήμασταν τυχεροί και δουλέψαμε φέτος, είδαμε με πρόφαση τον ιό να παίρνονται νέα βάρβαρα μέτρα σε βάρος μας. Απλήρωτες υπερωρίες, κομμένα ρεπό, μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση λόγω του πολύ μειωμένου προσωπικού είναι ορισμένα από αυτά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πριν τον Ιούνη, σχεδόν σε όλες τις εταιρείες του αεροδρομίου, υπήρχαν βάρδιες που τις κάλυπταν ένας ή δύο εργαζόμενοι που έτρεχαν για τα πάντα.

Αλλά και μετά που αυξήθηκε η κίνηση οι προσλήψεις ήταν ελάχιστες. Το σχέδιο κυβέρνησης, ΕΕ και εργοδοτών για τα αεροδρόμια ήταν απλό “Ελάχιστες προσλήψεις, εργαζόμενοι πασπαρτού που θα τρέχουν για τα πάντα, γεμάτα αεροπλάνα και αεροδρόμια από τουρίστες χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο προστασίας της δημόσιας Υγείας, για τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία τηςFRAPORT, της TUI, της AEGEAN, της RYANAIR, της SWISSPORT, της GOLDAIRκαι όλων των υπόλοιπων μεγάλων ομίλων”.

Την ίδια ώρα οι άνεργοι ιδιαίτερα στους κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό έφτασαν φέτος σε δραματικά επίπεδα. Γίνεται πλέον πιο καθαρό ότι και την ανάπτυξη και τη κρίση την πληρώνουμε εμείς. Έγινε ακόμη πιο καθαρό πως το μόνο που ενδιαφέρει τη κυβέρνηση είναι η διασφάλιση των κερδών των ομίλων στους κλάδους του Τουρισμού και των Μεταφορών. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα με τη προκλητική χρηματοδότηση ξενοδόχων, της AEGEAN, των εφοπλιστών και άλλων την ίδια στιγμή που για τους εργαζόμενους και τους ανέργους δεν διασφαλίστηκαν ούτε τα βασικά. Γίνεται ακόμη πιο προκλητικό αν αναλογιστεί κανείς πως αυτά είναι χρήματα από τις δικές μας τσέπες αφού το 95% των εσόδων είναι από τη φορολογία του λαού.

Μάλιστα το μόνο μέτρο που πήρε η κυβέρνηση και αφορά τους εργαζόμενους την περίοδο της πανδημίας είναι το τερατούργημα που φέρνει για ψήφιση και αφορά τη θέσπιση του 10ώρου, τις απλήρωτες υπερωρίες, το φακέλωμα όσον αγωνίζονται για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ζωής.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ