Πανελλαδικές: Πώς γίνεται η βαθμολόγηση των γραπτών – Ο πρόεδρος του βαθμολογικού κέντρου Χανίων εξηγεί

πανελλαδικές-πώς-γίνεται-η-βαθμολόγη-1702249

Στο Zarpa Radio 89.6 και την Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε, λίγο πριν την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων, o κ. Γιώργος Γώγουλος, σύμβουλος Πληροφορικής και πρόεδρος του 56ου βαθμολογικού κέντρου Χανίων.

Για πολλοστή φορά, εκπαιδευτικοί από τα Χανιά αλλά και το Ρέθυμνο θα κληθούν να βαθμολογήσουν γραπτά μαθητών από όλη τη χώρα, με το κέντρο να ξεκινάει τη λειτουργία του στις 2 Ιουνίου:

«Το κέντρο λειτουργεί εδώ και δεκαετίες, νομίζω από το 1993-94. Υπάρχει άλλο ένα βαθμολογικό κέντρο στο Ηράκλειο. Επιδίωξη όλων μας είναι να κρατηθεί η διαδικασία ψηλά και σε όλα τα βαθμολογικά κέντρα γίνεται καλή δουλειά βάσει συγκεκριμένων οδηγιών«, είπε ο κ. Γώγουλος, προτού υπενθυμίσει τον τρόπο με τον οποίο βαθμολογούνται τα γραπτά:

«Δημιουργούνται φάκελοι των 30 τετραδίων τυχαία και στη συνέχεια ανατίθενται σε βαθμολογητές. Ο βαθμολογητής βάζει βαθμό και αυτός καλύπτεται. Στη συνέχεια ο φάκελος δίδεται σε δεύτερο βαθμολογητή που και αυτός βάζει βαθμό και ο φάκελος παραδίδεται στη γραμματεία. Ο τελικός βαθμός βγαίνει από τον μέσο όρο των δύο. Αν όμως η απόκλιση είναι μεγαλύτερη από 12μόρια στα 100, πάει για αναβαθμολόγηση από τρίτο εκπαιδευτικό και ο τελικός βαθμός θα είναι ο μέσος όρος των δύο υψηλότερων βαθμών ανάμεσα στους τρεις βαθμολογητές. Οι βαθμοί αναμένεται να φτάσουν στα σχολεία την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. «.

Το βαθμολογικό κέντρο στα Χανιά δεν εξετάζει γραπτά των Χανιωτών μαθητών. Το υπουργείο μέσω αλγορίθμου κατανέμει τα γραπτά από τα σχολεία όλης της χώρας σε βαθμολογικά κέντρα που βρίσκονται σε άλλες περιοχές. Ο κ. Γόγουλος αναφέρθηκε στη διαδικασία αυτή, η οποία στόχο έχει τη διαφύλαξη της αμεροληψίας στη βαθμολόγηση:

«Περίπου 1500 γραπτά θα λάβουμε εμείς φέτος. Θα βαθμολογηθούν από συναδέλφους των Χανίων κυρίως, αλλά και κάποιους από το Ρέθυμνο. Τα γραπτά που θα λάβουμε μπορεί να είναι από οπουδήποτε, κυρίως από την ηπειρωτική χώρα. Δεν συνηθίζεται να πηγαίνουν γραπτά από νησιά σε νησιά για λόγους ευκολίας μεταφοράς. Τα γραπτά δεν έχουν διακριτικά στοιχεία, ενώ οι βαθμολογητές δεν ξέρουν ούτε τα ονόματα των μαθητών, ούτε και από που έχει έρθει το γραπτό. Από τις 2 Ιουνίου και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, όλα φυλάσσονται  και κανείς δεν μπαίνει στο κέντρο χωρίς άδεια. Κανένα γραπτό δεν βγαίνει έξω από το βαθμολογικό κέντρο«, τόνισε ο πρόεδρός του.

Εκτός από τη βαθμολόγηση, το κέντρο έχει και άλλον έναν ρόλο κατά τη διάρκεια των εξετάσεων:

«Αναλαμβάνει και τον ρόλο του εξεταστικού κέντρου για μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Είναι μια διαδικασία που κάθε χρόνο απαιτεί από όλους τους συμμετέχοντες ιδιαίτερη υπευθυνότητα, γιατί για τα παιδιά αυτά αναφέρεται αναλυτικά στις γνωματεύσεις του ΚΕΔΑΣΥ που προσκομίζουν, ποια είναι τα στοιχεία που μπορεί να τους δημιουργήσουν πρόβλημα στην εξέταση και στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τους μαθητές και να ελαχιστοποιήσουμε το άγχος», δήλωσε ο κ. Γόγουλος.

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις εδώ και δύο δεκαετίες τουλάχιστον αποτελούν έναν θεσμό που σε μεγάλο βαθμό ορίζει το μέλλον πολλών νέων ανθρώπων. Οι μαθητές υπόκεινται σε υπέρμετρο άγχος, ταυτόχρονα όμως η διαδικασία απαιτεί ιδιαίτερη υπευθυνότητα και από τους καθηγητές που βρίσκονται στην άλλη πλευρά – εκείνη που βάζει τους βαθμούς και που πρέπει με αντικειμενικότητα και ακέραια να αποδώσει τα του… μαθητή τω μαθητή. Πράγμα που επισήμανε και ο πρόεδρος του βαθμολογικού  κέντρου Χανίων:

«Οι εξετάσεις αφορούν τους μαθητές που είναι οι κύριοι συμμετέχοντες, τις οικογένειές τους που βιώνουν αυτή τη διαδικασία και ουσιαστικά όλη την κοινωνία μας. Μέσα από αυτό έχουμε την εξέλιξη, οι μαθητές μας θα μπουν σε χώρους γνώσης για να μπορέσουν στη συνέχεια να είναι άξιοι πολίτες. Στα Χανιά, έχουμε ένα ενθαρρυντικό και δημιουργικό κλίμα, αλλά και αίσθηση ευθύνης απέναντι σε αυτό που θα αντιμετωπίσουμε και θέλω να ευχαριστήσω εκ των προτέρων τους συναδέλφους που θα συνεργαστούμε φέτος για να φέρουμε εις πέρας αυτή τη δύσκολη διαδικασία».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook