Παναγιώτης Δημητράς: Ποιος είναι ο «εθνικός μηνυτής» που κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος μέσω ΜΚΟ για μετανάστες

παναγιώτης-δημητράς-ποιος-είναι-ο-εθ-1703536

Ο Παναγιώτης Δημητράς, που κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ήταν συνιδρυτής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ – Greek Helsinki Monitor) και πλέον είναι εκπρόσωπός του. Ωστόσο, η Διεθνής Ομοσπονδία Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χρεοκόπησε λόγω οικονομικού σκανδάλου και διαλύθηκε την 27η Νοεμβρίου του 2007.

Τα μέλη της, – διάφορες ΜΚΟ από όλο τον κόσμο – έβαλαν λουκέτο. Εξαίρεση ήταν μόνο μία ΜΚΟ. Αυτή του Παναγιώτη Δημητρά. Στην ιστοσελίδα αναφέρεται ότι πρόκειται για έναν φορέα που ασχολείται με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Βαλκάνια. Το Greek Helsinki Monitor δηλώνει ότι είναι μέλος μίας σειράς οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υπεράσπιση μεταναστών και προσφύγων. Δεν αναφέρεται σε ευρέως γνωστούς οργανισμούς – μάλιστα οι ιστοσελίδες ορισμένων είναι εκτός λειτουργίας.

Οι μηνύσεις και οι καταγγελίες

Ο Παναγιώτης Δημητράς τα τελευταία χρόνια απασχόλησε τη δημοσιότητα μοιράζοντας μηνύσεις και καταγγελίες. Ως τον Ιούλιο του 2019 είχε καταθέσει κατά δική του δήλωση, 5.000 μηνύσεις, για τα – κατά τη γνώμη του – ρατσιστικά εγκλήματα που είχαν διαπράξει είτε το ελληνικό κράτος, είτε επώνυμοι Έλληνες με δημόσιο λόγο.

Είχε χαρακτηρίσει την Φώφη Γεννηματά ακροδεξιά εθνικίστρια και τη ΝΔ ναζιστικό κόμμα, ενώ είχε μηνύσει τον Αντώνη Σαμαρά, τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο και άλλους

Το θέμα έφτασε στη Βουλή, έπειτα από ερώτηση του βουλευτή Χριστόφορου Μπουτσικάκη. Σύμφωνα με τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα ο Παναγιώτης Δημητράς έχει υποβάλει μηνύσεις στα πρωτοδικεία Αθηνών, Αιγαίου, Αν. Κρήτης, Β. Αιγαίου, Δ. Μακεδονίας, Δωδεκάνησου, Εύβοιας, Θεσσαλονίκης, Θράκης, Ιωαννίνων, Καλαμάτας, Κέρκυρας, Κρήτης, Λαμίας, Λάρισας, Ναυπλίου, Πατρών και Πειραιά. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις μία μήνυση στρέφεται κατά πολλών προσώπων.

Η έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (31/5), στο στόχαστρο της Εισαγγελίας μπήκε ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των συμφωνιών του Ελσίνκι και άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων, Παναγιώτης Δημητράς.

Κατόπιν έρευνας που διέταξε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής καταπολέμησης μαύρου χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης συντάχθηκε πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο ο Παναγιώτης Δημητράς φέρεται να ελάμβανε χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκούς και άλλους φορείς για την υποστήριξη των σκοπών των ΜΚΟ, όμως να τις διέθετε σε άλλους σκοπούς.

Όπως προκύπτει από το πόρισμα της Αρχής, το οποίο έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ο Παναγιώτης Δημητράς φέρεται να έχει διαπράξει αδικήματα κακουργηματικής φύσης και γι’ αυτό ζητείται να λογοδοτήσει για απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σημειώνεται πως δόθηκε διαταγή δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων του Παναγιώτη Δημητρά όπως και των ΜΚΟ που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του.

Παναγιώτης Δημητράς – Πώς παρουσιάζεται ο ίδιος

Σύμφωνα με το βιογραφικό, που έχει αναρτήσει ο ίδιος στην ιστοσελίδα του, ο Παναγιώτης Δημητράς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος ΑΣΟΕΕ, με μεταπτυχιακές σπουδές και Διδακτορικό στο Harvard University των ΗΠΑ. Υπήρξε λέκτορας στα αμερικανικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα American College in Greece, University of Maryland και University of Laverne, και μεταξύ 1989-1992 Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), από όπου «υποχρεώθηκε σε παραίτηση λόγω της ενασχόλησής του με τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Ελλάδα». Συνέγραψε το δίτομο έργο «Πολιτικός Περίγυρος, Κόμματα και Εκλογές στην Ελλάδα» (Αθήνα: Λύχνος, 1991).

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) το 1992, του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) το 1993, του οποίου είναι από την αρχή μέχρι σήμερα Εκπρόσωπος, καθώς και της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.) το 2010, της οποίας είναι μέλος της Γραμματείας μέχρι σήμερα. Είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Εκτέλεση των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (EIN) από το 2018, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας (EHF) μεταξύ 2014 – 2020, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Παγκόσμιας Συμμαχία Κατά του Ψηφιακού Μίσους και Εξτρεμισμού (GAADHE) καθώς και τέλος μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT) από το 2004.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα: Η σκοτεινή πλευρά της Ελληνικής Δημοκρατίας» (εκδόσεις τυπωθήτω-αντιρρήσεις, 2007) και «Οι ρατσιστικές διακρίσεις στην Ελλάδα στο μικροσκόπιο του ΟΗΕ» (εκδόσεις Επίκεντρο, 2016).

Ο Παναγιώτης Δημητράς ήταν συνιδρυτής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) και της Ελληνικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) το 1992. Έκτοτε είναι Εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ. Το 2010, ήταν επίσης συνιδρυτής της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.) και από τότε είναι μέλος της Γραμματείας της ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.

Από το 2012 είναι μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Οργάνωσης κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Από το 2018 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εφαρμογής των Αποφάσεων του ΕΔΔΑ (EIN). Από το 2023 είναι μέλος της Διευθύνουσας Επιτροπής της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά του Ψηφιακού Μίσους και Εξτρεμισμού (GAADHE). Είναι συνδιαχειριστής του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων. Το 2007 εξέδωσε στα ελληνικά το βιβλίο «Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα: η σκοτεινή πλευρά της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Πήρε Πτυχίο στα Οικονομικά από την Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ)το 1975, καθώς και Master στη Δημόσια Διοίκηση (MPA) το 1977 και Διδακτορικό (Ph.D.) στην Πολιτική Οικονομία και στις Πολιτικές Επιστήμες το 1979 από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook