Ουχάν: O ΠΟΥ «αθωώνει» τον παγκολίνο – «Απίθανο το σενάριο διαρροής από εργαστήριο»

ουχάν-o-που-αθωώνει-τον-παγκολίνο-1175843

Νέες πληροφορίες για την πανδημία του κορονοϊού έφεραν στο «φως» οι έρευνες της αποστολής του ΠΟΥ στη Ουχάν. Οι ειδικοί εμπειρογνώμονες εδώ και έναν μήνα αναζητούσαν στοιχεία για την προέλευση της Covid-19 στην Κινεζική πόλη όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός στα τέλη του 2019.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Τρίτη (9/2) οι εκπρόσωποι του ΠΟΥ, δήλωσαν ότι ο κορονοϊός κυκλοφορούσε γενικώς στην Ουχάν και όχι μόνο στην αγορά θαλασσινών και ενδεχομένως ο ιός να μην ξεκίνησε από εκεί το ταξίδι του.

«Τα στοιχεία που συλλέξαμε έδειξαν κλασική διασπορά ιού πριν από πανδημία, σε διάφορα σημεία, τόσο στην αγορά θαλασσινών της Ουχάν όσο, όμως και αλλού,» είπε ο Πίτερ Μπεν Έμπαρεκ, Διευθυντής του Προγράμματος του ΠΟΥ με ειδίκευση στην ασφάλεια των τροφίμων και στις νόσους των ζώων.

«Δείγματα ασθενών από την αγορά θαλασσινών της Ουχάν δείχνουν ότι εκεί όντως υπήρξε ένα επίκεντρο εξάπλωσης του ιού. Είναι ακόμη ασαφές το πώς έφτασε στην αγορά ο ιός, βάσει των υπαρχόντων δεδομένων. Όμως πρέπει να υπήρχαν ήδη στην πόλη και άλλα επίκεντρα εκτός της αγοράς αυτής, και σε άλλες αγορές, όπως δείχνουν τα ιολογικά δεδομένα», δήλωσε ο Κινέζος εμπειρογνώμονας.

Σύμφωνα μάλιστα με τον καθηγητή Liang Wannian, εμπειρογνώμονα στην Επιτροπή Υγείας της Κίνας, δεν υπάρχει ένδειξη για την εξάπλωση του Sars-Cov-2 στον πληθυσμό πριν από τον Δεκέμβριο του 2019 και δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να καθοριστεί εάν είχε εξαπλωθεί στο Ουχάν πριν από τον Δεκέμβριο του 2019.

«Αθώος» ο παγκολίνος

Όσον αφορά το πώς ξεκίνησε η μετάδοση του ιού, οι επιστήμονες τόνισαν πως «Οι νυχτερίδες και οι παγκολίνοι βρέθηκαν να φέρουν ιούς που θεωρούνται κορoνοϊοί, ωστόσο εκείνοι οι ιοί που εντοπίστηκαν σε αυτά τα ζώα δεν ταυτίζονται με τον SARS-CoV-2 ώστε να δείξουν ότι μεταδόθηκε απ’ ευθείας από αυτά. Μπορεί άλλα είδη ζώων, όπως αιλουροειδή, να συμμετείχαν στην αλυσίδα μετάδοσης, αλλά η παρούσα έρευνα δεν έχει αρκετά στοιχεία για να βεβαιώσει κάτι τέτοιο».

«Εξαιρετικά απίθανο» το σενάριο διαρροής από εργαστήριο

Η υπόθεση διαρροής του ιού από εργαστήριο είναι εξαιρετικά απίθανη και δεν θα απαιτήσει περαιτέρω μελέτη ως μέρος της εργασίας τους στη μελέτη της προέλευσης του ιού, ξεκαθάρισε ο Διευθυντής του Προγράμματος του ΠΟΥ.

Μάλιστα, αυτό που ο ίδιος προτείνει στην κατεύθυνση της συνέχισης των ερευνών, είναι η ανάλυση νέων υλικών, συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων από τράπεζες αίματος που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό παλαιότερων περιπτώσεων στην Κίνα.

Πηγή: newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook