Όταν μια φιλία τελειώνει – Πώς να διαχειριστούμε τον πόνο και να προχωρήσουμε

όταν-μια-φιλία-τελειώνει-πώς-να-διαχε-1697470

Οι χωρισμοί φιλίας δεν είναι εύκολοι. Αλλά το να αναλογιστείτε πώς σας επηρέασε η απώλεια μιας φιλίας, να δώσετε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα και να μιλήσετε με αυτούς που εμπιστεύεστε μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την απώλεια.

Ένας χωρισμός φιλίας πονάει, μερικές φορές περισσότερο από το τέλος μιας ρομαντικής σχέσης. Μπορεί να απομακρυνθήκατε από τον φίλο σας, να είχατε μια διαφωνία ή να βιώσατε μια οδυνηρή κατάσταση.

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται συνεχώς τι πήγε στραβά ή τι θα μπορούσαν να είχαν κάνει διαφορετικά. Είναι φυσικό να αναρωτιέστε για αυτά τα πράγματα, αλλά μερικές φορές γίνεται συχνή ενασχόληση με το πόσο σας λείπει ο φίλος σας.

Ο αναστοχασμός για τις χαμένες φιλίες είναι μέρος της διαδικασίας επούλωσης, αλλά γίνεται δύσκολο να προχωρήσετε μπροστά αν έχετε “εμμονή” με αυτό. Το να μάθετε να σταματάτε να σκέφτεστε υπερβολικά τον χωρισμό μιας φιλίας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε την εστίαση και να ατενίσετε το μέλλον με μια νέα προοπτική.

Πώς να προχωρήσετε μετά από έναν χωρισμό φιλίας

1. Εξασκηθείτε στον διαλογισμό της ενσυνειδητότητας

Ο διαλογισμός και η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας μπορούν να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε το μυαλό σας και να σταματήσετε να αναπολείτε το παρελθόν.

Αν δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε τη χαμένη σας φιλία, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε τον διαλογισμό ενσυνειδητότητας για να επαναπροσδιορίσετε τις σκέψεις σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε επίγνωση των αισθήσεών σας, επιτρέποντάς σας να παρατηρήσετε το παρόν και να σταματήσετε τις εμμονικές σκέψεις.

2. Μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε

Η αδειούχος θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας Angela Sitka, LMFT, προτείνει να μιλήσετε με κάποιον που εμπιστεύεστε για να σας βοηθήσει να σταματήσετε να σκέφτεστε υπερβολικά για μια χαμένη φιλία.

Η ίδια εξηγεί ότι επειδή οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται πάντα το κενό που μπορεί να αφήσει μια διάλυση φιλίας, είναι σημαντικό να “επικοινωνήσετε τις ανάγκες σας στους άλλους με μια ανοιχτή πρόσκληση για τους αγαπημένους σας να παρέμβουν και να σας υποστηρίξουν”.

Η συζήτηση με έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε αυτό που συνέβη. Μπορείτε να τους ξεσπάσετε και να ακούσετε τις συμβουλές ή τα σχόλιά τους για να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα.

Σκεφτείτε να μιλήσετε με κάποιον που δεν είναι κοινός φίλος του ατόμου για το οποίο μιλάτε για να αποφύγετε το δράμα ή την περιττή δυσφορία.

Αν δεν αισθάνεστε άνετα να μιλήσετε με κάποιον άνθρωπο της ζωής σας, μπορεί να σας βοηθήσει ένας ψυχολόγος. Θα σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τον χωρισμό και να ανακαλύψετε τρόπους για να προχωρήσετε μπροστά.

Η Sitka εξηγεί: “Ένας εξειδικευμένος θεραπευτής σχέσεων μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε ένα κλείσιμο για τον εαυτό σας, αλλά και να σας δώσει ιδέες που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας για μελλοντικές φιλίες”.

3. Σταματήστε να κοιτάζετε πράγματα που σας τους θυμίζουν

Το να κοιτάζετε συνεχώς πράγματα που σας θυμίζουν το άτομο μπορεί να κάνει πιο δύσκολη τη συνέχιση της ζωής σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να μαζέψετε δώρα, φωτογραφίες και οτιδήποτε άλλο σας εμποδίζει να επικεντρωθείτε στο παρόν.

4. Δώστε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα

Η Becca Smith, LPC και επικεφαλής κλινικός υπεύθυνος της Basepoint Academy, λέει ότι είναι καλύτερο να “παραμείνετε θετικοί και να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας”. Η εστίαση στη φροντίδα των σωματικών και συναισθηματικών σας αναγκών μπορεί να σας βοηθήσει να προχωρήσετε μπροστά. Θα σας βοηθήσει να θυμάστε ότι μπορείτε να ευδοκιμήσετε και χωρίς τη συγκεκριμένη φιλία.

Όταν εστιάζετε στον εαυτό σας, μπορεί να σας βοηθήσει να διώξετε τον χαμένο φίλο από το μυαλό σας. Μπορεί να σε βοηθήσει να χτίσεις την αυτοεκτίμησή σου και να δεις ότι θα είσαι εντάξει και χωρίς αυτό το άτομο.

Για να δώσετε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα μπορείτε να σκεφτείτε:

  • να τρώτε υγιεινά τρόφιμα
  • να κοιμάστε αρκετά
  • να γυμνάζεστε
  • να εστιάζετε στα ενδιαφέροντα και τα χόμπι σας

5. Δημιουργήστε νέες συνήθειες και αναμνήσεις

Όταν είστε κοντά σε κάποιον, μπορεί να μην έχετε δοκιμάσει νέα πράγματα ή να μην έχετε βγει από τη ζώνη άνεσής σας.

Χωρίς να το συνειδητοποιείτε, οι φιλίες μπορεί να σας κρατήσουν πίσω καθώς εφησυχάζετε. Αν αυτή η φιλία τελειώσει, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως ευκαιρία για να δημιουργήσετε νέες συνήθειες και να χτίσετε νέες αναμνήσεις.

6. Αλλάξτε τη νοοτροπία σας σχετικά με τα λάθη σας

Κανείς δεν είναι τέλειος, ούτε κι εσείς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κατηγορείτε τον εαυτό σας για ό,τι πήγε στραβά. Η Dr. Fern Kazlow εξηγεί: “Ενώ είναι πολύτιμο να αναλάβετε την ευθύνη για το δικό σας ρόλο στο χωρισμό, μην δημιουργείτε μια ιστορία που σας κολλάει ή σας παρουσιάζει με τρόπο που σας μειώνει”.

Αν αλλάξετε νοοτροπία και δείτε τα λάθη σας ως μαθήματα αντί για λύπη, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να προχωρήσετε μπροστά. Τα μαθήματα μπορούν να σας διδάξουν πώς να συμπεριφέρεστε σε μελλοντικές φιλίες για να αποφύγετε την προδοσία ή την απομάκρυνση.

Η αλλαγή της νοοτροπίας σας συχνά απαιτεί να συγχωρήσετε τον εαυτό σας. Αν κατηγορείτε τον εαυτό σας για ό,τι πήγε στραβά, πρέπει να μάθετε να αποδέχεστε την εμπειρία, επειδή δεν μπορείτε να αλλάξετε αυτό που συνέβη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα λάθη σας ως ευκαιρία μάθησης για να γίνετε καλύτεροι φίλοι σε μελλοντικές καταστάσεις.

7. Βρείτε μια λύση όταν μπορείτε

Οι χωρισμοί στις φιλίες είναι δύσκολοι επειδή δεν υπάρχει πάντα λύση. Αν το άλλο άτομο είναι πρόθυμο, αναζητήστε απαντήσεις για το τι συνέβη και γιατί η σχέση σας απομακρύνθηκε.

Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε ένα τέλος, να ζητήσετε συγγνώμη ή να εκφράσετε τα συναισθήματά σας και να προχωρήσετε μπροστά.

8. Γράψτε για τα συναισθήματά σας

Το να γράψετε για τα συναισθήματά σας μπορεί να σας βοηθήσει να απελευθερώσετε τον πόνο και τη σύγχυση που συνδέονται με αυτά.

Σκεφτείτε να γράψετε όλα όσα σκέφτεστε, αισθάνεστε και κάνετε. Μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τον εαυτό σας και να αφήσετε την αρνητικότητα.

9. Κάντε ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σύμφωνα με μια μικρή αυστραλιανή μελέτη του 2022, η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε σύγκριση, χαμηλή αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη.

Σκεφτείτε να κάνετε ένα διάλειμμα από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για περίπου 1 έως 4 εβδομάδες. Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά η αποφυγή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε χρόνο για δραστηριότητες που σας ευχαριστούν ή να επικεντρωθείτε στην αυτοφροντίδα.

Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε το χρόνο σας μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επικεντρωθείτε στην κοινότητά σας ή να βοηθήσετε όσους έχουν ανάγκη. Συχνά, το να βοηθάμε τους άλλους και να περνάμε χρόνο στην κοινότητά μας μπορεί να μας υπενθυμίσει ότι δεν είμαστε μόνοι και να μας δώσει μια αίσθηση σύνδεσης.

Αν δεν είστε έτοιμοι να απομακρυνθείτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχετε επίσης τη δυνατότητα να κάνετε προσωρινή σίγαση του προφίλ τους. Αυτό μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να δείτε μελλοντικές αναρτήσεις στη σελίδα τους.

Τερματισμός φιλίας έναντι ρομαντικής σχέσης

Ο χωρισμός μιας φιλίας μπορεί να είναι πιο δύσκολος από τον τερματισμό μιας ρομαντικής σχέσης. Μπορείτε να θεραπευτείτε από τον πόνο και να γίνετε πιο δυνατοί, αλλά χρειάζεται χρόνος και αυτοφροντίδα. 2023 έρευναΤο Trusted Source δείχνει ότι οι φιλίες των ενηλίκων είναι απαραίτητες και μπορούν να προβλέψουν την ευημερία καλύτερα από τις οικογενειακές σχέσεις.

Ορισμένοι από τους λόγους για τους οποίους το τέλος μιας φιλίας είναι πιο δύσκολο από μια ρομαντική σχέση περιλαμβάνουν τα εξής

Διαφορετικοί ορισμοί και προσδοκίες

Στις ρομαντικές σχέσεις, οι προσδοκίες είναι πιο καθορισμένες. Είναι επίσης πιο πιθανό να δηλώσετε τις ανάγκες σας και να εκφράσετε τις φωνές σας όταν νιώθετε παραμελημένοι. Δεν είναι πάντα το ίδιο για μια φιλία.

Όταν ο ένας από τους φίλους φοβάται να επικοινωνήσει τα προβλήματά του, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απομάκρυνση. Ενώ ο φίλος που αισθάνθηκε παραμελημένος ξέρει τι συνέβη, ο δεύτερος φίλος μπορεί να μείνει με την απορία για το πού έκανε λάθος.

Δεν ξέρει πώς να μιλήσει γι’ αυτό

Όταν οι φιλίες τελειώνουν εξαιτίας της απομάκρυνσης, αυτό δεν περιλαμβάνει πάντα μια συζήτηση για το κλείσιμο. Μπορεί να μην ξέρετε αν πρέπει να το συζητήσετε ή πώς να το αντιμετωπίσετε αν το κάνετε.

Η συζήτηση γι’ αυτό σας κάνει επίσης ευάλωτους, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε πράγματα που δεν θέλετε να ακούσετε. Από την άλλη πλευρά, ένας ρομαντικός χωρισμός συνήθως περιλαμβάνει μια συζήτηση που επιτρέπει το κλείσιμο.

Μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερη ντροπή

Οι ενήλικες τείνουν να πιστεύουν ότι θα πρέπει να έχουν καταλάβει τις φιλίες, επειδή γνωρίζουμε τη σημασία που έχει να τις εκτιμάμε. Όταν δεν τα καταφέρνετε, μπορεί να νιώθετε ντροπή που δεν μπορέσατε να τα καταφέρετε. Μπορεί να νιώσετε ότι κάνατε κάτι λάθος αν δεν μπορέσατε να διατηρήσετε τη φιλία.

Μερικές φορές μπορεί να νομίζετε ότι είστε ο μόνος που αγωνίζεται. Αν συμβεί αυτό, είναι πιο πιθανό να κρατήσετε τα συναισθήματά σας για τον εαυτό σας απ’ ό,τι θα κάνατε με έναν ρομαντικό χωρισμό. Η ντροπή σας και ο φόβος σας να μιλήσετε με άλλους μπορεί να σας κάνει να νιώθετε απομονωμένοι.

Οι όροι του χωρισμού στη φιλία δεν είναι τόσο ξεκάθαροι

Όταν τερματίζετε μια ρομαντική σχέση, οι όροι είναι γενικά αρκετά ξεκάθαροι. Αν εσείς και ο πρώην σας αποφασίσετε να παραμείνετε σε επαφή, μπορείτε να το συζητήσετε αυτό κατά τη διάρκεια του χωρισμού. Με έναν χωρισμό φιλίας, αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Όταν σταματάτε να είστε φίλοι, πιθανότατα δεν θα συζητήσετε αν θα συνεχίσετε να επικοινωνείτε σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Δεν συζητάτε πάντα για το πώς θα χειριστείτε ομαδικές καταστάσεις, γεγονός που οδηγεί σε δυνητικά αμήχανες εμπειρίες.

Με την αποστασιοποίηση και τον διαχωρισμό ως επιλογές, είναι δύσκολο να ξέρεις με σιγουριά αν δεν το έχετε συζητήσει. Αν είναι δυνατόν, σκεφτείτε να επικοινωνήσετε τους όρους που μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή για να μειώσετε τις άβολες εμπειρίες, ειδικά αν έχετε κοινούς φίλους.

Η θλίψη για μια τελειωμένη φιλία μπορεί να είναι απροσδόκητη

Ο ορισμός του τι είναι αγάπη για όλους τους ανθρώπους στη ζωή μας δεν είναι εύκολος, επειδή δεν συζητείται συχνά. Μπορεί να σας εκπλήσσει επειδή γνωρίζετε ότι οι ρομαντικοί χωρισμοί προκαλούν θλίψη και πόνο, αλλά δεν εξετάζεται τόσο συχνά στο τέλος μιας φιλίας.

Όταν η θλίψη χτυπάει, μπορεί να εκπλαγείτε με:

  • θυμό
  • θλίψη
  • μοναξιά
  • άγχος

Ποια είναι τα σημάδια για να τερματίσετε μια φιλία;

Είναι δύσκολο όταν τελειώνουν οι φιλίες, επειδή είναι τόσο πολύπλοκες και παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή σας. Η διάλυση μιας φιλίας πονάει και μπορεί να νιώθετε αιφνιδιασμένοι, αλλά συχνά υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να τελειώσει.

Αυτά τα σημάδια αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • προδοσία ή έλλειψη εμπιστοσύνης
  • συχνές παρεξηγήσεις
  • διαφορετικές αξίες
  • αλλαγή ενδιαφερόντων
  • έλλειψη επικοινωνίας
  • αίσθημα έλλειψης υποστήριξης ή αποσύνδεσης
  • καταχρηστική συμπεριφορά (σωματική ή συναισθηματική)
  • διαφωνία
  • τοξική συμπεριφορά χωρίς προσπάθειες βελτίωσης
  • αίσθημα κρίσης ή υποτίμησης

Μερικές φορές είναι δύσκολο να αντιμετωπίσετε αυτά τα σημάδια και να σκεφτείτε ότι είναι καλύτερο να τερματίσετε τη φιλία. Αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε αν η σχέση σας μπορεί ή πρέπει να σωθεί ή αν είναι καλύτερα να προχωρήσετε μπροστά.

Προσπαθήστε να δώσετε προτεραιότητα στον εαυτό σας και στην ευημερία σας όταν σκέφτεστε πώς να το χειριστείτε.

Επόμενα βήματα

Ο πόνος από τον χωρισμό μιας φιλίας είναι πραγματικός και θα χρειαστείτε χρόνο για να επουλωθείτε. Μερικές φορές είναι χειρότερος από έναν ρομαντικό χωρισμό ή μια άλλη απώλεια, οπότε προσπαθήστε να μην κατηγορείτε τον εαυτό σας που περνάει δύσκολα.

Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες εν μέσω της απώλειας ενός φίλου, δεν είστε μόνοι. Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την απώλεια:

  • μιλήστε με ένα άτομο που εμπιστεύεστε
  • βάλτε πρώτα την ευημερία σας
  • απευθυνθείτε σε επαγγελματία ψυχικής υγείας
  • δημιουργήστε νέες αναμνήσεις και συνήθειες
  • θέστε όρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • επικοινωνήστε ανοιχτά για να βρείτε μια λύση

Αυτές οι συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε έναν χωρισμό φιλίας και να βρείτε ξανά την ευτυχία. Μπορείτε να βρείτε άλλους φίλους και να βιώσετε τη χαρά σε νέες εμπειρίες. Μείνετε αισιόδοξοι και θα βρείτε φίλους που σας αγαπούν και σας υποστηρίζουν.

enallaktikidrasi.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook