Οσπριοσαλάτα με αρωματική λαδόσαλτσα

Οι οσπριοσαλάτες είναι από τις πιο νόστιμες επιλογές για ένα ελαφρύ γεύμα ή συνοδευτικό σε κρέατα, πουλερικά και ψάρια.

Μερίδες:6-8 Χρόνος προετοιμασίας:15′ Χρόνος μαγειρέματος:50′ Έτοιμο σε:1:5′ Χρόνος αναμονής:12 ώρες

της Ντίνας Νικολάου

Υλικά
150γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα για τουλάχιστον 6 ώρες
150γρ. φασόλια ξερά, ψιλά, μουλιασμένα για τουλάχιστον 6 ώρες
150γρ. φακές
150γρ. φασόλια μαυρομάτικα
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 μικρά καρότα, ψιλοτριμμένα
1 πιπεριά Φλωρίνης, χοντροτριμμένη
2 πιπεριές κέρατο, χοντροτριμμένες ή ψιλοκομμένες
½ ματσάκι μαϊντανό (μόνο φύλλα), ψιλοκομμένο
Για τη λαδόσαλτσα
100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
½ ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα)
¼ ματσάκι δυόσμο (μόνο τα φύλλα)
χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
2 κουτ. σούπας πετιμέζι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Βάζετε τα ρεβίθια, τις φακές και τα δύο είδη φασολιών σε τρεις διαφορετικές μικρές κατσαρόλες. Γεμίζετε τα τρία σκεύη με αρκετό νερό και τα βράζετε. Τα ρεβίθια χρειάζονται 50-60 λεπτά, οι φακές περίπου 35-40 λεπτά και τα φασόλια 40-50 λεπτά.

Δοκιμάζετε αν έχουν μαλακώσει (χωρίς να λιώσουν) και τα στραγγίζετε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι. Τα ξεπλένετε με άφθονο νερό και τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά.

Ετοιμάζετε τη λαδόσαλτσα: Πολτοποιείτε στο μούλτι τον μαϊντανό και τον δυόσμο με το ελαιόλαδο μέχρι να πάρετε μια κρέμα. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το πετιμέζι, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζετε το χτύπημα για 1 λεπτό ακόμα.

Σε μια μεγάλη σαλατιέρα βάζετε τα βρασμένα όσπρια, τα καρότα τις πιπεριές και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνετε, ραντίζετε με τη λαδόσαλτσα και ανακατεύετε καλά.

olivemagazine.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΑυτά είναι τα παγουρίνια της Κεραμέως | Photos
Επόμενο άρθροΚρήτη | 1.500-2.000 τεστ κορoνοϊού την ημέρα – Ξεπέρασαν τις 70 χιλιάδες συνολικά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ