Όλα στο… αρχείο – Καμία καταγγελία για θανάτους εκτός ΜΕΘ δεν συγκίνησε τη Δικαιοσύνη

Έκθετη εμφανίζεται η Δικαιοσύνη, μετά και τη νέα μελέτη του επίκουρου Καθηγητή Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Θεόδωρου Λύτρα, που διαπιστώνει ότι, όσοι νοσήσαντες με κορονοιό δεν είχαν την ευκαιρία να εισαχθούν σε ΜΕΘ, κατέληξαν στο θάνατο.

Τα νέα στοιχεία – σοκ από τη μελέτη, την οποία δημοσίευσε ο καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας, για τους θανάτους νοσηλευομένων εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε ποσοστό 98%, εκθέτουν όχι μόνο την Κυβέρνηση, τον Υπουργό Υγείας και τον Πρωθυπουργό, αλλά και τη Δικαιοσύνη, που αρχειοθέτησε δικογραφίες, για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, τις ΜΕΘ και τους θανάτους ασθενών από covid.

Σε «χωνευτήρι» καταγγελιών και μηνύσεων, για θανάτους ασθενών από covid εκτός ΜΕΘ, καταλήγει η Δικαιοσύνη, αφού σχεδόν οι περισσότερες δικογραφίες, αρχειοθετήθηκαν.

Τίποτα ποινικά επιλήψιμο δεν διαπίστωσαν οι εισαγγελείς, που χειρίστηκαν την καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, ο οποίος είχε κάνει λόγο για VIP ΜΕΘ, τον Δεκέμβριο του 2021 και στη συνέχεια κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου, επί Βασίλη Πλιώτα.

Η δικογραφία, για την ύπαρξη VIP ΜΕΘ μετά τις δημόσιες καταγγελίες που είχε κάνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος για δεκάδες κλίνες ΜΕΘ που παρέμεναν κλειστές και προορίζονταν για «VIP» ασθενείς, κατέληξε… στείρα!

Για την υπόθεση αυτή, που αρχειοθετήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, η πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου είχε παραγγείλει έρευνα, η οποία εντάχθηκε στο πλαίσιο της γενικότερης διερεύνησης για τους θανάτους από covid.

Στο αρχείο είχε καταλήξει και η μηνυτήρια αναφορά των νοσοκομειακών γιατρών στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, που είχαν καταγγείλει από τον Μάρτιο του 2021 τις τραγικές συνθήκες νοσηλείας των βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκείνης της αναφοράς, σε καθημερινή βάση δεκάδες βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι ασθενείς παρέμεναν εκτός ΜΕΘ, σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες.

Η αναφορά διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα. Ωστόσο η δικογραφία που σχηματίστηκε τέθηκε στο αρχείο, με έγκριση μάλιστα και της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Οι εισαγγελείς δεν διαπίστωσαν καμία ευθύνη αρμοδίων, παρά το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι πέθαιναν αβοήθητοι εκτός ΜΕΘ.

Όλα καλά τα βρήκε η εισαγγελική έρευνα και στην υπόθεση με τις καταγγελίες, για τα «διπλά» βιβλία του ΕΟΔΥ, που φέρονται ότι, δεν έκαναν ακριβή αποτύπωση του αριθμού των ατόμων, που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοιό.

Καμία ανακρίβεια, σφάλμα ή σύγχυση δεν εντοπίστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας στο ημερήσιο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων εκ μέρους του ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα η σχετική δικογραφία, που είχε σχηματιστεί με αφορμή δημοσιεύματα του Νοεμβρίου του 2020, επίσης να τεθεί στο αρχείο.

Ο εισαγγελέας, που διενήργησε την έρευνα, δεν διαπίστωσε ούτε ανεπάρκεια, ούτε καθυστέρηση, ή δυσλειτουργία εκ μέρους των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να μην στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Η έρευνα είχε διαταχθεί, μετά τις καταγγελίες περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα τη μη ακριβή αποτύπωση του αριθμού των ατόμων που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, το Μητρώο Ασθενών, που συστήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν ενημερωνόταν όπως έπρεπε και στον χρόνο που έπρεπε, διότι στον ΕΟΔΥ ήθελαν να φτιάξουν ένα δικό τους Μητρώο.

Η υπόθεση είχε φτάσει και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τον ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε λόγο για διατήρηση «παρασυστήματος».

Την αρχειοθέτηση της υπόθεσης είχε εγκρίνει, τότε και η Εισαγγελία Εφετών.

Το πιο εξοργιστικό όμως είναι ότι, οι καταγγελίες Γιαννάκου είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, ο οποίος με τη σειρά του είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο για fake news, σχετικά με τη δημόσια υγεία. Όπως είχε σημειώσει ο κ. Πλεύρης, οι δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ «συνιστούν άκρως προκλητική, αντικοινωνική και ποινικώς κολάσιμη συμπεριφορά με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Οι καταγγελίες του υπουργού συνέδεαν εμμέσως, πλην σαφώς τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Γιαννάκου με τη νέα διάταξη στον Ποινικό Κώδικα περί διασποράς ψευδών ειδήσεων, για θέματα δημόσιας υγείας με αφορμή και τον κορονοϊό, βάσει της οποίας προβλέπονται πλέον ποινικές διώξεις και συλλήψεις για τους «διακινητές» τέτοιων ειδήσεων και σε βάρος κυκλωμάτων αντιεμβολιαστών.

ieidiseis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ