Οι τροφές που χρειάζεσαι για να αποκτήσεις επίπεδο στομάχι και να νικήσεις το φούσκωμα στην κοιλιά

οι-τροφές-που-χρειάζεσαι-για-να-αποκτή-823794

Α. Φούσκωμα πριν την περίοδο

Πολλές γυναίκες υποφέρουν από φούσκωμα πριν από την περίοδο, στη μέση του κύκλου τους ή όταν έχουν ωορρηξία.

Τροφές για επίπεδο στομάχι:

Σπόροι: Από την 1η μέχρι τη 15η μέρα του κύκλου σου τρώγε περίπου 2 κουταλιές της σούπας σπόρους, όπως λιναρόσπορο και κολοκυθόσπορο, που συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων των οιστρογόνων σου. Στο δεύτερο μισό του κύκλου σου τρώγε περισσότερο σουσάμι και ηλιόσπορους για να ενισχύσεις την προγεστερόνη.

Σολομός: Τα υγιεινά Ω3 λιπαρά οξέα μπορεί να ελέγξουν την απελευθέρωση της προσταγλανδίνης, η οποία προκαλεί κράμπες και πόνο στην κοιλιά.

Οι τροφές που χρειάζεσαι για να αποκτήσεις επίπεδο στομάχι και να νικήσεις το φούσκωμα στην κοιλιά

ΟΧΙ Πρόχειρο φαγητό: Τα υψηλά επίπεδα αλατιού, λιπαρών και ζάχαρης επιδεινώνουν τα ορμονικά συμπτώματα και τις ενοχλήσεις στην κοιλιά.

Β. Φούσκωμα από κακά βακτήρια

Όταν δεν τρως καλά ή πάθεις γαστρεντερίτιδα, τα ανθυγιεινά βακτήρια μπορεί να αποικίσουν περισσότερο από το επιθυμητό το πεπτικό σου σύστημα προκαλώντας φούσκωμα και αέρια.

Τροφές για επίπεδο στομάχι:

Στραγγιστό γιαούρτι: Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ενεργά βακτήρια, όπως το Lactobacillus bulgaricus και Streptococcus thermophilus, που επιβιώνουν καλά στον πεπτικό σου σωλήνα.

Φρούτα του δάσους: Οι φαινόλες που περιέχονται στο μύρτιλλο και στη φράουλα μπορεί να ενισχύουν τα καλά βακτήρια συμβάλλοντας στη μείωση των φλεγμονών.

Οι τροφές που χρειάζεσαι για να αποκτήσεις επίπεδο στομάχι και να νικήσεις το φούσκωμα στην κοιλιά

Ψωμί με προζύμι: Καθώς για να φουσκώσει χρησιμοποιούνται παράγοντες ζύμωσης, είναι καλός τρόπος να προσθέσεις στη διατροφή σου βακτήρια, όπως ο Lactobacillus. Σπαράγγι, σικορέ και αγκινάρα: Είναι πλούσια σε ινουλίνη, ένα προβιοτικό που βοηθά να απορροφήσεις καλύτερα τις βιταμίνες και άλλα συστατικά.

Μήλο: Ιαπωνική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Nippon Life Science έχει δείξει πως η κατανάλωση 2 μήλων τη μέρα για 2 εβδομάδες βοηθά στην αύξηση ωφέλιμων βακτηρίων, όπως Bifidobacterium και Lactobacillus.

Ραπανάκι και καρότο: Περιέχουν ένα είδος φυτικών ινών, την αραβινογαλακτάνη, που βοηθά τα καλά βακτήρια στο έντερο να πολλαπλασιαστούν.

Όχι Ζάχαρη: Όσο περισσότερη τρως, τόσο εκτός ισορροπίας θα είναι το μικροβίωμα στην κοιλιά σου.

Κρέας και γαλακτοκομικά σε μεγάλη ποσότητα: Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ έχει δείξει πως μετά από μόλις 2 μέρες διατροφής βασισμένης σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα (μεταξύ άλλων μπέικον, μπριζόλες και τυρί), στους εθελοντές που συμμετείχαν βρέθηκε αύξηση στα πιθανώς προβληματικά βακτήρια στο έντερό τους, καθώς και πολυπληθέστερες αποικίες μυκήτων, ιών και άλλων μικροοργανισμών που μπορεί να πυροδοτούν τη νόσο του ευερέθιστου εντέρου.

-Αναστασία Κόκκαλη, διατροφολόγος – διαιτολόγος

shape.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook