Οι Χανιώτισσες μαμάδες κερδίζουν το στοίχημα του θηλασμού – Έλλειμμα κοινής στρατηγικής στους επαγγελματίες υγείας

οι-χανιώτισσες-μαμάδες-κερδίζουν-το-σ-1118955

Αν και όλο και περισσότερες νέες μητέρες στα Χανιά καταφέρνουν να κερδίσουν το στοίχημα του μητρικού θηλασμού, αυτό που παραμένει ζητούμενο είναι μια ενιαία διαχείριση υποστήριξης του θηλασμού από τους επαγγελματίες υγείας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Αυτό επισημάνθηκε από τα μέλη της ομάδας ΧΑΝΙΑ: Φίλοι και Υποστηρικτές Μητρικού Θηλασμού, Σοφία Παπαδογιαννάκη και Αργυρώ Τζομπανάκη που φιλοξενήθηκαν στο studio του ZARPA RADIO 89,6 με αφορμή την συμμετοχή στον 12o Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό την Κυριακή 7 Νοεμβρίου στον Δημοτικό Κήπο Χανίων. 

Όπως τόνισαν, την περίοδο της πανδημίας «δεν χάθηκε το παιχνίδι» οι περισσότερες κατάφεραν να θηλάσουν παρά τις δυσκολίες

Αυτό που παρατήρησαν τα μέλη της ομάδας είναι πως «αρκετές μητέρες που τύχαινε να αρρωστήσουν με το παραμικρό φοβόντουσαν μήπως νοσούν από covid. Ρωτούσαν και τι θα γίνει, αν μπορώ να θηλάσω, τι θα κάνω. Αποδεδειγμένα η απάντηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι ότι μπορούν να θηλάσουν τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Ακόμα και με όλα τα συμπτώματα ίωσης. Και μάλιστα η μητέρα με τον θηλασμό μεταδίδει και αντισώματα στο μωρό της, οπότε ακόμα και αν κολλήσει, οι πιθανότητες να το περάσει πολύ πιο ελαφρά είναι αυξημένες» ανέφερε η Σοφία Παπαδογιαννάκη.

Τα μέλη της ομάδας, αυτό που διαπιστώνουν είναι ότι «οι μητέρες δείχνουν ενδιαφέρουν, το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει με τους επαγγελματίες υγείας. Γιατί αυτοί είναι που βρίσκονται κοντά στην νέα μητέρα τις πρώτες κρίσιμες στιγμές και αυτούς θα ακούσει. Εμείς έχουμε ένα ρόλο πιο πολύ στην μετάδοση της τέχνης του θηλασμού, από γυναίκα σε γυναίκα, να μοιραστούμε προβλήματα να δώσουμε συμβουλές για θέματα που ήδη εμείς έχουμε αντιμετωπίσει».

Σε ερώτηση για την διαχείριση που γίνεται από τους επαγγελματίες υγείας, τα μέλη απαντούν πως «το συμπλήρωμα θα έπρεπε να δίνεται για σοβαρούς ιατρικούς λόγους και όχι για οποιοδήποτε λόγο. Διότι αν δοθεί συμπλήρωμα σε ένα βρέφος λίγων ημερών θα επηρεάσει την εξέλιξη του θηλασμού. Παρόλα αυτά δίνεται πάρα πολύ εύκολα και ελαφρά τη καρδία. Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ενιαία οδηγία όσον αφορά τον θηλασμό. Δηλαδή ο κάθε επαγγελματίας θα σου δώσει τις δικές του οδηγίες. Πρέπει οι επαγγελματίες υγείας να έχουν μια κοινή γραμμή που να βασίζεται κυρίως στον ΠΟΥ. Δηλαδή η μητέρα θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων ενημερωμένη από επιστημονικές πηγές από έγγραφα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας» τονίζει η Αργυρώ Τζομπανάκη ενώ η Σοφία Παπαδογιάννη παροτρύνει: «Ας ακούσουμε την φύση μας, ας εμπιστευτούμε το ένστικτό μας»

Κανένα ταμπού ο δημόσιος θηλασμός

Σε σχετική ερώτηση, οι δύο κοπέλες επισημαίνουν πως ποτέ δεν έχει πέσει στην αντίληψή τους  «περιστατικό στα Χανιά αποδοκιμασίας του δημόσιου θηλασμού». «Εμάς δεν μας νοιάζει τι θα πει κάποιος μας νοιάζει η ίδια η θηλάζουσα να νιώσει ότι είναι κάτι φυσικό αυτό που κάνει. Να μην ντραπεί, να μην το σκεφτεί, να μην διστάσει» σημειώνουν.

Η φετινή γιορτή

Όπως επισημάνθηκε, λόγω της πανδημίας, η γιορτή δεν θα είχε την μορφή που είχε παλιότερα. «Θα είμαστε εκεί όμως, στην παιδική χαρά του Κήπου που να μπορούν να απασχοληθούν και τα παιδιά μας και περιμένουμε να υποδεχτούμε όλες τις μητέρες, τις μέλλουσες μητέρες με τους συντρόφους τους, με τους γονείς τους, με φίλους, για να λύσουμε όποια απορία τυχόν έχουν και να γνωριστούμε κι από κοντά».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook