Ο Μητσοτάκης «θυσιάζει» τους ανθρώπους του και ψάχνει απόδραση με εκλογές

ο-μητσοτάκης-θυσιάζει-τους-ανθρώπο-1486762

Επιχείρηση «σώστε τον βασιλιά» είναι σε εξέλιξη στην κυβέρνηση. Επαναφέρουν τα σενάρια της πρόωρης κάλπης οι παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέοντα, που έχουν ως στόχο να κρατήσουν τον πρωθυπουργό εκτός του κάδρου των ευθυνών για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

Πολιτικές εξελίξεις φαίνεται να δρομολογούν οι δύο παραιτήσεις – βόμβες που ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου. Η φυγή αρχικά του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και στη συνέχεια του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτη Κοντολέοντα, «αγγίζουν» προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αντικειμενικά συνδέονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Θυμίζουμε ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι από την αρχή της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, πρόσωπο κλειδί στο Μέγαρο Μαξίμου ως ένας από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Όσο για τον διοικητή της ΕΥΠ, είναι επίσης προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Διορίστηκε μάλιστα το καλοκαίρι του 2019 στην θέση του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας με ειδική τροπολογία που ψηφίστηκε στην Βουλή.

Επίσης τα ονόματα τους έχουν εμπλακεί, στην υπόθεση των υποκλοπών τόσο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη όσο και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού μέσω δημοσιευμάτων και ο διοικητής της ΕΥΠ ως αρμόδιος, επιχειρησιακά, για τέτοιου είδους ζητήματα.

Οι πρώτες διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο ερμηνεύουν την αποδοχή των δύο παραιτήσεων ως αντίδραση στο κλίμα τοξικότητας που χαρακτηρίζει το πολιτικό σκηνικό.

Δηλαδή επανέρχεται το επιχείρημα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τα μέσα Ιουνίου έως και τα μέσα Ιουλίου, όταν διατηρούσε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Οι τελευταίες εξελίξεις, προφανώς επαναφέρουν στο τραπέζι τα σενάρια των πρόωρων εκλογών. Παρά τις απανωτές διαψεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με την τελευταία να έχει καταγραφεί στις 24 Ιουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο και στην δεξίωση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Αιτία το ότι οι δύο παραιτήσεις που αποδέχθηκε ο πρωθυπουργός, συνιστούν αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Ήδη άλλωστε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται λόγος για αντικειμενική ανάδειξη των ευθυνών του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ αντίστοιχες αναμένονται οι αντιδράσεις και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου εξηγήσεις με θεσμικό τρόπο αναμένεται να δοθούν σε συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που θα συνεδριάσει σε περίπου τρεις εβδομάδες, από τον νέο επικεφαλής της ΕΥΠ. Όπως διαφαίνεται όμως πολιτικές εξηγήσεις θα απαιτηθούν πολύ νωρίτερα και στην κυβέρνηση εν μέσω θέρους αναμένεται να ασκηθούν εντονότατες πολιτικές πιέσεις.

Έτσι τυχόν πρόθεση της να «καθαρίσει το τοπίο» και την «αυλή του Μεγάρου Μαξίμου» στην καρδιά του καλοκαιριού προκειμένου να αξιοποιήσει την ιδιαιτερότητα της περιόδου πιθανότατα να μην ευοδωθεί.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

2 thoughts on “Ο Μητσοτάκης «θυσιάζει» τους ανθρώπους του και ψάχνει απόδραση με εκλογές

  1. Προσπάθεια οσμής σκανδάλου…Σιγά να μην έδινε κάποιος 14 εκ για τον Ανδρουλάκη ή για το Απόκομμά του (το ποσοστό των εκλογών είναι γνωστό). Εδώ γίνονται παρακολουθήσεις με 10€ και λίγο μπάφο.
    Ο Μητσοτάκης έχει δείξει ότι έχει αντοχές και όσο πλησιάζουν οι εκλογές, επειδή θα είναι knock down, θα δούμε πολλά.
    Αν κερδίσει τις επόμενες Εκλογές ο Μητσοτάκης τελείωσε η μεταπολίτευση και η χώρα αλλάξει σελίδα…. ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook