Ντόρα: Ξεμπλοκάρουν οι πολεοδομικές άδειες στα οικόπεδα εκτός σχεδίου – Έρχεται άμεσα τροπολογία

ντόρα-ξεμπλοκάρουν-οι-πολεοδομικές-ά-1167965

Λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πάμπολλοι ιδιοκτήτες οικοπέδων εκτός σχεδίου πόλης στα Χανιά, έρχεται την εβδομάδα αυτή με τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή.

Η βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας αποκλειστικά στο zarpanews.gr, προανήγγειλε τη ρύθμιση αυτή, έχοντας δεχτεί το προηγούμενο διάστημα πολλά παράπονα από πολίτες που ήθελαν να χτίσουν σε οικόπεδα εκτός σχεδίου για να προλάβουν την προθεσμία, αλλά δεν μπορούσαν.

Ως γνωστόν, στα οικόπεδα εκτός σχεδίου και έκτασης μικρότερης των 4 στρεμμάτων θα απαγορευτεί η δόμηση στο τέλος του 2022 και πλήθος ιδιοκτητών έχει σπεύσει στις πολεοδομίες για να εκδώσει οικοδομική άδεια.

Όμως, οι πολεοδομίες αδυνατούσαν να εκδώσουν άδειες δόμησης, γιατί δεν είχε ρυθμιστεί με σαφήνεια το νομοθετικό πλαίσιο που θα ξεκαθάριζε, πόσα τετραγωνικά μέτρα μπορεί να χτίσει ο κάθε ιδιοκτήτης, ανάλογα με την έκταση του οικοπέδου του.

Αυτό θα ξεπεραστεί με τη ρύθμιση που έρχεται τώρα, καθώς θα θεσπιστεί μαθηματικός τύπος, βάσει του οποίου θα υπολογίζεται επακριβώς η επιτρεπόμενη επιφάνεια δόμησης. Έτσι, οι πολεοδομίες θα μπορούν να εκδίδουν και πάλι άδειες.

Υπενθυμίζεται ότι οι μεταβατικές διατάξεις (ή αλλιώς «κατά παρέκκλιση») που επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων αυτών να χτίσουν, ισχύουν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022. Όσοι προλάβουν να λάβουν έστω και προέγκριση άδειας εντός της προθεσμίας αυτής, θα μπορέσουν να χτίσουν, λαμβάνοντας την οριστική άδεια εντός του 2023.

Η Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε στο zarpanews.gr ότι λύνεται ένα ζήτημα που είχε λάβει σημαντικές διαστάσεις στα Χανιά:

«Η σημερινή ρύθμιση από τη κυβέρνηση λύνει ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπωρεί την πολεοδομία Χανίων αλλά κυρίως τους πολίτες που δεν μπορούσαν να καταθέσουν για άδειες δόμησης! Χαίρομαι που η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε αμέσως και από την άλλη βδομάδα οι πολεοδομίες θα εκδίδουν τις άδειες», δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ.

Η τροπολογία θα διευκρινίζει επίσης, ποιες περιοχές εντάσσονται σε αυτές τις μεταβατικές διατάξεις και θα έχει οριζόντια ισχύ σε όλη τη χώρα χωρίς γεωγραφικές διακρίσεις. Πρόκειται για οικόπεδα με πρόσωπο σε εθνικό, επαρχιακό, δημοτικό ή αγροτικό δρόμο, ή σε σιδηρόδρομο, ή σε απόσταση μέχρι 500 μέτρων από όρια σχεδίου πόλης ή οικισμό.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος όπου περιλαμβάνεται η σχετική ρύθμιση, αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη.

zarpanews.gr

3 thoughts on “Ντόρα: Ξεμπλοκάρουν οι πολεοδομικές άδειες στα οικόπεδα εκτός σχεδίου – Έρχεται άμεσα τροπολογία

  1. Και το βασικό,να ξέρουμε την δόμηση,ώστε να προλάβουμε να πουλήσουμε όσοι δεν μπορούμε οικονομικά να χτίσουμε.Διοτι σε λίγους μήνες δεν θα πουλάμε,θα ξεπουλαμε υπό την πίεση του χρόνου.

  2. Δηλ για να καταλαβω και εγώ, ένα χωράφι εκτός σχεδίου που σήμερα χτίζει,σε ένα χρόνο δεν θα χτιζει,εκτός αν προλάβω να βγάλω αδεια;Κ αν δεν έχω λεφτά χάνω τη δόμηση δηλ γίνεται αγροτεμαχιο;Τι πραγματα είναι αυτα;Να δώθει παράταση κάποια χρονια ώστε να μην αναγκαστεί ο κόσμος να ξεπουλήσει τις περιουσίες του.ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook