Νέα παραλία… Παλιάς Πόλης: Πώς θα γίνει μετά την ανάπλαση η περιοχή του Ξενία – Ποιος έκανε την δωρεά της αρχιτεκτονικής μελέτης προς τον Δήμο Χανίων | Photos

νέα-παραλία-παλιάς-πόλης-πώς-θα-γίνει-1546968

Την υπογραφή των αρχιτεκτόνων που άλλαξαν όψη στην νέα παραλία Θεσσαλονίκης, φέρει η μελέτη για την ανάπλαση του Δυτικού παραλιακού μετώπου των Χανίων από το «χέρι» και το παλιό Ξενία μέχρι την Νέα Χώρα όπου θα συναντήσει την ανάπλαση που έγινε τα προηγούμενα χρόνια.

Η αρχιτεκτονική μελέτη, αποτελεί δωρεά του επιχειρηματία του τουρισμού, Γιώργου Τσιλεδάκη,  Strategic Development Manager των πολυβραβευµένων Corissia Hotels & Resort, ο οποίος ήδη δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην περιοχή ενώ έχει αποκτήσει και οικόπεδο στους χώρους της πρώην ΑΒΕΑ, το οποίο έχει αφήσει σε δημόσια χρήση και χρησιμοποιείται για στάθμευση, μέχρι την αξιοποίησή του.

Το δημοτικό συμβούλιο Χανίων καλείται στην σημερινή του συνεδρίαση να εγκρίνει την αποδοχή της δωρεάς της μελέτης που εκπόνησαν οι  Πρόδρομος Νικηφορίδης και  Bernard Cuomo, ώστε να προχωρήσει η φάση των εγκρίσεων και να ενταχθεί προς χρηματοδότηση το έργο, ώστε να μπει σε τροχιά δημοπράτησης.

Στόχος της μελέτης είναι η ανάκτηση του δημόσιου χώρου της περιοχής που μετά την ανάπλαση θα μετατραπεί από χώρος απλής διέλευσης σε χώρο αναψυχής, ανάπαυλας, ζωής και δημιουργίας.

Τι προβλέπει η μελέτη

Σύμφωνα με τους μελετητές, η περιοχή μελέτης εκτείνεται από την πλατεία Τάλω και φθάνει μέχρι την οδό Πετρώφ, εκεί που ξεκινά η ανάπλαση που έγινε τα προηγούμενα χρόνια.

Περιλαμβάνει την Ακτή Κανάρη, την περιοχή της πλατείας Τάλω, κάποια παλαιότερη εγκατάσταση του Ξενία, περιοχές πέριξ του Κολυμβητηρίου και την Ακτή Παπανικολή. Η σημερινή κατάσταση της περιοχής είναι κακή, οι πεζοί την διασχίζουν βιαστικά στριμωγμένοι σε στενά πεζοδρόμια με πολλά εμπόδια. Ταυτόχρονα τίποτα δεν τους κρατά στην περιοχή επειδή δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές και ο απαραίτητος αστικός εξοπλισμός.

Ξεκινώντας από την πλατεία Τάλω την οποία αναμορφώνουμε προκειμένου να αυξήσουμε το πράσινο και να εγκαταστήσουμε χώρους περιπάτου και αναψυχής. Στον περιβάλλοντα χώρο του πρώην αναψυκτηρίου του ξενοδοχείου Ξενία προτείνουμε νέες διαμορφώσεις που διευκολύνουν την πρόσβαση για όλους και ταυτόχρονα δημιουργείται χώρος εκδηλώσεων και περίπατος πάνω στην παλιά προβλήτα.

Η Ακτή Κανάρη και η Ακτή Παπανικολή επανασχεδιάζεονται προκειμένου να αυξηθεί το εύρος των πεζοδρομίων ενώ σε τμήμα της Ακτής Κανάρη δημιουργείται ένα μεγάλο ξύλινο ντεκ  που αυξάνει σημαντικά τους χώρους πρόσβασης, επικοινωνίας των επιμέρους περιοχών και βεβαίως αυξάνει τους χώρους αναψυχής.

Σημαντικό ζητούμενο της πρότασης είναι η πολυεπίπεδη αναζήτηση μίας νέας αστικότητας, η μετατροπή της περιοχής από τόπο βιαστικής διέλευσης σε τόπο ζωής και δημιουργίας.

Οι λότζιες της πλατείας Τάλω, η πλατεία του Ξενία, ο περίπατος πάνω στη θάλασσα, το ξύλινο ντεκ της Ακτής Κανάρη, η προβλήτα της άθλησης στο Κολυμβητήριο, οι επιμέρους διαμορφώσεις της Ακτής Παπανικολή και τέλος το Πειραματικό Πάρκο στο οικόπεδο της ΑΒΕΑ είναι οι βασικοί των Χανίων, της Νέας Χώρας.

9 thoughts on “Νέα παραλία… Παλιάς Πόλης: Πώς θα γίνει μετά την ανάπλαση η περιοχή του Ξενία – Ποιος έκανε την δωρεά της αρχιτεκτονικής μελέτης προς τον Δήμο Χανίων | Photos

    1. Διότι φίλε τα σημαντικά δεν βγάζουν εκατομμύρια σε εργολάβους και πολιτικούς….

      Ανυπομονώ για την πρώτη μεγάλη τρικυμία που θα τα πάρει και θα τα σηκώσει. Πόσο βλάκες πια; Δεν έχουν επισκεφτεί ούτε μια φορά την περιοχή τον χειμώνα. Δεν έχουν κάνει μια περιβαλλοντική μελέτη. Πλήρης αποσύνδεση…Πλήρωνε λαέ.

  1. Ξύλινα ντεκ όπως την Νέα χώρα που έχουν σαπίσει σαν τα βραχοκαθισματα που τα πάει ο καθένας όπου θέλει και τα ξεπατωμενα κολονακια μην πω για την διάβρωση με το μπάζωμα που θα
    γίνει και μετά θα τρέχουν όπως τώρα στον Πλατανιά και ο μελετητής να το κάνει ασορτι με ..πάσα χορηγία υποπτη ξυπνα δημαρχε

  2. 1. ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ (ΑΒΕΑ) ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ.
    2. ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΚΙΝΓΚ. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΚΑΡΟΥΝ?

  3. ρε μαλακες αρχιτεκτονες του κωλου, τοσα αυτοκινητα που θα παρκαρουν, πατε να καταστρεψετε εντελως τους καταστηματαρχες της παλιας πολης..
    ΜΙΑ ΖΩΗ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΠΟΛΗ
    Τα τελευταια χρονια το μονο που καταφερατε ειναι να αφαιρεσετε 2000 θεσεις παρκινγκ απο την πολη.
    Δεν ειμαστε ολοι ποδηλατρες με παντοφλα και ψαθινο καπελο..

  4. Συμφωνώ με τον nikos. Έχουμε οικόπεδο στη γειτονιά και θέλουμε να φέρουμε τη γειτονιά στα μέτρα μας. Ίσως να υπάρχει ήδη και μελέτη έτοιμη για το οικόπεδο.

  5. ΄Μια ζωή μέσα στην γκρίνια είσαστε εσείς οι Χανιώτες. Ότι και να σας φτιάξουν το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι το παρκινγκ. Μάλλον σας χαλάει πολύ που δεν θα μπορείτε να παρκάρετε πάνω στα πεζοδρόμια μετά την ανάπλαση. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι πάντα έχετε προκατ το αρνητικό σχόλιο. Πέρα από τα ,, όμορφα,, Χανιά σας έχετε πάει ποτέ στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο να δείτε πόσο μπροστά είναι σε υποδομές και όλα?
    Εδώ άμα δεν γίνονται έργα γκρινιάζετε, όταν γίνονται πάλι γκρινιάζετε. Ε μα πια. Εφόσον δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς το αμαξάκι σας και θέλετε να το παρκάρετε και μέσα στο λιμάνι συγγνώμη αλλά δεν αξίζετε τίποτα και θα μείνετε μια ζωή η πιο τριτοκοσμική πόλη της Κρήτης. Χειρότερη φάρα από τους Χανιώτες απλά δεν υπάρχει…
    Εξάλλου στο Ρέθυμνο έτσι αντιδρούσαν κάποιοι βοσκοί και τώρα που έχει γίνει πόλη κόσμημα ευρωπαϊκών προδιαγραφών δεν τους παίρνει να πουν τίποτα…..

  6. Βρίστε με όσο θέλετε που η γνώμη μου δεν σας βρίσκει σύμφωνους μα δεν με απασχολεί καθόλου. Το μόνο που θα καταφέρετε βρίζοντάς με είναι να αποδείξετε πόσο Νεάντερταλ είσαστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook