Νέα μελέτη για τους νεκρούς και το lockdown στον κορονοϊό με συμμετοχή του Σώτηρη Τσιόδρα

νέα-μελέτη-για-τους-νεκρούς-και-το-lockdown-στ-1070896

Μελέτη που διερευνά τα αίτια θανάτων κατά την περίοδο του lockdown με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, πραγματοποίησε ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον γνωστό σε όλους μας καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα.

Αξιολογώντας τα ευρήματα από 125 νεκροψίες που έγιναν πέρυσι και 106 που έγιναν φέτος, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξαν σημαντικές αποκλίσεις, ενώ το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τους θανάτους εκτός νοσοκομείων.

Την εν λόγω μελέτη υπογράφουν οι ιατροδικαστές του ΕΚΠΑ Εμμανουήλ Σακελλιάδης, Κωνσταντίνος Κάτσος, Ευμορφίλη Ζούζια και Χαρά Σπηλιοπούλου αλλά και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Μελετήθηκαν 231 περιπτώσεις και βρέθηκε ότι:

Δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές σε σχέση με το φύλο, την ηλικία και την ιθαγένεια των νεκρών.Το 2020, καταγράφηκε αυξημένος αριθμός θανάτων στην ηλικιακή ομάδα 70 – 79 ετών.

Όσον αφορά τον τόπο θανάτου, η αύξηση του ποσοστού θανάτων εκτός νοσοκομείου δεν επιβεβαιώθηκε.

Ως προς τον τύπο θανάτου, η μείωση των βίαιων θανάτων φέτος δεν επιβεβαιώθηκε ως στατιστικά σημαντική. Καταγράφηκε, ωστόσο, μείωση των θανατηφόρων τραυματισμών από τροχαία.Καταγράφηκε, εξάλλου, ελαφρά αύξηση των αιφνίδιων θανάτων, ιδίως από έμφραγμα του μυοκαρδίου, στην οποία δεν αποδόθηκε στατιστική σημασία.

Σε ό,τι αφορά στα εμφράγματα, η ομάδα τονίζει ότι φαίνεται να παραμένει ανεπηρέαστο από την πανδημία. Οι ανθρωποκτονίες και οι αυτοκτονίες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και φαίνεται ότι δεν επηρεάστηκαν.

Στατιστικά ανεπηρέαστοι παραμένουν οι αιφνίδιοι θάνατοι και εκτιμάται πως τα μέτρα που ελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές απέτρεψαν τη συντριπτική πίεση στο σύστημα Υγείας.

Το χαρακτηριστικά των νεκρών που αξιολογήθηκαν ήταν τα εξής:

Το 2019, το 64,8% αφορούσε άνδρες, ελληνικής καταγωγής (96,8%) και μέση ηλικία τα 64,76 έτη.

Το 2020, το 55,7% ήταν άνδρες ελληνικής καταγωγής (94,3%) και μέση ηλικία τα 67,4 έτη.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook