Μονοπάτια και πολιτισμός αντί για «ήλιος και θάλασσα»; – Τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης πεζοπορικού τουρισμού στα Χανιά | Video + Photos
Να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης του πεζοπορικού τουρισμού επιχειρεί η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Χανίων μέσα από δράσεις δικτύωσης και ανάδειξης των περιπατιτικών διαδρομών.
Όπως επισημάνθηκε στην 7η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών που φιλοξενείται από σήμερα μέχρι την Κυριακή στα Χανιά, πρόκειται για ένα είδος εναλλακτικού τουρισμού που διαρκώς κερδίζει το κοινό και αποτελεί έναν μοχλό ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης με οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
Για μια σπουδαία συνάντηση σε εθνικό επίπεδο, έκανε λόγο στην έναρξη της εκδήλωσης στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, σημειώνοντας πως το κομμάτι των μονοπατιών εμπλουτίζει ιδιαίτερα το κομμάτι του εναλλακτικού τουρισμού.
Ο Julian Gray, συμπρόεδρος στο παγκόσμιο δίκτυο πεζοπορίας, διαπίστωσε πως «το να δουλεύειεις στην Ελλάδα είναι πραγματικά υπέροχο και μάλιστα η καλύτερη περίοδος να δουλεύεις στην Ελλάδα είναι όταν λείπουν οι τουρίστες. Η πεζοπορία είναι εξάλλου μια δραστηριότητα που αφορά την αρχή και το τέλος της τουριστικής περιόδου, συνεπώς, μπορεί να δώσει μια απάντηση στα προβλήματα της εποχικότητας του τουρισμού. Τα ωφέλη της πεζοπορίας και των μονοπατιών είναι τεράστια και δεν αφορούν μόνο την τουριστική οικονομία αλλά και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την βιώσιμη τοπική ανάπτυξη μέσα από την αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος» τόνισε.
Για την πρωτοβουλία Menalon Trail μίλησε ο Γιάννης Λαγός, πρόεδρος ΚΟΙΝΣΕΠ Μαινάλου, εμπνευστής και συντονιστής του Menalon Trail:
«Η πεζοπορία είναι κάτι το οποίο άρχισε να ανεβαίνει σε αυτήν την χώρα. Υπήρχαν άνθρωποι σε όλη τη χώρα που ασχολούνται με τα μονοπάτια αλλά δεν μπορούσαν να τα συντονίσουν» όπως διαπίστωσε.
O Πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας πεζοπορίας, Γιώργος Κούναλης, διαπίστωσε πως ο πεζοπορικός τουρισμός αποτελεί μια νέα τουριστική οντότητα. «Να σας δώσω ένα νούμερο, η χώρα που έχει το μεγαλύτερο αριθμό πεζοπόρων, είναι η Γερμανία. Από 80 εκ Γερμανούς πολίτες , μισό εκατομμύριο είναι εγγεγραμμένοι πεζοπόροι με 3.500 χιλιάδες πεζοπορικούς φορείς» τόνισε.
Τέλος, εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης, ο ειδικός σύμβουλος Δημήτρης Μιχελογιάννης, τόνισε ότι «σε όλη την Ελλάδα υπάρχει αυτή τη στιγμή μια μεγάλη ανάπτυξη αυτού του τομέα που αποτελεί έναν μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης της ενδοχώρας μέσα από την αναβίωση ξεχασμένων μονοπατιών.







