Μητσοτάκης – Χριστοδουλίδης: Θεσμοθετείται ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου

μητσοτάκης-χριστοδουλίδης-θεσμοθε-1648115

Για «νέα σελίδα συντονισμού» μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ανακοινώνοντας τη θεσμοθέτηση ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Είναι μία διαδικασία οργανωμένου διακυβερνητικού διαλόγου που ενδεχομένως έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί εδώ και καιρό. Πιστεύω ότι στην πρώτη μας συνεδρίαση θα μπορέσουμε να συζητήσουμε πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να θέσουμε κοινούς στόχους. Συνεχίζουμε την κοινή μας πορεία με την Αθήνα πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην αρχή των δηλώσεών του ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην τραγωδία στα Τέμπη, επαναλαμβάνοντας τη βούληση της κυβέρνησης «να αλλάξουν όλα».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των δύο Κυπρίων που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και τόνισε πως «Ελλάδα και Κύπρος θα είναι μαζί και σε αυτή τη δοκιμασία».

«Όσο λυπημένοι και θυμωμένοι νιώθουμε, τόσο αποφασισμένοι είμαστε να αλλάξουν όσα μας πόνεσαν, κενά δεκαετιών στις υποδομές αλλά και απαράδεκτες συμπεριφορές κρατικών υπαλλήλων που έρχονται από το χθες» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Διαβεβαίωσε ακόμη πως «αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη εκ μέρους του πολιτικού συστήματος» θα είναι «πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί από τη χώρα κάθε νησίδα του αναχρονιστικού κράτους».

Απευθυνόμενος στον Κύπριο πρόεδρο παρατήρησε πως ανέλαβε καθήκοντα «εν μέσω μεγάλης γεωπολιτικής ρευστότητας με την πληγή του πολέμου στην Ουκρανία ανοιχτή και τον αναθεωρητισμό να εκφράζονται απροκάλυπτα» για να τονίσει πως «η ενίσχυση της συστράτευσης μεταξύ της Ελλάδος και της Κύπρου είναι αναγκαία όσο ποτέ». Σημείωσε ακόμη πως η στενή συνεργασία Αθήνας – Λευκωσίας ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Είμαι έτοιμος σε αυτό το νέο σου ξεκίνημα να συνεχίσουμε το μεγάλο μας κοινό όραμα για την οριστική επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «μετά από μία περίοδο απαράδεκτων προκλήσεων και επιθετικής συμπεριφοράς βιώνουμε σήμερα – στη συνέχεια των φονικών σεισμών – μία αποκλιμάκωση και μία πιο θετική συμπεριφορά». «Στη στάση αυτή εμείς ανταποκριθήκαμε και θα ανταποκρινόμαστε πάντα σε ό,τι αποσκοπεί στη μείωση της έντασης» είπε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «μία τέτοια βελτίωση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο και στο Κυπριακό».

Νωρίτερα σήμερα ο κ. Χριστοδουλίδης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο κ. Χριστοδουλίδης στην Αθήνα μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αμέσως μετά τις κοινές δηλώσεις με τον κ. Χρισοδουλίδη, ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του Κύπριου προέδρου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook