Μειωμένα τα περιστατικά λαθροθηρίας στην Κρήτη το 2019

μειωμένα-τα-περιστατικά-λαθροθηρίας-669255

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συλλήψεις συντοπιτών μας για λαθροθηρία σε διάφορες περιοχές της Κρήτης. Η νέα χρονιά ξεκίνησε με τρεις συλλήψεις ατόμων στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου: Άπαντες οι συλληφθέντες για το 2020 έπεσαν στο “δόκανο” των αρμόδιων θηροφυλάκων για παράνομη νυχτερινή θήρα.

Αξίζει να τονιστεί ότι μέσα στο 2019, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Α’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης-Δωδεκανήσου, συνελήφθησαν συνολικά 20 άτομα για παραβάσεις που σχετίζονται με παράνομο κυνήγι. Οι συλλήψεις της Θηροφυλακής για το έτος που μας πέρασε ήταν πάντως αρκετά λιγότερες από αυτές του 2018: Το προπερασμένο έτος, οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες συνέλαβαν συνολικά 29 άτομα στους νομούς Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου.

Είκοσι στη “φάκα” το 2019

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, οι περισσότερες συλλήψεις για το περασμένο έτος έλαβαν χώρα στον νομό Χανίων. Ειδικότερα, οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες που δραστηριοποιούνται στα Χανιά πέρασαν χειροπέδες σε 8 άτομα. Στη δεύτερη θέση για το 2019 “φιγουράρει” ο νομός Ρεθύμνου με πέντε συλλήψεις. Ακολουθεί το Λασίθι με 4, και… “τελευταίος” ο νομός Ηρακλείου με 3 συλλήψεις. Αξίζει να τονιστεί ότι οι περισσότερες συλλήψεις αφορούσαν σε κυνηγούς που θήρευαν παράνομα λαγούς νυχτερινές ώρες.

Για το 2018, οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες του νησιού μας πραγματοποίησαν συνολικά 29 συλλήψεις. Οι περισσότερες εξ αυτών έγιναν στον νομό Ρεθύμνου, όπου 9 φερόμενοι λαθροθήρες συνελήφθησαν. Από κοντά, ωστόσο, ακολούθησαν το Ηράκλειο και το Λασίθι: Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Α’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, οι θηροφύλακες συνέλαβαν 8 άτομα στον νομό Ηρακλείου και άλλα τόσα στον νομό Λασιθίου. Αναφορικά με τον νομό Χανίων, μέσα στο 2019, έγιναν 4 συλλήψεις.

Όπως και πέρυσι, πάντως, έτσι και πρόπερσι, οι περισσότερες συλλήψεις κυνηγών αφορούσαν σε παράνομη νυχτερινή θήρα λαγού. Ωστόσο, και τα δύο προηγούμενα έτη έλαβαν χώρα ουκ ολίγες συλλήψεις και για κυνήγι με συρματοπαγίδες, για παράνομη θήρα πτηνών, για παράνομη εκπαίδευση κυνηγόσκυλου, για κατοχή δραστικής ουσίας που χρησιμοποιείται σε “φόλες”, καθώς και για κυνήγι χωρίς την απαραίτητη άδεια. Εξάλλου, τον περασμένο Απρίλιο, ένας φερόμενος λαθροθήρας δε δίστασε να ανοίξει πυρ εναντίον θηροφυλάκων στο Ελαφονήσι Χανίων. Ευτυχώς, κανείς από τους θηροφύλακες δεν τραυματίστηκε.

Αξίζει να προσθέσουμε ότι ουκ ολίγες φορές οι λαθροθήρες στη θέα των θηροφυλάκων προσπάθησαν να διαφύγουν τη σύλληψή τους, είτε πεζή, είτε φεύγοντας με κάποιο όχημα. Κάποιες φορές, οι λαθροθήρες κατάφεραν να ξεφύγουν, ενώ κάποιες άλλες έπεσαν στα χέρια των θηροφυλάκων και οδηγήθηκαν στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα.

Τα Φώτα το… ποδαρικό του 2020

Το “ποδαρικό” στις συλλήψεις της Θηροφυλακής για το 2020 έγινε ανήμερα των Φώτων. Νωρίς το βράδυ της περασμένης Δευτέρας συνελήφθη στο Λασίθι ένας κυνηγός που φέρεται να κυνηγούσε παράνομα. Όπως ανακοινώθηκε από την Α’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης-Δωδεκανήσου, η εν λόγω σύλληψη έγινε στην περιοχή του Καλού Χωριού στον Άγιο Νικόλαο.

Ο συγκεκριμένος κυνηγός έπεσε στη “φάκα” λίγο πριν τις 9 το βράδυ: Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, κυνηγούσε παράνομα, πεζός, έχοντας μαζί του φακό και κυνηγετικό όπλο.

Θηροφύλακας του Κυνηγετικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου με τη συνδρομή της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής Λασιθίου και της Δασικής Υπηρεσίας εντόπισαν – και κατάσχεσαν – ένα δίκαννο κυνηγετικό όπλο, τον φακό, καθώς και δύο πλήρη φυσίγγια.

Οι πιο πρόσφατες συλλήψεις για παράνομο κυνήγι έλαβαν χώρα την περασμένη Πέμπτη, στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν δύο άτομα τα οποία κυνηγούσαν παράνομα λαγό. Το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια περιπολίας στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου εντόπισαν όχημα να κινείται κάνοντας χρήση φακού-προβολέα.

Το εν λόγω όχημα έγινε αντιληπτό περίπου στις 10 το βράδυ, την ώρα που κινείτο σε χωματόδρομο, σε ορεινή περιοχή, κοντά στο Δεμάτι του δήμου Μινώα Πεδιάδας. Οι θηροφύλακες κατάφεραν να πλησιάσουν το αυτοκίνητο και ζήτησαν από τον οδηγό του να σταματήσει. Ο τελευταίος έκανε τότε μανούβρα προσπαθώντας να διαφύγει, ωστόσο οι θηροφύλακες κατάφεραν τελικά να ακινητοποιήσουν το επίμαχο όχημα.

Όπως διαπιστώθηκε, σ’ αυτό επέβαιναν τρία άτομα. Αρχικά, οι θηροφύλακες δεν εντόπισαν κάτι επιλήψιμο στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Ωστόσο, όταν έλεγξαν τον περιβάλλοντα χώρο, βρήκαν μια σακούλα που είχε μέσα ένα φρεσκοσκοτωμένο λαγό, ένα σακίδιο πλάτης με 42 φυσίγγια και ένα φακό στο εσωτερικό του.

Εκείνο το χρονικό σημείο, ο ένας εκ των τριών επιχείρησε – και κατάφερε τελικά – να διαφύγει, ωστόσο οι άλλοι δύο άνδρες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο Α.Τ. Μοιρών. Αξίζει να τονιστεί ότι οι συλληφθέντες ισχυρίστηκαν ότι είχαν σκοτώσει τον λαγό με το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν.

Πηγή: neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook