Με τον Αρναουτάκη κατεβαίνει ο Σπύρος Σοφιανός: «Απαραίτητες οι τεχνικές γνώσεις γιατί το νησί θα είναι εργοτάξιο για χρόνια» | Video
Για πρώτη φορά υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, με τον συνδυασμό του Σταύρου Αρναουτάκη, κατεβαίνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ Σπύρος Σοφιανός και τη Δευτέρα φιλοξενήθηκε στο στούντιο του Zarpa Radio 89.6. Μιλώντας στον Δημήτρη Παππά, ο κ. Σοφιανός επισήμανε ότι εκτός από τον τουρισμό, η Κρήτη πρέπει να αναπτυχθεί και σε άλλους τομείς:
«Πρέπει να βρούμε ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειάς μας και να πατήσουμε εκεί για να αναπτυχθούμε και σε άλλους τομείς πέραν του τουρισμού. Πρέπει να υπάρχουν παραγωγικές μονάδες εντός της περιφέρειας Κρήτης. Για παράδειγμα, έχουμε τόση οικοδομική δραστηριότητα αλλά δεν έχουμε μια μονάδα να παράγει τούβλα. Εκεί είναι θέμα και χωροταξικό και φορολογικό. Θα πρέπει να συνομιλήσουμε με την τοπική κοινωνία για να δούμε πού μπορεί να έχουν έδρα τέτοιες επιχειρήσεις που είναι οχλούσες. Αυτό που έχει αποσαρθρωθεί γενικά είναι ο παραγωγικός τομέας της χώρας. Δεν παράγουμε ούτε απλά προϊόντα, ενώ θα μπορούσαμε».
Ο κ. Σοφιανός ρωτήθηκε για το ζήτημα της εκτός σχεδίου δόμησης και τόνισε ότι τώρα προέχει να δοθεί παράταση για την έκδοση αδειών όσων έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους, ενώ μίλησε και για τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια:
«Αυτή τη στιγμή έχουν πέσει όλοι οι φορείς για να παρθεί αρχικά μια παράταση. Οι άδειες που έχουν κατατεθεί δεν προλαβαίνουν να διεκπεραιωθούν από την πολεοδομία. Η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, λόγω και της γεωμορφολογίας. Αλλά μετά πρέπει να ξεκινήσουμε τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια. Αυτά είναι θέμα του υπουργείου αλλά οι ΟΤΑ καλούνται να συμβάλουν ώστε να ολοκληρωθούν σε έναν λογικό χρόνο. Η απαίτηση βάσει της ΕΕ είναι στο τέλος του 2025 να έχουν γίνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά θα οργανωθεί. Επειδή όμως κάθε περιοχή έχει σημαντικές ιδιαιτερότητες, οι περιφέρειες που γνωρίζουν τον τόπο τους, μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά από το κεντρικό κράτος σε αυτόν τον τομέα.
Τα τοπικά πολεοδομικά έχουν αρχίσει να δημοπρατούνται, ο δήμος Πλατανιά έχει ήδη υπογράψει, ο Αποκόρωνας έπεται και ο δήμος Χανίων έχει τελειώσει το δικό του. Αν προσθέσουμε και το Κτηματολόγιο και το Δασολόγιο, που γίνονται έστω και με τον τρόπο που βλέπουμε, πάμε σε έναν εκσυγχρονισμό. Εμείς ως ΤΕΕ είχαμε προτείνει ότι εκεί που φτιάχνουμε το πολεοδομικό, σταματάμε να δουλεύουμε με τις παρεκκλίσεις».
Άλλα ζητήματα που θα απασχολήσουν την επόμενη πενταετία θα είναι τα αντιπλημμυρικά και η περιβαλλοντική διαχείριση:
«Αντιπλημμυρικά που να αντιμετωπίσουν έναν Daniel δεν θα έχουμε ποτέ. Αυτά που έχουμε σήμερα είναι κατασκευασμένα με παλαιότερες προδιαγραφές. Αλλά το κομμάτι των αντιπλημμυρικών θα παίξει σημαντικό ρόλο. Επίσης στην ατζέντα είναι η περιβαλλοντική διαχείριση περιοχών όπως ο Μπάλος, το Ελαφονήσι, τα Φαλάσσαρνα. Εκεί πρέπει να δούμε πώς θα γίνουν τα ειδικά περιβαλλοντικά σχέδια, με ποιον τρόπο θα επιτρέπονται οι επισκέψεις, τι θα επιτρέπεται κλπ. Και σε επίπεδο τουριστικό σήμερα έχουμε ήδη αρνητικά σχόλια για κάποιες παραλίες που είναι υπερφορτωμένες.
Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι εκεί που έχουμε τις περιουσίες μας και τα συμφέροντά μας, αύριο θα έχουν τα συμφέροντά τους τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Γι’ αυτό πρέπει να προστατεύσουμε τον φυσικό και πολιτισμικό μας πλούτο. Αυτό πρέπει να το συναποφασίσουμε ως κοινωνία. Η εμπειρία έχει δείξει ότι, για παράδειγμα στα Χανιά, διατηρήσαμε την παλιά πόλη όταν αλλού τις γκρέμιζαν και σήμερα είναι σήμα κατατεθέν της πόλης. Αντίστοιχα πρέπει να σκεφτόμαστε και για τα υπόλοιπα».
Τέλος, ο κ. Σοφιανός εξήγησε ότι εκλεγμένοι με τεχνικές γνώσεις χρειάζονται στην Περιφέρεια, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται πλήθος τεχνικών έργων στο νησί:
«Είναι έτσι δομημένο το σύστημα των περιφερειών και των δήμων που η ανάγκη να έχει κάποιος τέτοιες γνώσεις είναι απαραίτητη. Αυτό είναι και το έναυσμα για την υποψηφιότητά μου αυτή, έπειτα από την πολύ τιμητική πρόταση που μου έγινε από τον Σταύρο Αρναουτάκη και τον Νίκο Καλογερή. Ένα από τα μεγάλα έργα που θα κληθεί να διαχειριστεί η Περιφέρεια, έστω και όχι σαν αναθέτουσα αρχή, είναι ο ΒΟΑΚ. Μιλάμε για ένα καθαρά τεχνικό έργο, που έχει και παρακλάδια, όπως η σύνδεση με το αεροδρόμιο, το τμήμα Χανιά – Καστέλι, τον περιφερειακό της Κισσάμου. Η Κρήτη προβλέπεται να είναι εργοτάξιο τα επόμενα χρόνια».
zarpanews.gr