Μανώλης Γιαννούλης: Η πληρότητα τον Οκτώβριο εκτοξεύτηκε – Να υπάρξει αυστηροποίηση στο θεσμικό πλαίσιο για τα Airbnb

μανώλης-γιαννούλης-η-πληρότητα-τον-οκ-1310218

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η φετινή τουριστική σεζόν στα Χανιά, παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν αρχικά με τα μέτρα που βρίσκονταν σε ισχύ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων Μανώλης Γιαννούλης, μιλώντας το πρωί στο Zarpa Radio 89,6, στους Άννα Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Κολομπάκη, η τουριστική περίοδος κυμάνθηκε σε εξαιρετικά επίπεδα.

« Τα πράγματα πήγαν καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε και η κύρια εξέλιξη προήλθε από το διάστημα 25 Ιουλίου και μετά. Πήγαν καλύτερα, παρά το γεγονός ότι οι βασικές μας αγορές καταρχήν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αγγλία και Νορβηγία, Σουηδία, Ιρλανδία ήταν κλειστές και ουσιαστικά άρχισαν να λειτουργούν μετά τις 15 – 20 Σεπτεμβρίου. Με νέες αγορές λοιπόν, είναι άλλες αγορές, οι οποίες έκαναν πολύ μικρότερα νούμερα σε επίπεδο αφίξεων, Τα πράγματα κινήθηκαν αρκετά καλά, ικανοποιητικά.»

Ικανοποίηση έφερε στους ξενοδόχους των Χανίων και το γεγονός ότι η πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων το μήνα Οκτώβριο εκτοξεύτηκε και έφτασε στα επίπεδα του 2019, όταν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία :» Υπήρχαν και ξενοδοχεία, τα οποία κρατήθηκαν πολύ καλύτερα από ότι το 2019 ωστόσο υπήρχαν και άλλα που έκλεισαν 5 – 10 Οκτωβρίου. Αλλά όσα έμειναν ανοιχτά ήταν σε πολύ καλό επίπεδο οι πληρότητές τους », είπε μεταξύ άλλων ο Μανώλης Γιαννούλης.

Ο κ. Γιαννούλης εμφανίστηκε φανερά αισιόδοξος για την τουριστική περίοδο του 2022: «Οι πτήσεις που προγραμματίζονται, ο αριθμός των θέσεων και ο προγραμματισμός των μεγάλων tour operators, είναι ότι πηγαίνουν στα επίπεδα του 2019. Φυσικά από εκεί κι έπειτα μένει να γεμίσουν οι πτήσεις, να γεμίσουν οι θέσεις. »

Παρά το γεγονός ότι οι Άγγλοι τουρίστες δεν ταξίδεψαν φέτος λόγω των περιοριστικών μέτρων, κρατούν υψηλά και πάλι στις προτιμήσεις τους τη χώρα μας για την επόμενη χρονιά.  «Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των Άγγλων για το 2022.»

Ο κ. Γιαννούλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός ότι πρέπει να υπάρξει αυστηροποίηση στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά στα καταλύματα airbnb, με γνώμονα τη βελτίωση των τουριστικών υπηρεσιών: « Πρέπει να είναι αδειοδοτημένα καταλύματα και να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως ακριβώς κάνει ένα ξενοδοχείο.

Φέτος πολύς κόσμος ταξίδεψε ελεύθερα και μην ξεχνάμε ότι ταξιδεύοντας κάποιος ελεύθερα απέφευγε τις διαδικασίες τις οποίες ήταν υποχρεωμένοι να τηρούν όλοι οι tour operators. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η δυναμική θα συνεχίσει, για το λόγο αυτό προγραμματίζονται και πάρα πολλές ελεύθερες πτήσεις αλλά ακόμη και μεγάλοι tour operators που έχουν τις δικές τους αεροπορικές εταιρείες, δίνουν ελεύθερες θέσεις στον κόσμο. »

Την ίδια ώρα, ο κ. Γιαννούλης αναφέρθηκε και στη μεγάλη επιστροφή που ετοιμάζει η TUI στην Ελλάδα και ειδικότερα την Κρήτη: » Η TUI έχει προγραμματίσει αρκετές θέσεις για το 2022 και όπως φαίνεται μέχρι στιγμής στο σύστημα προκρατήσεών της είναι υψηλότερες οι κρατήσεις από το αντίστοιχο διάστημα του 2019. »

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων επεσήμανε πως τα δημοφιλέστερα μέρη που επισκέφθηκαν οι τουρίστες στα Χανιά, είναι όλες οι γνωστές περιοχές και παραλίες (Μπάλος, Φαλάσαρνα, Ελαφονήσι), οι αρχαιολογικοί χώροι και κυρίως η ενδοχώρα: «Αυτό το trend της επισκεψιμότητας στα ωραία και γραφικά χωριά του Ν. Χανίων θα συνεχίσει και θα αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.»

Προκειμένου να βελτιωθεί ο αριθμός των αφίξεων τα επόμενα χρόνια, οι ξενοδόχοι μεταξύ άλλων, ζητούν από το Υπουργείο Τουρισμού να δώσει ιδιαίτερο βάρος στο οδικό δίκτυο την ύδρευση και αποκομιδή σκουπιδιών :«Αυτό που χρειαζόμαστε από το Υπουργείο είναι διαφήμιση αλλά κυρίως ανάπτυξη των δημόσιων υποδομών », είπε ο κ. Γιαννούλης.

Στο μεταξύ, η Ένωση Ξενοδόχων Χανίων και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διοργανώνουν ημερίδα την Τετάρτη  το απόγευμα 3 Νοεμβρίου στο Ξενοδοχείο Samaria,  με θέμα : ”Η αναδιάρθρωση χρεών, η εξυγίανση, οι ρήτρες ανωτέρας βίας και ο ρόλος του σύγχρονου Μάρκετινγκ σε μια τουριστική επιχείρηση. Τρόποι διαχείρισης & ορθή αντιμετώπιση.”

Αναφερόμενος στην ημερίδα, ο κ. Γιαννούλης είπε στο Zarpa Radio 89,6: «Πάντα πρέπει να υπάρχει μια σχέση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την επιχειρηματική κοινότητα, ώστε ο φοιτητής να μπορεί να βλέπει τι ακριβώς γίνεται στην πραγματική οικονομία, στην πραγματική αγορά.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook