Μανώλης Φραγκάκης: Να κάτσουν Μονή Γουβερνέτου και δήμος Χανίων σε ένα τραπέζι και να τα βρουν!

μανώλης-φραγκάκης-να-κάτσουν-μονή-γου-1121293

Καλεσμένος στο zarparadio 89,6 και στην ραδιοφωνική εκπομπή του Δημήτρη Παππά, βρέθηκε σήμερα ο γιατρός και υπεύθυνος στο κοινωνικό Ιατρείο/Φαρμακείο Αλληλεγύης  Χανίων, Μανώλης Φραγκάκης.

«Θα πρέπει να βρεθεί μία λύση ανάμεσα στη Μονή Γουβερνέτου και στον Δήμο. Είναι σημαντική δομή! Θα πρέπει να υπάρχει το Κοινωνικό Παντοπωλείο» δήλωσε ο γιατρός αναφερόμενος στις εξελίξεις μεταξύ των δύο θεσμικών φορέων.

Ερωτώμενος για το αν αποτελέσει και για το Κοινωνικό Ιατρείο/Φαρμακείο πρόβλημα η έξωση του παντοπωλείου, ο κ. Φραγκάκης αναφέρθηκε σε ένα συμβάν πριν από ενάμιση χρόνο, όταν η μονή ζήτησε μια αποθήκη προς χρήση της, ένα πρόβλημα που -όπως ανέφερε και ο ίδιος- λύθηκε. «Ζητήσαμε ένα χρονικό διάστημα και έπειτα τη δώσαμε. Όταν υπάρχει συζήτηση ανθρώπινα και λογικά, θα βρεθεί μια λύση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τη σχέση μεταξύ Μονής – Κοινωνικού Παντοπωλείου:

«Δεν γνωρίζω τους κανονισμούς του τρόπου λειτουργίας τους, γνωρίζω όμως ότι είναι μια σημαντική δομή. Τουλάχιστον 500 οικογένειες, πάνω από 1.000 άνθρωποι προμηθεύονται τρόφιμα και άλλα αγαθά από εκεί. Τα Χανιά έχουν – ευτυχώς- αντανακλαστικά και τα κρατούν. Γνωρίζω ωστόσο πως από το 2016 υπήρχε η διάθεση από την μονή να φτιάξει κάτι δικό της στον χώρο του κοινωνικού παντοπωλείου και όλα αυτά που έχουν βγει στη δημοσιότητα.»

Ακόμη, ο ίδιος, μίλησε για την σχέση μεταξύ Κοινωνικού Ιατρείου/Φαρμακείου και Μονής Γουβερνέτου: «Από το 2013 που μεταφερθήκαμε στην Πλατεία Κολοκοτρώνη και φτιάξαμε το καταστατικό μας, η μονή συμμετέχει στο Δ.Σ του ΚΥΦΑΧ με το πρόσωπο του εκάστοτε ηγούμενου. Η θεσμική παρουσία τους όλα αυτά τα χρόνια ήταν πάντα διακριτική και ποτέ επεμβατική – δεν είχε έρθει παραδείγματος χάριν ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων και να εκφραστεί η θέση από οποιονδήποτε ότι δεν είμαστε εκεί. Όταν κάναμε τις αποστολές το 2015 στα Κρητικά νησιά, και μάλιστα κάτω από δύσκολες συνθήκες, δεν υπήρξε η θέση του δεν είμαστε επειδή υπήρχαν άτομα από άλλες θρησκείες. Αυτό μπορεί να είναι αυτονόητο για τους περισσότερους, όχι όμως για όλους.»

Όπως επεσήμανε ο κ. Φραγκάκης: «Γνώρισα τον ηγούμενο της μονής το 2016, όταν ανέλαβα επισήμως θεσμικά το ΚΥΦΑΧ και δεν ήταν μια τυπική γνωριμία είχε έναν συμβουλευτικό χαρακτήρα και είχε να κάνει με την κοινή οπτική του δρόμου μας. Θα έπρεπε να έχουμε την αλληλεγγύη ως σημαία μας και να είμαστε ταπεινοί σε ότι κάνουμε. Ο Θεοφιλέστατος Ειρηναίος δεν ήταν ποτέ παρεμβατικός. Δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα με τον χώρο. Δεν είχαμε ποτέ προβλήματα αλλά ακόμα και αν έχουμε, ξέρουμε που βρίσκεται το μοναστήρι, θα συνομιλήσουμε και θα βρούμε μια λύση.»

Η μεταφορά του Κοινωνικού Ιατρείου σε ιδιοκτησία της Μονής :

«Το 2012 δημιουργήθηκε το Κοινωνικό Ιατρείο/Φαρμακείο, στο Εργατικό Κέντρο. Ωστόσο, από τότε, υπήρξε η διορατικότητα πως η κρίση των μνημονίων, θα παραμείνει και θα χτυπήσει το Ε.Σ.Υ, όπως και έγινε. Το 2013, μεταφέρθηκε πάνω από το Κοινωνικό Παντοπωλείο στην Πλατεία Κολοκοτρώνη, ιδιοκτησία της Μονής. Είναι πλέον ο χώρος που η τοπική κοινωνία μας επισκέπτεται για να μας αφήσει φάρμακα που δεν χρειάζεται.

Σχετικά με την επισκεψιμότητα του ιατρείου το τελευταίο διάστημα: » Όλες οι κοινωνικές δομές της χώρας έχουν διάφορα θέματα σε ότι αφορά τη προστασία των εθελοντών και ασθενών για τυχόν διασπορά. Τον τελευταίο χρόνο, δεν λειτουργούμε στο ίδιο μέγεθος με πριν. Έχουμε μειώσει τις ημέρες που ήμασταν ανοιχτά μέσα στην εβδομάδα, ο κόσμος έρχεται με ραντεβού και φυσικά τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας. Υπάρχει δηλαδή ροή όμως δεν είναι ίδια με πριν.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook