Μανώλης Χαβρεδάκης: Ο Χανιώτης γιατρός σε νοσοκομείο του Λίβερπουλ μιλά για τον κορονοϊό – Πότε ετοιμάζει η Αγγλία το εμβόλιο;

μανώλης-χαβρεδάκης-ο-χανιώτης-γιατρό-1026947

Την δραματική κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στη Μεγάλη Βρετανία, περιέγραψε στον Super fm 89.6 και τον Δημήτρη Παππά, ο Χανιώτης γιατρός Μανώλης Χαβρεδάκης, Διευθυντής Νευροχειρουργός στο Νοσοκομείο Νευροεπιστημών Walton του Liverpool

Όπως είπε ο κ. Χαβρεδάκης, ο αριθμός των θυμάτων έχει ξεπεράσει τις 10.000 και αύριο αναμένεται το νούμερο να είναι πολλαπλάσιο καθώς δεν έχουν καταγραφεί λόγω των αργιών όλα τα θύματα (υπενθυμίζεται ότι χθες και σήμερα είναι ημέρες αργιών λόγω του Καθολικού Πάσχα).

Μάλιστα ο αριθμός που ανακοινώνει κάθε φορά η βρετανική κυβέρνηση αφορά μόνον όσους κατέληξαν στα νοσοκομεία. Αν λάβουμε υπόψη ότι σε αυτό το νούμερο δεν είναι καταγεγραμμένα τα θύματα του κορονοϊού που χάνουν τη ζωή τους στο σπίτι και στους οίκους ευγηρίας, τότε καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε για ακόμα μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων. Είναι μία αδυναμία του συστήματος δυστυχώς, όμως είναι λίγο δύσκολο από πρακτική άποψη να καταγραφούν όλοι.

Το Λίβερπουλ στο οποίο ζει και εργάζεται ο Χανιώτης γιατρός, είναι μία «ζωντανή» πόλη που όμως λόγω κορονοϊού έχει γίνει πόλη – φάντασμα. Η κυβερνητική οδηγία επιτρέπει κάθε μέρα 30 λεπτά περιπάτου ή άλλης σωματικής δραστηριότητας, κρατώντας φυσικά τις απαραίτητες αποστάσεις, ενώ παντού υπάρχει αστυνομία. Ο Βρετανός είναι πολύ πειθαρχημένος στις οδηγίες που λαμβάνει και παίρνει πολύ σοβαρά και το θέμα της ατομικής ευθύνης γιατί πρέπει να προστατέψεις και τον εαυτό σου και τους ανθρώπους γύρω σου, κάτι που βίωσαν όλοι. Είδαμε πχ γιατρούς που δουλεύουν στην πρώτη γραμμή του εθνικού συστήματος υγείας να πεθαίνουν, είδαμε τον πρωθυπουργό να αρρωσταίνει, νομίζω ότι έχει περάσει το μήνυμα ότι αυτός ο ιός δεν αστειεύεται, είναι ένας ύπουλος ιός που δεν κάνει διακρίσεις.

Είναι όμως η ανθρώπινη φύση, οι άνθρωποι να συμμορφώνονται όταν ο κίνδυνος έρχεται στην πόρτα τους. Γι αυτό και δεν πιστεύαμε αυτό που γινόταν στην Κίνα που μπορεί να ακούγαμε για χιλιάδες νεκρούς αλλά ήταν μακριά μας οπότε δεν μας άγγιζε ιδιαίτερα. Όταν έρχεται κοντά μας, τα πράγματα αλλάζουν και αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι όλο αυτό είναι αλήθεια.

Στη Βρετανία, είπε ο κ. Χαβρεδάκης, κατασκευάστηκαν το τελευταίο διάστημα μεγάλα νοσοκομεία εκστρατείας σε πολύ λίγες μέρες. Στο Λονδίνο φτιάχτηκε νοσοκομείο 4.000 θέσεων και σε άλλες μεγάλες πόλεις (Μάνστεστερ, Μπέρμιγκχαμ, Νιουκαστλ) νοσοκομεία 2.000 θέσεων για να φιλοξενήσουν ασθενείς με κορονοϊό. Ένα ωστόσο σημαντικό θέμα είναι ότι τα νοσοκομεία αυτά πρέπει να στελεχωθούν με εξειδικευμένο προσωπικό. Φυσικά και μπορεί να κινητοποιηθεί ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό άλλων ειδικοτήτων αλλά θα παίξουν έναν συνεπικουρικό ρόλο.  «Είμαστε μπροστά σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, τονίζει ο κ. Χαβρεδάκης, κι έτσι επιστρατεύουν ό,τι έχουν στη φαρέτρα τους. Νομίζω ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρίνει, όμως θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι δεν είχαμε πολλή γνώση και έπρεπε κάτι να κάνουμε»

Στην ερώτηση αν στους ιατρικούς κύκλους ήταν αναμενόμενη η τόσο γρήγορη εξάπλωση του κορονοϊού ο κ. Χαβρεδάκης απαντά: «Νομίζω ότι εξεπλάγησαν ακόμα και αυτοί που ο ιός είναι το γνωστικό τους αντικείμενο καθώς αποδείχθηκε ότι έχει πολύ μεγάλο ιολογικό φορτίο και μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα. Γι αυτό και νοσεί τόσο γρήγορα τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Ωστόσο η Μεγάλη Βρετανία στον τομέα της έρευνας είναι μπροστά. Συγκεκριμένα, μόλις χθες στους Times του Λονδίνου υπήρξε ένα άρθρο από την επικεφαλής τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Οξφόρδης η οποία ήταν πολύ αισιόδοξη ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο το δικό της εργαστήριο θα έχει τελειώσει με το εμβόλιο του κορονοϊού ενώ ακολούθησε σχόλιο κυβερνητικού αξιωματούχου που έλεγε ότι η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει άμεσα την παρασκευή του εμβολίου.

Γενικά το θέμα του εμβολίου είναι κάτι χρονοβόρο γιατί υπάρχουν και οι κυκλικές μελέτες που επίσης θέλουν πολύ χρόνο για να δουν πόσο καλό κάνει, πόσος είναι ο όγκος των αντισωμάτων και ποιες είναι οι παρενέργειες. Οπότε νομίζω πως αυτή τη στιγμή υπάρχει το εμβόλιο αλλά για πιο άμεσα αποτελέσματα, τα θεραπευτικά σχήματα για τα οποία νομίζω θα έχουμε μία πολύ καλύτερη εντύπωση μέχρι τα μέσα Μάιου.

Όσον αφορά τα τεστ ο κ. Χαβρεδάκης τόνισε ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα σχετικά με την πιστότητά τους. Τις πρώτες μέρες η βρετανική κυβέρνηση είπε ότι μέσω του amazon θα μπορεί ο κάθε Βρετανός πολίτης να αγοράσει το kit για να κάνει το τεστ, κάτι που τελικά δεν έγινε καθώς το αποτέλεσμα περίπου 30% ψευδώς θετικό ή ψευδώς αρνητικό δεν είναι τόσο αξιόπιστο. Ωστόσο προσπαθούν να δουν τι αλλαγές μπορούν να κάνουν για να μεγαλώσουν την πιστότητα. Αυτό είναι όμως κάτι που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, όλες τις ανεπτυγμένες χώρες προσπαθούν να κάνουν το ίδιο πράγμα.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook