Long covid, δεύτερη αναμνηστική δόση και ιατρεία διακοπής καπνίσματος – Η εκδήλωση «Αναπνέω Ελεύθερα» στα Χανιά | Video + Photos

long-covid-δεύτερη-αναμνηστική-δόση-και-ιατρε-1540683

Το «Αναπνέω Ελεύθερα», πιστό στο ραντεβού του, είναι και φέτος στην πόλη μας, για τα πνευμονολογικά προβλήματα υγείας που μπορεί να μας προκύψουν.

Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου πραγματοποιήθηκε συζήτηση από προσκεκλημένους ομιλητές όπως: Τον Νίκο Τζανάκη, καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, την Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγο στο ΓΝΘΑ ΣΩΤΗΡΙΑ, γραμματέα της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας για θέματα καπνού και πρόεδρο της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, τον Γεώργιο Κουλαξουζίδη, χειρουργό θώρακος, διευθυντή ΕΣΥ Γ.Ν. Χανίων, την Αργυρώ Χατζηαντωνίου, πνευμονολόγο, επιμελήτρια Β’ Πνευμονολογικής Κλινικής Γ. Ν. Ρεθύμνου, τον Στυλιανό Βιττωράκη, πνευμονολόγο, ελεύθερο επαγγελματία, υπεύθυνο της ομάδας εργασίας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και τον Μιλτιάδη Μαρκάτο, πνευμονολόγο, ελεύθερο επαγγελματία, πρόεδρο της Ένωσης Πνευμονολόγων Π.Ε. Χανίων.

«Μετά από 2,5 επώδυνα χρόνια λόγω του κορονοϊού νομίζω όλοι πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, όσων αφορά όμως τις υπηρεσίες πρόληψης και θωράκισης του αναπνευστικού συστήματος» τόνισε η Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος στο ΓΝΘΑ ΣΩΤΗΡΙΑ, γραμματέας της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας για θέματα καπνού και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας. Η ίδια μίλησε για τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, όπου ο γιατρός συνομιλεί με τον ασθενή και τον συμβουλεύει στην προσπάθειά του να σταματήσει το κάπνισμα.

Συμπλήρωσε δε, ότι οι Έλληνες έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος στην Ευρώπη κι αυτό συμβαίνει διότι, δεν ακολουθούν ακριβώς την νομοθεσία και δεν υπάρχει η κουλτούρα να αλλάξουν τον τρόπο συμπεριφοράς και να υιοθετήσουν ένα πιο υγειές μοντέλο ζωής. Αναφέρθηκε, επίσης, στην επιτυχία των ιατρείων καπνίσματος, τόσο στα Χανιά αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Στην συνέχεια, ο Στυλιανός Βιττωράκης, πνευμονολόγος, ελεύθερος επαγγελματίας κι υπεύθυνος της ομάδας εργασίας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας μίλησε για τον όρο long covid, τον οποίο εμφανίζουν ένα ποσοστό του 30-40% των ανθρώπων που νόσησαν με κορονοϊό, με γενικευμένα συμπτώματα, από το αναπνευστικό, το καρδιαγγειακό. Ο κ. Βιττωράκης αναφέρθηκε στα πιο συχνά συμπτώματα του long covid, συμπλήρωσε πότε αυτά είναι ανησυχητικά και πότε πρέπει να απευθυνθούμε σε πνευμονολόγο.

Τέλος, ο Μιλτιάδης Μαρκάτος, πνευμονολόγος, ελεύθερος επαγγελματίας και πρόεδρο της Ένωσης Πνευμονολόγων Περιφερειακής Ενότητας Χανίων αναφέρθηκε στην δεύτερη αναμνηστική δόση λέγοντας, ότι συστήνεται για τους άνω των 60 ετών κι αυτούς που έχουν νοσηρότητες. Η δόση αυτή, όπως τόνισε ο κ. Μαρκάτος, καλύπτει την μετάλλαξη Όμικρον 4 κι Όμικρον 5. Σχετικά με τα εισπνεόμενα σκευάσματα κατά του κορονοϊού, ο ίδιος ο πρόεδρος σημείωσε ότι δεν είναι τίποτα επίσημο προς το παρόν. Αναφέρθηκε στα παιδιά, στα οποία προτείνει να κάνουν την δεύτερη δόση του εμβολίου, γιατί δεν γίνεται ανοσία μόνο με την πρώτη. «Ο ιός είναι ενδημικός. Θα είναι εδώ και θα ζούμε με αυτό, πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε» είπε χαρακτηριστικά και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι τα κρούσματα θα ανέβουν, περιμένουμε ένα 7ο κύμα, παρόλα αυτά τα κρούσματα αυτά δεν θα έχουν επίπτωση στην δημόσια υγεία, όπως τα προηγούμενα.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με τον δήμο Χανίων και την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ με ελεύθερη είσοδο, ενώ κατά την διάρκεια των ομιλιών πραγματοποιούνταν ζωντανή μετάδοση διαδικτυακά μέσω της σελίδας του Συλλόγου Πνευμονολόγων νομού Χανίων.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook