Λαϊκή Συσπείρωση: «Βαρίδι» ο προϋπολογισμός του Δήμου Χανίων

λαϊκή-συσπείρωση-βαρίδι-ο-προϋπολο-955167

Ανακοίνωση σε δηκτικό ύφος για την ψήφιση του Προϋπολογισμού του Δήμου Χανίων για το ερχόμενο έτος, εξέδωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Χανίων».

Με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, όπου υπερψηφίστηκε το οικονομικό πλαίσιο και ο σχεδιασμός για το 2020, οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης σχολιάζουν επικριτικά τα όσα παρουσιάστηκαν για το Τεχνικό Πρόγραμμα, τα δημοτικά τέλη και τους στόχους για τη νέα χρονιά, ενώ σχολίασαν ως «βαρίδι» τον Προϋπολογισμό.

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Χανίων για το θέμα:

«Η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων επιβεβαιώνει πλήρως τις εκτιμήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον αντιδραστικό και φορομπηχτικό ρόλο της τοπικής διοίκησης. Ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα που ψηφίστηκε, αλλά και η τοπική φορολογία (δημοτικά τέλη) αποτελούν πιστή εφαρμογή των οδηγιών της κυβέρνησης, συμπλήρωμα της κυβερνητικής πολιτικής και του κρατικού προϋπολογισμού, και γι`αυτό πήρε και τις ευλογίες του παρατηρητηρίου. Αποδεικνύουν τις πειθαρχημένες υπηρεσίες και της νέας δημοτικής αρχής προς την κυβερνητική πολιτική και την Ε.Ε. και σκιαγραφούν το πολιτικό προφίλ της ως διαχειριστή και υπηρέτη αυτής της σκληρής πραγματικότητας.

Το λαϊκό εισόδημα φορολογείται 5 φορές: Φόρος εισοδήματος – έμμεση φορολογία – ΕΝΦΙΑ – Τέλος Αλληλεγγύης – ανταποδοτικά τέλη στους δήμους. Την ώρα που το κεντρικό κράτος απομυζά λοιπόν τις 4 από τις 5 παραπάνω πηγές φορολογίας, οι κεντρική χρηματοδότηση είναι μόλις 14 εκ. ευρώ προς τον Δήμο Χανίων, ενώ από την τοπική φορολογία μέσω των «ανταποδοτικών» τελών προβλέπονται να εισπραχθούν 41 εκ. ευρώ! Εκτός από την γενική φοροαφαίμαξη από το κεντρικό κράτος, έρχεται και ο δήμος να αρπάξει από τον Χανιώτικο λαό ότι του έχει απομείνει.

Ο συμβιβασμός, η διαχείριση, η ταύτιση με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, μεταφράζεται σε ψίχουλα για τις ανάγκες των πολλών, των εργαζομένων, των μικρών αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας. Τα νούμερα από τον προϋπολογισμό του Δήμου Χανίων είναι αποκαλυπτικά:

  • Στα έξοδα για Πολιτισμό – αθλητισμό – κοινωνική πολιτική:
    • Το 2020 Προϋπολογίζονται 5,1 εκ. ποσό που αποτελεί μόλις το 4,4% του συνολικού προϋπολογισμού του Δήμου. Το 2019 ενώ προϋπολογίζονταν 5,4 εκ. τελικά ολοκληρώθηκε το 74% εντός του έτους.
  • Για τη συντήρηση, επέκταση, αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων και των παιδικών σταθμών:
    • Το 2020 προϋπολογίζονται 1,30 εκ., ποσό που αποτελεί μόλις το 11% του τεχνικού προγράμματος και το 1,20% του συνολικού προϋπολογισμού του Δήμου. Το 2019 που προϋπολογίζονταν 1,36 εκ. ευρώ τελικά ολοκληρώθηκε μόλις το 57% εντός του έτους.
  • Για έργα αντισεισμικής προστασίας και αντισεισμικού ελέγχου των δημοσίων και σχολικών κτιρίων δεν προβλέπεται ούτε ευρώ ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 από τα 24000€ που προϋπολογίζονταν, τελικά δεν υλοποιήθηκε κανένα (πορεία υλοποίησης 0%).
  • Για τη συντήρηση, επέκταση, αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών:
    • Το 2020 προϋπολογίζονται 348 χιλ. ευρώ., ποσό που αποτελεί μόλις στο 3% του τεχνικού προγράμματος και στο 0,32% του συνολικού προϋπολογισμού του Δήμου.
    • Το 2019 προϋπολογίζονταν 287 χιλ. ευρώ και τελικά ολοκληρώθηκε μόλις το 42% εντός του έτους.
  • Για τη διαμόρφωση και αναβάθμιση κοινοχρήστων χώρων:
    • Το 2020 προϋπολογίζονται 2,08 εκ. ευρώ., ποσό που αποτελεί το 19% του τεχνικού προγράμματος και το 1,91% του συνολικού προϋπολογισμού του Δήμου.
    • Το 2019 προϋπολογίζονταν 2,24 εκ. ευρώ και τελικά ολοκληρώθηκε το ..αστρονομικό ποσοστό του 4,38% εντός του έτους.
  • Για την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ:
    • Το 2020 Προϋπολογίζονται μόλις 469 χιλ. ευρώ., ποσό που αποτελεί το 4% του τεχνικού προγράμματος και το 0,43% του συνολικού προϋπολογισμού του Δήμου.
    • Το 2019 προϋπολογίζονταν 536 χιλ. ευρώ τελικά ολοκληρώθηκε μόλις το 20,96% εντός του έτους.
  • Για αντιπλημμυρικά έργα:
    • Προϋπολογίζονται 2,58 εκ. ευρώ. το 2020, ποσό που αποτελεί το 22% του τεχνικού προγράμματος και το 2,37% του συνολικού προϋπολογισμού του Δήμου.
    • Το 2019 προϋπολογίζονταν 2,7 εκ. ευρώ και τελικά ολοκληρώθηκε το 44% εντός του έτους.

Ακόμα και οι εκτιμήσεις ολοκλήρωσης που αναφέρονται παραπάνω είναι πλασματικές σε μεγάλο βαθμό. Ενώ συνολικά για τα έργα προβλεπόταν 10,7 εκ.ευρώ το 2019, ενταλματοποιήθηκαν ως τώρα μόνο 1,77 εκ (17%) και εκτιμάται ότι μόλις μέχρι το τέλος του φετινού χρόνου οι πληρωμές θα φτάσουν τα 3,5 εκ (!)

Η δημοτική αρχή, αλλά και οι υπόλοιπες αστικές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου αποδέχονται πλήρως αυτή τη πολιτική. Όλοι τους έχουν την ΕΕ σαν ευαγγέλιο, που είναι και αυτή που ορίζει την «κανονικότητα» που ζούμε.

Όσο και να προσπαθεί η νέα δημοτική αρχή να εμφανίζεται πως η δική της πολιτική διαφοροποιείται απ’ τον προκάτοχό της, η αλήθεια είναι τελείως ανάποδη. Αποδεικνύεται τόσο από την ευκολία που είχαν οι 3 συνεργαζόμενες παρατάξεις Σημαντηράκη – Βάμβουκα  – Δαμιανάκη στο να συνεργαστούν στην δημοτική αρχή, όσο και από την ευκολία με την οποία η παράταξη Σαρρή τους στηρίζει (χάρις της ψήφου της παράταξης Σαρρή πέρασε το τεχνικό πρόγραμμα μιζέριας). Οι ανέξοδες «κριτικές» που ακούγονται από τις παρατάξεις Παπαδογιάννη και Αρχοντάκη περί ανικανότητας της δημοτικής αρχής, έλλειψης στρατηγικής και οράματος, θέλουν να κρύψουν την στρατηγική τους σύμπλευση στην δημοσιονομική πειθαρχεία που η Κυβέρνηση (τώρα της ΝΔ, παλαιότερα του ΣΥΡΙΖΑ) επιβάλλει μέσω του στενού κορσέ του παρατηρητηρίου. Γι`αυτό άλλωστε και όλοι μαζί συμφωνούν ότι η μόνη λύση στην έλλειψη χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος είναι οι περικοπές λαϊκών αναγκών, οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Δεν έχει άδικο λοιπόν η προηγούμενη δημοτική αρχή που όποτε βρίσκει αφορμή αναφέρει ότι η τωρινή δημοτική αρχή συνεχίζει το έργο της. Η πολιτική που εφαρμόζει και αυτή η Δημοτική Αρχή, που αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης, βρίσκεται απέναντι από τα πραγματικά συμφέροντα και τις ανάγκες των κατοίκων, των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων της περιοχής μας.

Οι -κατά τα άλλα «ανεξάρτητες»- παρατάξεις λοιπόν της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοτικό συμβούλιο προτιμούν να γίνονται υλοποιητές των μνημονίων, παρά να διεκδικήσουν και να παλεύουν με κάθε μέσο να σταματήσει να φορτώνεται τη λειτουργία του Δήμου ο Χανιώτης, να καλυφθούν έστω οι βασικές ανάγκες του.

Οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταψήφισαν τον προϋπολογισμό – βαρίδι για τους Χανιώτες και θα συνεχίσουν μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο την προσπάθεια αποκάλυψης της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιείται από την δημοτική Αρχή με την ουσιαστική στήριξη της πλειοψηφίας των δημοτικών παρατάξεων. Μαζί με το λαό της πόλης, με τα σωματεία και τους φορείς του θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ανάσες ανακούφισης από τα προβλήματα που τον ταλανίζουν».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook