Λαϊκή Συσπείρωση Χανίων: Δίκαιο το αίτημα για αποκλειστική χρήση του Στρατόπεδου Μαρκοπούλου ως πάρκο

λαϊκή-συσπείρωση-χανίων-δίκαιο-το-αίτ-1677474

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Χανίων χαιρετίζει τα αντανακλαστικά και την κινητοποίηση που επέδειξαν οι πρωτοβουλίες κατοίκων και φορείς της πόλης όπου κατάφεραν να περιφρουρήσουν τον χαρακτήρα του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου, απέναντι στις μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής να το μετατρέψει «προσωρινά» σε έναν απέραντο χώρο στάθμευσης.

Χάρις σε αυτή την κινητοποίηση η Δημοτική Αρχή αποφάσισε στο δημοτικό συμβούλιο της 31 ης Μαΐου να αποσύρει από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) την πρόβλεψη για «προσωρινό» χώρο στάθμευσης και για έναν «πολυτροπικό» μεταφορικό κόμβο 800 θέσεων στο πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου.

Το αίτημα για αποκλειστική χρήση του πρώην Στρατοπέδου Μαρκοπούλου για Πάρκο είναι σωστό και δίκαιο, γιατί ο λαός και η νεολαία της περιοχής μας χρόνια τώρα ασφυκτιά σε έλλειψη

ελεύθερων χώρων, πάρκων, χώρων άθλησης και παιδικών χαρών.

Όπως είναι σωστό και δίκαιο, σε μια πόλη που ασφυκτιά με την κυκλοφοριακή συμφόρηση και κάνει την πρόσβαση στο κέντρο μαρτύριο το χειμώνα, και όνειρο θερινής νυκτός το καλοκαίρι, να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις για το κυκλοφοριακό. Είναι άμεση ανάγκη να δημιουργηθούν τα περιβόητα περιφερειακά πάρκινγκ, όπου με δωρεάν ποιοτικές συγκοινωνίες θα δίνεται η δυνατότητα εισόδου στην πόλη των Χανίων.

Θεωρούμε ως απαράδεκτη την προσπάθεια εκβιασμού των κατοίκων στην οποία επιδόθηκε η δημοτική αρχή, η οποία βάζει σε αντιπαράθεση ένα πρόβλημα της πόλης (κυκλοφοριακό) με μία ανάγκη της (ελεύθεροι χώροι). Τοπικό και κεντρικό κράτος είχαν όλα τα εργαλεία τόσα χρόνια να προχωρήσουν στα αναγκαία περιφερειακά παρκινγκ αλλά επέλεξαν να μην το κάνουν, καθώς οι προτεραιότητες ήταν αλλού.

Και είχαν άλλες προτεραιότητες, γιατί ιεραρχούν και στηρίζουν τόσα χρόνια ένα μοντέλο ανάπτυξης της πόλης όπου προτεραιότητα δεν δίνεται στα έργα και στις υποδομές που έχει ανάγκη ο χανιώτικος λαός, αλλά σε δράσεις που ενισχύουν το τουριστικό προϊόν, την συγκέντρωσή του σε όλο και λιγότερα χέρια, και τις μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής. Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης είναι που έχει εκτοξεύσει την αξία της γης, που μετράει σαν κόστος χωρίς οικονομικό όφελος τόσο την διάνοιξη ελεύθερων χώρων στην πόλη, όσο και την δωρεάν και ποιοτική μετακίνηση των κατοίκων αυτής.

Αποτελεί πρόκληση για τον χανιώτικο λαό να περνάνε χρόνια και δεκαετίες για το κράτος να απαλλοτριώσει έναν χώρο για τα συμφέροντα των κατοίκων της πόλης, την ίδια στιγμή που έχει εφαρμόσει ταχύτατα ηλεκτρονικά συστήματα για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για να ικανοποιήσει τα συμφέροντα των τραπεζών και των funds..

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω και επειδή «αυτοί είναι», ο λαός της περιοχής πρέπει να πάρει σαν δεδομένο τις αληθινές τους προθέσεις: Η «προσωρινή» μετατροπή του πρώην στρατοπέδου όχι μόνο σε περιφερειακό πάρκινγκ (park and ride), αλλά και σε «πολυτροπικό» κόμβο μεταφορών, όπως αναφερόταν στην εισήγηση της δημοτικής αρχής δεν θα είναι προσωρινή. Θα γίνει μόνιμη, καθώς είναι μόνιμη η πρόθεσή τους να εξοικονομούν πόρους που θα έπρεπε να δώσουν στα υπόλοιπα έργα υποδομής (περιφερειακά πάρκινγκ) για να δίνονται μποναμάς σε επιδοτήσεις στους μεγαλοξενοδόχους.

Η έστω προσωρινή υποχώρηση της δημοτικής αρχής αποδεικνύει ότι η μόνη εγγύηση για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της πόλης είναι η ίδια η οργανωμένη τους παρέμβαση, κόντρα σε συμφέροντα για την υπεράσπιση της ποιότητας ζωής τους, για μια πόλη που θα είναι φιλόξενη πρώτιστα για τους κατοίκους της.

Εμείς καλούμε τον Χανιώτικο λαό, τους φορείς και τα κινήματα της πόλης σε εγρήγορση. Να μην κάνουν πίσω από το δίκαιο αίτημα το πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου να γίνει αστικό πράσινο, με όλες τις υποστηρικτικές για αυτό ήπιες χρήσεις, καθώς και με τους ελάχιστους απαιτούμενους χώρους στάθμευσης αποκλειστικά για τους χρήστες του πάρκου.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook